x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

de Gina Matei    |    Mirela Dădăcuş    |    20 Ian 2009   •   00:00

DIABET. Bolnavii de diabet se vor trata, în curând, cu gumă de mestecat. "Medicamentul" a fost inventat de Robert Doyle, chimist la Universitatea Syracyse din New York. Guma conţine o cantitate mare de vitamină B12, care, odată eliberată în sânge, va stimula producerea de insulină în corpul bolnavului. Inventatorul precizează că organismul nostru are mecanisme specifice pentru protejarea şi absorbţia unor molecule valoroase, care în mod normal ar fi dăunătoare corpului.





SARCINĂ. Femeile care trăiesc în ţările sărace prezintă un risc de 300 de ori mai mare de a deceda în timpul sarcinii sau la naştere faţă de cele care trăiesc în state dezvoltate. Potrivit unui raport al UNICEF, riscul de deces în timpul sarcinii sau la naştere este de 1 la 7 în Niger (Africa de Vest), comparativ cu 1 la 47.600 în Islanda. Aproximativ o jumătate de milion de femei mor din cauza sarcinii sau a naşterii, 95% dintre acestea locuind în Africa sau Asia. Principala cauză o reprezintă hemoragiile postpartum, urmate de infecţii, complicaţiile unui avort, preeclampsie şi oprirea travaliului. UNICEF consideră că 80% dintre decese ar putea fi prevenite dacă femeile ar avea acces la îngrijire medicală de bază.

TERAPIE. Efectele dăunătoare ale unui eveniment traumatizant ar putea fi combătute prin rezolvarea de puzzleuri. Cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie sunt pe cale să pună la punct un tratament pentru stoparea coşmarurilor, principalul simptom al sindromului tulburărilor de stres posttraumatic. În majoritatea situaţiilor, sindromul este indus de traumele provocate de războaie, de rănile suferite în lupte şi se caracterizează prin irascibilitate, accese de furie, insomnii, probleme de concentrare, tulburări de atenţie sau tresăriri exagerate.

GENĂ. În Marea Britanie s-a născut recent primul copil care nu se va îmbolnăvi niciodată de cancer la sân. Fetiţa a venit pe lume la Spitalul Universitar din Londra, după ce doctorii au îndepărtat gena responsabilă cu dezvoltarea cancerului de sân. Mama fetiţei a hotărât să se supună unor investigaţii amănunţite după ce a aflat că mai toate femeile din familia soţului ei s-au confruntat cu această boală. Din dorinţa de a-şi feri copilul de suferinţă, ea le-a permis medicilor să analizeze embrionul şi să elimine gena respectivă.

RISC. Folosirea în comun a căştilor de cei care ascultă muzică favorizează dezvoltarea bacteriilor în urechi, avertizează cercetătorii indieni. Aceştia îi sfătuiesc pe iubitorii de muzică să se gândească de două ori înainte de a împrumuta cuiva căştile. Cei 50 de participanţi la studiu au fost puşi să asculte muzică la căşti, după care specialiştii le-au verificat atât căştile, cât şi urechile. Mostrele recoltate au arătat că toţi participanţii prezentau o încărcătură mai mare de bacterii în urechi.

HORMONI. Femeile frumoase care înşală au o scuză: hormonii. Cercetătorii de la Universitatea Texas, din Austin, consideră că reprezentantele sexului frumos care au un nivel crescut al hormonului estrogen sunt mai puţin satisfăcute de partener, motiv pentru care sunt predispuse la infidelitate. Coordonatorul studiului, dr Kristina Durante, a măsurat nivelul de estradiol, unul dintre hormonii estrogenici, a 52 de studente. Aceasta a constatat că femeile cele mai frumoase prezentau un nivel foarte crescut al acestui hormon.

PLACĂ DENTARĂ. Inspektor TC este numele dispozitivului care permite depistarea şi eliminarea plăcii dentare înainte ca aceasta să fie vizibilă. Dispozitivul, creat de cercetătorii de la Universitatea din Liverpool, este compus din două piese – o pereche de ochelari cu lentile galbene, cu un filtru special, roşu, şi un dispozitiv de mărimea unui pix, care este prevăzut la un capăt cu o lumină albastră. Acesta poate fi folosit şi acasă, fiind util mai ales celor predispuşi la astfel de probleme, respectiv copiii şi bătrânii. “Dacă placa dentară nu este tratată, aceasta se depune tot mai mult şi favorizează gingivita, sângerări ale gingiei şi carii”, atrage atenţia dr Sue Higham, cea care a creat dispozitivul. În stadii incipiente, placa dentară este invizibilă, însă cu acest aparat ea poate fi localizată şi eliminată.

GENETICĂ. Tristeţea nu ar trebui să fie considerată o boală, iar depresiile nu ar trebui tratate cu medicamente, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea din New York. Ei au descoperit că aceste stări fac parte din moştenirea noastră genetică şi, ca atare, nu este recomandat să recurgem la tratamente. Dr Jerome Wakefield, coordonatorul studiului, spune că atunci “când e vorba despre un fenomen biologic, se presupune că a fost selectat în mod natural pentru că oferă un avantaj, altfel nu ar fi existat”. Potrivit specialiştilor, tristeţea este o strategie de apărare şi o modalitate prin care învăţăm din greşeli.

DINŢI. Sensibilitatea dentară, afecţiunea care netratată poate duce la pierderea dinţilor, afectează aproximativ jumătate dintre tinerii şi adulţii din ţara noastră, potrivit unei statistici realizate de Colegiul Medicilor Dentişti din România. Medicii dentişti consideră că, deşi este o problemă majoră de sănătate, această afecţiune este prea puţin conştientizată. Ea se manifestă printr-o durere scurtă, ascuţită a dinţilor şi apare în urma expunerii dentinei (substanţa din care este formată pulpa dintelui) la anumiţi stimuli: termici, mecanici sau chimici.

RĂCEALĂ. Persoanele care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte sunt de trei ori mai expuse riscului de a contracta o răceală decât cele care au un program de somn de peste opt ore. În studiul condus de prof. Sheldon Cohen, de la Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburgh, au fost incluşi 153 de voluntari. Ei au fost chestionaţi zilnic cu privire la numărul de ore dormite pe noapte şi li s-au administrat picături nazale cu rinovirusuri – virusurile care provoacă răceala. După 28 de zile, voluntarilor li s-au recoltat probe de sânge pentru a testa prezenţa anticorpilor. S-a constatat că persoanele care dormeau mai puţin erau mai expuse riscului de a se îmbolnăvi.

RUJEOLĂ. Virusul rujeolei ar putea fi folosit ca armă împotriva cancerului de prostată. Cercetătorii de la clinica Mayo, din Minnesota, au descoperit o cale de a modifica acest virus şi de a-l transforma într-un tratament puternic anticancer. Deşi cercetarea specialiştilor americani este în stadiu incipient, testele de laborator au demonstrat că virusul rujeolei, modificat, poate distruge celulele cancerului de prostată. Cancerul de prostată este forma cea mai comună de cancer în Marea Britanie, cu 32.000 de noi cazuri diagnosticate anual.

CAFEAUA ŞI CANCERUL. Cafeaua previne apariţia cancerului endometrial, una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale aparatului genital feminin. Prof. Carlo La Vecchia de la Institutul de Cercetări Farmacologice “Mario Negri” (Universitatea din Milano) a constatat că “femeile care  fac exces de cafea sunt cu 36% mai protejate împotriva cancerului endometrial, în comparaţie cu cele care beau cafea mai rar  sau în cantităţi mai mici. În cazul acestora, cafeaua le oferă o protecţie de numai 13%”. Cancerul endometrial reprezintă creşterea accelerată a celulelor endometriale care căptuşesc uterul. Maladia apare mai frecvent la femeile care au depăşit 50 de ani.

RISC. Apa de gură poate provoca apariţia cancerului oral. Profesorul Michael McCullough, de la Universitatea din Melbourne, este de părere că apa de gură ar trebui să fie prescrisă de medic şi folosită numai pe termen scurt. Specialistul a explicat că gradul ridicat de alcool pe care îl conţine produsul permite substanţelor cauzatoare de cancer din cavitatea bucală (cum ar fi nicotina) să penetreze mai repede ţesuturile. Se pare că riscul este mai mare la persoanele care fumează şi consumă băuturi alcoolice.


SITE-URI

www.hivability.ro – programe de educaţie medicală continuă, la distanţă, în domeniul HIV-SIDA
www.srreumatologie.ro – Societatea Română de Reumatologie
www.sfatulmedicului.ro – Ştiri medicale, articole de specialitate, informaţii despre diverse afecţiuni
www.snspms.ro – Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar
www.kineto.ro – informaţii despre recuperarea bolnavilor paraplegici, a celor cu boala Parkinson, cu deviaţii ale coloanei vertebrale
www.adms.ro – Academia de Ştiinţe Medicale din România
www.dnm.ro – Directorul Naţional de Medicină



DICŢIONAR

• DUPLICITATE RENALĂ – anomalie congenitală caracterizată prin prezenţa a doi rinichi pe aceeaşi parte, partea opusă putând să fie normală sau să prezinte aceeaşi malformaţie.
• LARINGOSPASM – contracţie bruscă a muşchilor laringelui, provocând ocluzia sa prin unirea corzilor vocale.
• MEZOTERAPIE – metodă terapeutică ce constă în injectarea de medicamente pe cale intradermică cu doze minime (între 3% şi 5% din cantităţile necesare pe calea obişnuită).

Sursa: Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998


APARIŢII EDITORIALE

"Sănătate optimă în 8 săptămâni – Cum să profitaţi la maximum de puterea naturală de vindecare a organismului" este titlul unui nou volum din colecţia "Să fii sănătos", apărut la sfârşitul anului 2008 la Editura Curtea Veche. Autorul – dr Andrew Weil, un reputat medic american – propune în această carte un program de opt săptămâni pentru îmbunătăţirea sănătăţii. Este un program foarte eficient şi uşor de pus în aplicare. Punând în practică cunoştinţele de medicină convenţională şi alternativă, cât şi propria experienţă, Andrew Weil ne arată că organismul nostru are un potenţial de vindecare incredibil, capabil să ne apere împotriva bolii, a stresului provocat de viaţa modernă şi a poluării mediului înconjurător. Programul constă în numeroase reţete, multe dintre acestea originale, dar şi cele mai noi descoperiri din medicină legate de colesterol, antioxidanţi, acizii graşi trans, reziduurile toxice din alimente, produsele din soia, vitamine şi minerale. Cei interesaţi vor găsi în acest volum soluţii adaptate fiecăruia, precum şi relatarea a numeroase cazuri de vindecare a unor boli cu ajutorul programului.

×
Subiecte în articol: femeile universitatea info