x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

14 Apr 2009   •   00:00

14 aprilie 2009



BROCCOLI. Consumul zilnic de broccoli oferă protecţie împotriva cancerului de stomac, potrivit unui studiu publicat în revista Cancer Prevention Research, informează dailymail.co.uk. O substanţă din broccoli, sulforafan, poate activa un număr de gene antioxidante şi enzime din celulele sistemului imunitar. Aceeaşi substanţă stimulează producerea în intestine a unor enzime care asigură protecţie împotriva substanţelor inflamatoare care distrug lanţul ADN. Plantele tinere de broccoli s-au dovedit a fi mai eficiente decât tulpinile adulte, deoarece au o concentraţie mai mare de sulforafan. Cantitatea zilnică de broccoli recomandată de cercetătorii de la Şcoala de Medicină a Universităţii John Hopkins este de 70 de grame.

CANCER DE ESOFAG. Persoanele care beau ceaiul sau cafeaua foarte fierbinte se expun unui risc crescut de cancer la esofag, conform unui studiu preluat de The Times. Autorii studiului, cercetători din cadrul Institutului de Cercetare Medicală din Queensland, Australia, spun că riscul apariţiei acestei boli creşte de opt ori în cazul celor care au tendinţa de a-şi consuma băuturile favorite la temperaturi de peste 70 grade Celsius. Esofagul este tubul care transportă mâncarea din gât spre stomac, cancerul care afectează acest organ fiind responsabil de moartea a peste 500.000 de oameni din întreaga lume, în fiecare an. Dacă în Europa şi SUA, cancerul de esofag este cauzat de fumat sau alcool, boala este foarte comună în nordul Iranului, unde aceste vicii sunt mai puţin prezente. Locuitorii provinciei Golestan beau însă cantităţi mari de ceai fierbinte, la temperaturi de cel puţin 70 grade Celsius.

BOALA ALZHEIMER. Un centru pentru persoanele cu maladia Alzheimer, primul de acest fel din Moldova, a fost inaugurat recent la spitalul de neuropsihiatrie Socola din Iaşi. În cadrul centrului vor activa doi medici, patru asistenţi medicali şi opt îngrijitoare. Alzheimer este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la vârstă înaintată, ce produce o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament.

SARCINĂ. Femeile însărcinate stresate sunt predispuse riscului de a avea copii bolnavi de astm, arată un studiu al specialiştilor de la Universitatea din Bristol. Cercetarea, efectuată pe 6.000 de familii, a scos la iveală că 16% din copiii cu astm au mame care au suferit de stres accentuat în timpul sarcinii, potrivit BBC News. Profesorul John Henderson, coordonatorul studiului, este de părere că răspunsul organismului viitoarei mame la stres, prin eliberarea unei canităţi mari de hormoni în sânge, ar influenţa dezvoltarea sistemului imunitar al copilului.  

ANTIBIOTICE. Zsuzsanna Jakab, directorul ECDC (Centrul European de Monitorizare a Bolilor Transmisibile), a declarat recent că, la nivel mondial, se constată un consum mare de antibiotice, şi de infecţii intraspitaliceşti. Majoritatea statisticilor referitoare la consumul de medicamente relevă că folosirea antibioticelor se află pe primele locuri. Potrivit prof. dr Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", în circa 60% dintre cazuri antibioticele sunt corect recomandate, însă în aproximativ 40% dintre cazuri administrarea acestor medicamente este total contraindicată.

RISC. O formă agresivă a cancerului de piele, declanşată de bronzarea la solar, a devenit cel mai comun diagnostic în rândul femeilor tinere din Marea Britanie, relatează Daily Mail. Statisticile arată că, aproape zilnic, o  femeie între 20 şi 29 de ani primeşte acest diagnostic. La această grupă de vârstă, cancerul de piele este de două ori mai frecvent în comparaţie cu cancerul de sân. Dermatologii susţin că 20 de minute de expunere la solar echivalează cu o zi de plajă, ceea ce reprezintă un dezastru pentru sănătate. Se pare că, în unele solare, intensitatea ultravioletelor este şi de zece ori mai puternică decât cele ale soarelui.


SITE-URI

www.viata-sanatoasa.info - articole despre sănătate, diete, cure de slăbire, sfaturi pentru cei care ţin cure de slăbire, reţete, fitness, aerobic, gimnastică şi multe multe altele.

www.aparatedentare.ro - site dedicat exclusiv aparatelor dentare. Vă oferă informaţii despre folosirea şi îngrijirea aparatelor dentare fixe, despre aparatul lingual Incognito sau despre ortodonţie, în general.

www.cordcenter.ro - informaţii despre prima bancă de celule stem din România

www.anm.ro - Agenţia Naţională a Medicamentului


DICŢIONAR
· BAGASOZĂ - boală respiratorie cauzată de inhalarea pulberilor rezultaţi din partea lemnoasă a trestiei de zahăr, rămaşi după extragerea zahărului


· CETOZĂ - prezenţa anormală de corpi cetonici în sânge şi urină (substanţe produse în cursul procesului de degradare a grăsimilor)


· DURILLON - îngroşarea localizată a stratului cutanat al epidermului pe o zonă de frecare a piciorului


· INCUBAŢIE - perioadă care se scurge între contaminarea organismului cu un agent patogen infecţios şi apariţia primelor semne de boală


· NOMĂ - ulceraţie a ţesuturilor gurii (sinonim: stomatită gangrenoasă)


Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

CAMPANIE "SĂNĂTATEA TA CONTEAZĂ"
Unitatea Mobilă de Diagnostic pentru Sân şi Col Uterin - Renaşterea efectuează, în luna aprilie, mamografii şi teste Babeş-Papanicolau la aproximativ 1.000 de femei. Campania va avea zece puncte de lucru în Moldova; unul la sediul Centrului de Diagnostic al Afecţiunilor Mamare - Renaşterea din Bucureşti; o Unitate Mobilă de Diagnostic pentru Sân şi Col Uterin - Renaşterea (jud. Braşov şi Iaşi). Fundaţia Renaşterea în parteneriat cu sanofi-aventis România demarează campania "Sănătatea ta contează", care îşi propune să informeze populaţia asupra importanţei investigaţiilor medicale în depistarea diabetului, cancerului de sân şi de col uterin, afecţiunilor cardio-vasculare, boli care prin incidenţa şi severitatea lor constituie o problemă majoră de sănătate publică. Aproximativ 8.000 de persoane în majoritatea din mediul rural vor beneficia de măsurători gratuite ale glicemiei, tensiunii arteriale, indicelui gleznă-braţ (indicator al bolii arteriale periferice) şi microalbuminuriei (prezenţa albuminei în urină). (M.M.)

×
Subiecte în articol: info