x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

10 Mar 2009   •   00:00

10 martie 2009



STUDIU
O dietă bogată în grăsimi poate reduce simptomele alergice, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Edinburgh (Marea Britanie), citat de BBC News. Aceştia sunt de părere că grăsimile saturate din alimente diminuează răspunsul organismului faţă de alergeni (substanţă străină, percepută drept periculoasă). Studiul, publicat în jurnalul Clinical and Experimental Allergy, a fost realizat pe cobai nonobezi. La cei care au fost hrăniţi cu alimente bogate în grăsimi s-a constatat o reducere a simptomelor alergice. Cu toate acestea, dr Annick de Vries, coordonatorul studiului, nu ne recomandă o dietă cu multe grăsimi, deoarece riscăm să devenim obezi.

PREMIERĂ
Un bărbat din Marea Britanie, care şi-a pierdut vederea acum 30 de ani, susţine că poate vedea sclipiri de lumină după ce a fost "echipat" cu un ochi bionic, relatează BBC News. Acesta este compus dintr-un aparat foto şi un procesor video, montate pe ochelarii de soare. Ambele transmit imaginile capturate cu un receptor fără fir, situat pe partea exterioară a ochiului. Britanicul a fost supus unei intervenţii chirurgicale experimentale, în urmă cu şapte luni, la Spitalul de Oftalmologie Moorfield, din Londra. El spune că acum poate percepe şi benzile albe de pe drum. Până acum 18 pacienţi din întreaga lume au fost dotaţi cu un ochi bionic.

CONSTATARE
Televizorul nu are nici o influenţă asupra copiilor cu vârste mai mici de 3 ani, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul Academiei Americane de Pediatrie (AAP), relatează MSNBC News. Studiul, efectuat pe 872 de copii, a stabilit că nu este nici o legătură între timpul petrecut în faţa televizorului şi evoluţia lor în primii trei ani de viaţă. Statisticile arată că, în medie, un copil de 3 ani se uită la tv în jur de două ore pe zi. "Contrar a ceea ce cred părinţii, în primii ani de viaţă, televizorul nu-i influenţează pe copii sub aspect congnitiv", spune dr Marie Schmidt de la Spitalul de Copii din Boston.

ALCOOL
Băuturile alcoolice, prezente în reclame şi filme, au un efect imediat de creştere a consumului de alcool, sugerează un studiu al cercetătorilor din Olanda. În studiul privind impactul pe care îl au imaginile cu alcool sau cu persoane care consumă băuturi alcoolice au fost incluşi 45 de studenţi. Ei au fost rugaţi să vină însoţiţi de un prieten într-un laborator al universităţii, amenajat ca un cinematograf, unde aveau la dispoziţie mâncare şi băutură. Studenţii care au vizionat filmul "American Pie 2" şi reclame la băuturi alcoolice au băut în medie trei sticle de alcool.

×
Subiecte în articol: info