x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

09 Dec 2008   •   00:00

FRICĂ. Persoanele din jurul nostru ne percep în mod subconştient frica, prin miros, spun cercetătorii Universităţii Stony Brook, din New York. Ei au explicat că atunci când intrăm în stare de panică secretăm transpiraţie, iar în aceasta se găsesc anumiţi feromoni care pot fi percepuţi în mod subconştient de cei din jurul nostru, prin intermediul mirosului. Acelaşi studiu susţine că frica poate fi contagioasă. Când ne percep frica, oamenii din jurul nostru experimentează aceeaşi senzaţie, fără ca ea să fie întemeiată. 



FRICĂ. Persoanele din jurul nostru ne percep în mod subconştient frica, prin miros, spun cercetătorii Universităţii Stony Brook, din New York. Ei au explicat că atunci când intrăm în stare de panică secretăm transpiraţie, iar în aceasta se găsesc anumiţi feromoni care pot fi percepuţi în mod subconştient de cei din jurul nostru, prin intermediul mirosului. Acelaşi studiu susţine că frica poate fi contagioasă. Când ne percep frica, oamenii din jurul nostru experimentează aceeaşi senzaţie, fără ca ea să fie întemeiată.  

FUMAT. Femeile care în copilărie au fumat pasiv sunt mai predispuse la probleme de fertilitate, iar riscul pierderii unei sarcini este mai mare. Toxinele din fumul de ţigară produc dezechilibre hormonale care afectează pe termen lung organismul femeii, explică într-un studiu oamenii de ştiinţă ai Universităţii Rochester, din SUA. 4.800 de femei tratate pentru infertilitate sau care au suferit o pierdere de sarcină au fost incluse în acest studiu. Jumătate dintre ele aveau părinţi fumători şi patru din cinci au fost fumătoare pasive într-un anumit moment al vieţii.

PLACEBO. Cercetătorii suedezi demontează teoria conform căreia efectul placebo este rezultatul autosugestiei. Ei leagă acest fenomen misterios de existenţa unei gene placebo. Persoanele care se vindecă în mod miraculos când primesc pastile placebo (fără efect terapeutic) deţin o genă care intervine în producerea serotoninei, a explicat coordonatorul studiului, Tomas Furmark, de la Universitatea Uppsala, din Suedia. Efectul placebo este mai intens în cazul persoanelor depresive sau al celor care suferă de diverse fobii, au arătat cercetătorii în studiul lor.   

GRIPĂ.
Un singur strănut poate îmbolnăvi de răceală sau gripă 150 de persoane în numai cinci minute, semnalează medicii britanici într-un articol publicat de dailymail.co.uk. Dacă nu folosim batista, printr-un un singur strănut eliberăm în atmosferă 100.000 de picături minuscule de salivă, care îi infectează pe cei din jur în mod direct sau indirect, prin atingerea obiectelor contaminate. Zonele cu cel mai mare risc de infecţii sunt mijloacele de transport în comun. Acelaşi studiu mai arată că doar unul din trei bărbaţi folosesc batista când strănută, în timp ce 81% dintre femei nu neglijează acest aspect.

FAST FOOD. Alimentele bogate în zahăr, grăsimi şi colesterol, tipice pentru hrana fast food, favorizează dezvoltarea bolii Alzheimer, arată un studiu efectuat la Institutul Karolinska (Stockholm). Cercetătorii au observat că în creierul şoarecilor hrăniţi timp de nouă luni cu produse fast food se produc modificări asemănătoare celor care apar în cazul persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer. Potrivit autorilor studiului, excesul de grăsimi şi colesterol determină modificările cerebrale specifice bolii Alzheimer.


SITE-URI

www.ispb.ro – Institutul de Sănătate Publică Bucureşti

www.esanatate.eu – ştiri din domeniul medical, articole despre medicina complementară

www.ana.gov.ro – Agenţia Naţională Antidrog

www.utilecopii.ro – informaţii despre sănătatea copiilor

www.icfundeni.ro – Institutul Clinic Fundeni

www.clubplusfit.ro – club de fitness, aerobic, tae-bo, masaj, saună, dans, cosmetică, sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă

www.medica.ro – Asociaţia Medicală Română


DICŢIONAR

• AMIOTROFIE – diminuare în volum a unui muşchi striat prin reducerea numărului de fibre contractile care îl constituie.

• COLPOPERINEORAFIE – operaţie chirurgicală ce urmăreşte să redea vaginului şi perineului forma, poziţia şi dimensiunile lor normale după o ruptură sau după un prolaps (coborâre a organelor).

• DIFOSFONAT – medicament utilizat în tratamentul bolilor osoase şi al anomaliilor privind calciul sangvin.

• ERITEM – înroşire a pielii care păleşte la apăsare.

Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

APARIŢII EDITORIALE
"Universul sănătăţii pe înţelesul tău" este deviza sub care a apărut ediţia a II-a a publicaţiei anuale Almanah medical.ro – ediţia 2009, editată de Puls Media Network. Cele mai multe dintre articolele regăsite în paginile publicaţiei sunt semnate de specialişti de renume care explică pe înţelesul tuturor diverse afecţiuni sau care aduc informaţii cu privire la modalităţile de prevenţie a bolilor şi la cele mai noi opţiuni de tratament.

Almanahul medical este structurat în 33 de capitole, în care se regăsesc subiecte despre 58 de afecţiuni şi informaţii utile despre un stil de viaţă sănătos. La acestea se adaugă interviuri cu personalităţi din lumea medicală, anecdote, curiozităţi şi istorioare din domeniu. Materialele sunt scrise într-un limbaj accesibil, concis.

Această nouă ediţie aduce, în plus faţă de ediţia anterioară, câteva capitole noi, precum: transplant, oftalmologie, hematologie, perspective. Este un almanah complex, atât prin prisma subiectelor abordate, cât şi a numărului mare de pagini: 228.

×
Subiecte în articol: info