x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sondaj - Euro-optimismul maltez este in scadere

Sondaj - Euro-optimismul maltez este in scadere

05 Ian 2005   •   00:00

Tot mai multi dintre cetatenii Maltei sustin ca integrarea in Uniunea Europeana nu le va fi benefica.


RADU CROITORU

Eurobarometrul din toamna anului trecut arata ca in Malta sustinerea pentru statutul de membru al Uniunii Europene a scazut la 45%, cetatenii acestei tari devenind cei mai pesimisti dintre europeni. La polul opus se afla luxemburghezii, cu un euro-optimism de 85%, urmati de belgieni (73%), irlandezi (77%), olandezi (75%), spanioli (72%) si lituanieni (69%).

Sondajul arata totusi ca 51% din maltezii chestionati cred ca tara lor are beneficii de pe urma obtinerii statutului de membru al Uniunii Europene. Irlandezii si lituanienii cred, la randul lor, in ideea de Europa unita si in beneficiile acestui proiect, in timp ce suedezii si britanicii sunt cei mai pesimisti la acest capitol.

Constitutia europeana castiga teren in Malta, unde 56% din populatie se declara in favoarea acesteia, idee manifestata puternic in Belgia, Luxemburg, Cirpu, Lituania si Polonia, sceptici ramanand doar britanicii.

Ideea unei politici comune de securitate si aparare este si ea sustinuta in Malta de 59% din populatie, in special din cauza atentatelor care au lovit Europa in anul 2004 si a amenintarilor gruparilor teroriste.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul