x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Spune-mi ce jucărie vrei...

Spune-mi ce jucărie vrei...

de Irina Petrea    |    14 Mar 2010   •   00:00
Spune-mi ce jucărie vrei...

Cine se îndoieşte, oare, că cea mai plăcută şi mai firească activitate pentru copiii noştri este joa­ca? Oricât de primitivă sau de sofisticată este societatea în care cresc, joaca înseamnă mişcare, explorare, comunicare, socializare, observaţie şi imi­ta­ţie, exerciţiu şi învăţare, dar mai ales bucurie şi plăcere. Este calea prin care copiii noştri descoperă lumea, o cercetează, o prelucrează şi o transformă în experienţă personală.

Jocul le dezvoltă copiilor abilităţile, imaginaţia, in­ven­tivitatea, gândirea, le stimulează iniţiativa, spiri­tul de observaţie, le modelează personalitatea. Se pot juca cu cele mai sofisticate jucării sau doar cu propriile degete, dar specialiştii evidenţiază rolul pe care ju­că­riile îl au în dezvoltarea lor fizică şi psihică, în desc­operirea de sine, în construirea încrederii şi aprecierii de sine. Cunoscuta creatoare de modă Rita Mureşan face parte, ca mine, din generaţia celor care au crescut cu cheia de gât, jucându-se în faţa blocului de-a baba oarba, hoţii şi vardiştii, "ţară-ţară, vrem ostaşi!", raţele şi vânătorii, sărind şotronul, plimbând păpuşile în cărucioare şi făcându-le hăinuţe.


JUCĂRIILE RITEI
Cele mai iubite partenere de joacă ale Ritei erau păpuşile şi toate aveau nume - Alexandra, Elisabeta, Margarit, chiar şi maimuţica Tamba, jucăria preferată, a cărei pierdere a fost stropită cu râuri de lacrimi... Mai mult, păpuşile ei nesofisticate o inspirau să creeze mereu "scenarii" diferite, să inventeze poveşti în care tot ele erau protagonistele. Păpuşile sunt amuzante şi îi învaţă pe copii să fie responsabili, grijulii, atenţi, ocrotitori cu cei mai mici decât ei, să se poarte bine în societate şi, în viitor, să fie părinţi buni. Mai mult, jocul cu păpuşile reflectă maniera în care copilul se relaţionează cu părinţii săi, aşa că, mămici şi tătici, urmăriţi cu atenţie cum se comportă copilul vostru faţă de o păpuşă şi veţi afla mai multe despre ce fel de părinţi sunteţi decât dintr-o şedinţă la psiholog.

Nu exista bucurie mai mare pentru un părinte decât să cumpere o jucărie nouă pentru copilul său, să îi citească pe faţă încântarea şi surpriza, să îl vadă ab­sor­bit în joaca sa. Unii adulţi par doar să ştie ce jucării îşi doresc copiii lor, alţii ştiu de care jucării au nevoie aceş­tia. Şi, desigur, sunt şi adulţi care nu ştiu să cum­pe­re jucării decât judecând după mărimea lor, gradul de sofisticare, publicitatea de care se bucură sau preţ...

Atunci când le cumpărăm copiilor jucării, alegerea noastră trebuie să ţină cont de vârstă, personalitatea, preferinţele şi abilităţile fericiţilor destinatari. Prea complicat? Lăsaţi-vă pe mâna lui Quicky! Pentru a-i ajuta pe cei mici să îşi dezvolte imaginaţia şi să descopere lumea prin intermediul jucăriilor, NESTLÉ Nesquik organizează promoţia "Quicky îţi dă jucării în valoare de 1000 euro pe zi" în perioada 1 martie-25 aprilie 2010. În fiecare zi, un copil va fi fericitul câştigător al celor mai frumoase şi ingenioase jucării, precum console, păpuşi, biciclete, piese Lego, skateboard-uri, role şi multe altele, în valoare totală de 1.000 de euro zilnic. Câştigătorii vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi, iar primii 1.000 de înscrişi în concurs vor primi garantat o şapcă cu urechi de la Quicky.

×
Subiecte în articol: lumea copiilor