x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Somnul dulce al insomniacilor

Somnul dulce al insomniacilor

15 Feb 2005   •   00:00

RETETE CU ADRESA

ANDRADA FLORIA

In fiecare zi suportam stresul de la serviciu, greutatile familiale. Din cauza stresului pot aparea probleme grave, cum ar fi tulburarile digestive sau insomnia. Pentru aceste tipuri de tulburari exista un tratament medicamentos. Chinezii spun ca alimentele sunt cele mai importante medicamente. Va vom oferi cateva retete, bazate pe produse lactate si plante aromatice, potrivite unei diete pentru un somn de bebelus.

GOGOSI CU CASCAVAL
  • INGREDIENTE:
  • 100 gr unt, 150 gr faina, 200 ml lapte, 200 gr cascaval, 4 oua, sare

  • PREPARARE:
  • Se amesteca untul cu laptele, se pune un praf de sare, apoi se pun la fiert la foc mic. Cand clocoteste, se toarna faina in ploaie, amestecand cu lingura de lemn si lasand sa mai fiarba cateva minute. Dupa aceea, se ia de pe foc, se amesteca in compozitie, pe rand, ouale, apoi o parte din cascavalul ras, se omogenizeaza, apoi se modeleaza sfere cat o minge de ping-pong, care se tavalesc prin restul de cascaval si se lasa, timp de o ora, sa se odihneasca. Se face cate o crestatura la mijlocul fiecarei gogosi, apoi se dau la cuptor, intr-o tava uscata, pana se rumenesc.

    LAPTE DE BOU
  • INGREDIENTE:
  • 4 cesti cu seminte de dovleac, un litru de lapte, sare

  • PREPARARE:
  • Se pune laptele la fiert la foc mic, cu putina sare, atata cat sa nu strice gustul laptelui. Se prajesc semintele la cuptor si, dupa aceea, se macina pana cand sunt fine precum faina. Apoi, ceea ce a rezultat se adauga peste laptele dat in clocot. Se amesteca bine, pana se obtine o pasta groasa. Daca trebuie, se mai adauga sare si se consuma cu mamaliga.

    IOFCA CU BRANZA
  • INGREDIENTE:
  • 250 gr faina, 200 gr branza de vaci, doua oua, sare

    PREPARARE: Se amesteca bine faina cu ouale si putina sare, dupa gust, obtinandu-se un aluat ca pentru taitei, din care se taie romburi cu latura de 2 centimetri. Se pun romburile de aluat sa fiarba, apoi se scot, se scurg si se amesteca, intr-un vas din sticla termorezistenta, cu branza de vaci. Se introduc la cuptor si se lasa pana se rumenesc.

    DULCEATA DE TRANDAFIRI
  • INGREDIENTE: 300 gr zahar, 150 gr petale de trandafiri pentru dulceata, sare de lamaie

  • PREPARARE:
  • Petalele, curatate si spalate, se freaca bine cu sarea de lamaie, fara a le strivi. Se oparesc intr-un litru de apa si se pun intr-un tifon sa se scurga. Din apa cu care s-au oparit se pun 750 ml la fiert cu zaharul. Se lasa sa fiarba un sfert de ora, adaugandu-se apoi petalele frecate cu sare de lamaie. Se continua fierberea pana ce siropul este legat.

    AROME
    Pentru a avea parte de un somn linistit, trebuie ca incaperea sa fie bine aerisita si vopsita in culori calde. In plus, este recomandat ca in momentele in care stresul este maxim sa consumati cat mai multe lactate si sa beti ceaiuri de musetel, lavanda, menta, salvie, cimbru si valeriana. Musetelul este o planta considerata in toata lumea o promotoare a sanatatii, iar ceaiul dinainte de culcare este de-a dreptul miraculos pentru insomniaci. Levantica poate fi folosita atat sub forma de infuzie, cat si ca ulei in baie. Ceaiul este bun si in tratarea anxietatii. Pe de alta parte, in serile lungi, savurand ceaiul de levantica, va puteti gandi ca va aflati in mijlocul unui camp plin de culoare binefacatoare.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul sare