x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Stiinta de a planifica viitoarea gradina

Stiinta de a planifica viitoarea gradina

05 Apr 2007   •   00:00
GRADINI CELEBRE
Exista doua moduri de a proiecta gradina: planificat sau natural. Gradina planificata este impartita in compartimente bine determinate, iar cea naturala este aparent dezorganizata. Este bine sa decizi ce efect vrei sa obtii inainte de a incepe constructia gradinii.

NATURALA. Acest tip de gradina este caracterizat prin linii curbate, aranjamente nonsimetrice si plante care cresc in forma lor naturala. Avand in vedere ca intr-o gradina bine definita se poate observa fermitatea ei ca tipar, in gradina naturala cadrele fundamentale sunt acoperite aproape in totalitate de plante, iar gradina trebuie sa arate ca si cum s-a dezvoltat natural. Cu toate acestea, anumite structuri de planificare trebuie sa existe, altfel gradina se va transforma intr-o salbaticie necontrolata.

ROMANTICA. Gradina romantica este un vis, o gradina cu bolta, parfumata si colorata, unde plantele cresc cu blandete. Pasarile zboara din ramura in ramura, frunzisul se reflecta in linistea apei si, in apropiere, se aude susurul fantanii. Nu exista nici un motiv pentru care nu putem avea o gradina romantica daca tinem cont de cele mai importante elemente: mireasma si culoarea. Culorile trebuie sa fie calde si blande, precum rozul pal si albul.

SALBATICA. Ca in toate gradinile, intr-o gradina salbatica nu trebuie sa incercam sa recreem natura insasi, dar daca planificam gradina cu specii naturale de plante, pasari si animale, aceasta va prinde viata. O gradina salbatica poate avea un aer bine planificat si modern, fara sa se renunte la micile animale de curte, care nu sunt deranjate daca aspectul este rural si natural, ci vor doar plante si habitatul in care sa se simta bine. Plantarea se poate face la fel ca si la celelalte tipuri de gradini, aplicand aceleasi reguli. Puteti crea spatii in gradina bine proportionate, puncte de focalizare, zone de interes si plantari variate.

EXOTICA. Victorienii erau fascinati de ideile din afara Angliei si isi construiau gradinile inspirandu-se dupa alte tari. Gradina din secolul al XIX-lea din Staffordshire a fost conceputa in compartimente separate, reflectand stiluri din diferite parti ale lumii, inclusiv o gradina chinezeasca, una egipteana si o gradina japoneza. Gradina exotica poate avea aspect de jungla daca exista plante cu frunze mari, cu multe si diferite forme lasate sa creasca la diferite inaltimi, in nuante de verde. Puteti crea acest efect in gradina folosind plante agatatoare viguroase asociate cu plante mari.

DESPRE TRADITIA VICTORIANA

Ideea moderna a gradinii romantice urmeaza traditia gradinii victoriene. Victorienii asociau plantele noi importate din toata lumea nu numai dupa ideile lor, ci se inspirau si din romantismul tarilor din care proveneau acestea.

O gradina mare victoriana poate include o gradina presarata de trandafiri de toate tipurile, cu miresme vechi, ferigi curgatoare si plante agatatoare. Chioscurile de gradina au fost create de victorieni si adoptate de artistii secolului al XIX-lea. Acestea pot fi acoperite aproape complet de plante perene extravagante si plante anuale si lasate sa se extinda liber pe fatadele chioscurilor.

SFAT
Cheia catre o gradina planificata este repetitivitatea, omogenitatea si geometria tiparului si a spatiului. Spatiile mici sau gradinile dreptunghiulare, care apartin caselor urbane, sunt de asemenea destinate planificarii. Formele simetrice sunt bune pentru spatii divizate geometric si pentru linii drepte de plante. Gardurile vii tunse intr-o anumita forma si fantanile ingradite de plante identice sunt aranjamente planificate. Prima gradina din Egipt si Persia era bazata pe apa si canale lungi si inguste, paturi de flori si plante ingradite, in general plante mici de inaltime

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul grădina plante