x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

02 Mai 2006   •   00:00

VACCIN. Vaccinul contra cancerului de col uterin ar trebui administrat si baietilor de 11-12 ani, pentru a preveni transmiterea papiloma virusului uman, arata cercetatorii americani. Vaccinarea fetelor de 10-12 ani, inainte de inceperea vietii sexuale, ar reduce pe viitor numarul cazurilor de cancer cu 78%. Daca li s-ar face acelasi vaccin si baietilor, atunci numarul noilor cazuri ar scadea cu 90%.

DIETE. In medie, o femeie din Marea Britanie isi petrece 31 de ani din viata tinand o cura de slabire, desi nutritionistii avertizeaza ca dietele drastice sunt periculoase pentru sanatate. Din cele 1.840 de femei incluse intr-un sondaj online, mai mult de jumatate au spus ca incep o dieta din februarie-martie pentru a arata bine in concediu. In plus, persoanele care tin cure de slabire, indiferent de sex, isi petrec peste cinci saptamani din viata gandindu-se exclusiv la mancare.

IN VITRO. Comisia pentru controlul reproducerii umane asistate din Marea Britanie a decis sa permita implantarea unui singur embrion femeilor care apeleaza la aceasta metoda. Implantarea a doi-trei embrioni conduce in cele mai multe cazuri la o sarcina multipla, la o nastere dificila, ceea ce isi pune amprenta atat asupra sanatatii mamei, cat si a copiilor. Aceasta regula este aplicata deja in Finlanda, Elvetia, Belgia si Olanda.

MICROROBOT. Australienii proiecteaza un microrobot medical, cu ajutorul caruia sa fie curatat sistemul vascular. Aparatul cu o lungime de 0,25 milimetri va fi creat de James Frend si colegii sai de la Universitatea Monash. Microrobotul, dotat cu o minicamera, va fi introdus in artere cu ajutorul unei seringi si va fi coordonat din afara. Varianta finala a microrobotului va fi gata in anul 2009.

OBEZITATE. In urma schimbarilor politice si economice, locuitorii statelor din Europa de Est si din fosta URSS sunt amenintati de obezitate – sustine un studiu efectuat la Universitatea Saint Louis (SUA). Cauzele acestui fenomen sunt stresul provocat de reformele politice si economice, schimbarea regimului de munca (mult mai multe ore la serviciu in fata calculatorului), cresterea numarului restaurantelor de tip fast-food etc. Cele mai afectate state sunt Ungaria (cu 19% din populatie obeza), Rusia si Lituania (18%).

POLUARE. Copiii care traiesc in apropierea autostrazilor sau drumurilor cu trafic intens au o dezvoltare pulmonara redusa, ceea ce le poate afecta sanatatea la maturitate, potrivit unui studiu publicat in The Lancet. Peste 3.600 de copii si adolescenti din California au fost monitorizati timp de 8 ani. Anual le-au fost masurate functiile pulmonare. In cazul copiilor care traiau la mai putin de 500 de metri de un drum intens circulat s-au constatat tulburari ale activitatii respiratorii.
Site-uri
  • www.cmr.ro – Colegiul Medicilor din Romania
  • www.umfiasi.ro – Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" Iasi
  • www.rsn.ro – Societatea Romana de Neurochirurgie
  • www.cantacuzino.ro – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino"
  • www.crucearosie.ro – Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania
  • www.sccc-ga.ro – Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"
  • DicTionar
  • Fibrinolitic – Medicament utilizat pentru distrugerea cheagurilor formate in circulatia sangvina.
  • HematozA – Proces fiziologic care permite transformarea in plamani a sangelui venos incarcat cu dioxid de carbon in sange arterial incarcat cu oxigen. n Lifting – Interventie chirurgicala destinata corectarii efectelor imbatranirii fetei si gatului prin "intinderea" structurilor cutanate lasate. n Purpura – Afectiune caracterizata prin aparitia pe piele a unor pete rosii provocate de trecerea globulelor rosii in derm. Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul