3 ianuarie 2009
ALZHEIMER. Reducerea numărului de calorii ajută la prevenirea pierderilor de memorie la bătrâneţe, potrivit cercetătorilor germani. Alimentaţia săracă în calorii previne maladia Alzheimer şi alte forme de demenţă senilă, au constatat specialiştii în urma unui studiu la care au participat 50 de persoane cu o vârstă medie de 60 de ani. Un alt studiu, publicat anterior, a demonstrat că reducerea cu 30% a caloriilor din dietă îmbunătăţeşte memoria în cazul bătrânilor.
PROTECŢIE HEPATICĂ. Aspirina protejează ficatul de efectele nocive ale alcoolului, obezităţii şi abuzului de medicamente, susţin cercetătorii Universităţii Yale, SUA. Studiul lor, publicat în Journal of Clinical Investigation, demonstrează că aspirina previne îmbolnăvirea ficatului dacă este administrată zilnic. "Alcoolul şi numeroase substanţe din medicamente au un efect nociv asupra ficatului, însă aspirina are capacitatea de a bloca mecanismul prin care se produce afectarea hepatică", a explicat dr Wajahat Mehal, coordonatorul studiului.
SEXUL ŞI PROSTATA. O viaţă sexuală activă după vârsta de 50 de ani îi protejează pe bărbaţi de cancerul de prostată, atrag atenţia cercetătorii Universităţii Nottingham, din Marea Britanie. În schimb, bărbaţii cu vârste între 20 şi 30 de ani, care sunt foarte activi din punct de vedere sexual, au un risc mai mare de a dezvolta această maladie. Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au chestionat aproape 1.000 de bărbaţi sănătoşi sau care sufereau de cancer de prostată. "Hormonii joacă un rol important în dezvoltarea cancerului de prostată, iar dorinţa sexuală afectează riscul de cancer de prostată", explică dr Polyxeni Dimitropoulou, coordonatorul studiului. O viaţă sexuală în limite normale, fără excese în tinereţe şi fără pauză după vârsta de 50 de ani, protejează bărbaţii de cancer.
EXTRACT DE MUŞCATĂ. Un medicament natural, recomandat în prevenirea şi tratarea infecţiilor respiratorii, a fost lansat recent şi în România. El conţine extract de Pelargonium Sidoides, o muşcată originară din Africa de Sud, cu efecte antivirale, antibacteriene şi de stimulare a imunităţii organismului. Produsul costă 25 de lei (flacon de 20 ml) şi poate fi administrat şi copiilor după vârsta de 6 ani. Dr Corioloan Ulmeanu, directorul Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, a precizat cu ocazia lansării produsului că infecţiile respiratorii precum răceala, sinuzita, bronşita sau amigdalita nu trebuie tratate cu antibiotice, aşa cum se întâmplă, din păcate, în peste 80% dintre cazuri.
FRUMUSEŢE. Femeile se simt cele mai frumoase la vârsta de 32 de ani. Aceasta este vârsta la care încrederea în sine şi experienţa de viaţă generează senzaţia de frumuseţe, potrivit unui studiu citat de cotidianul The Telegraph. Astfel, aproximativ 40% dintre femeile intervievate au declarat că s-au simţit mai atractive ca oricând la această vârstă. Majoritatea respondentelor au declarat că, la 32 de ani, viaţa lor este mai împlinită, fiindcă au mai multă încredere în sine, au o viaţă sentimentală activă şi savurează cu mai mare plăcere preparatele culinare.
SITE-URI
www.sanatate.org – informaţii generale despre boli comune, dietă, exerciţiu fizic, echilibru mental şi spiritual
www.psihoterapie.ro – Federaţia Română de Psihoterapie
www.inimata.ro – informaţii despre sănătatea inimii şi principiile unei vieţi sănătoase
www.srmfr.ro – Societatea Română de Medicină Fizică şi Recuperare
www.kineto.ro – informaţii despre recuperarea bolnavilor paraplegici, a celor cu boala Parkinson, cu deviaţii ale coloanei vertebrale
www.perfmed.ro – Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar.
DICŢIONAR
• AGENEZIE – absenţă totală sau parţială a unui ţesut, a unui organ sau a unei structuri din timpul vieţii embrionare, datorată unei cauze ereditare
• CICLOSPORINĂ – medicament imunopresor (care diminuează activitatea sistemului imunitar), utilizat îndeosebi în cursul transplantărilor de organe
• DRESSLER (sindrom al lui) – pericardită (inflamaţie a pericardului, membrană care înconjoară inima) survenind la una sau mai multe săptămâni după un infarct al miocardului
Sursa: Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998
APARIŢIE EDITORIALĂ
"101 alimente care îţi pot salva viaţa", un volum semnat de David Grotto şi apărut la Editura Polirom, este un ghid de sănătate care conţine informaţii despre cele mai bune alimente. Autorul, dietetician şi purtător de cuvânt al American Dietetic Association, descrie în cartea sa alimentele benefice pentru sănătate şi modul în care acestea pot fi combinate în dieta zilnică. Volumul se axează pe "ce anume să mâncăm" şi mai puţin pe "ce anume să nu mâncăm". David Grotto subliniază importanţa diversităţii alimentelor în dietă şi sugerează posibile diete care să includă alimente sănătoase. "Când citiţi această carte inovatoare, ţineţi la îndemână un carneţel. Veţi face liste cu noi alimente pe care trebuie să le cumpăraţi, cu reţetele pe care trebuie să le încercaţi şi cu sfaturi de urmat. Vă asigur că veţi găsi multe ponturi şi secrete pentru menţinerea sănătăţii, precum şi idei pe care le veţi folosi la următoarea petrecere sau reuniune de familie", notează autorul.
Citește pe Antena3.ro