x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

11 Aug 2009   •   00:00
Ştiri pe scurt
Sursa foto: /stockxpert.com

11 august 2009

OTITA. Ceara, produs natural al urechii, împiedică dezvoltarea de bacterii în acest spaţiu. În timpul scăldatului, ceara stopează bacteriile din apă să pună stăpânire pe canalul auditiv extern, prevenind otita externă. Doctorul Larivee, oto-rino-larigologist din Quebec insistă asupra importanţei de a nu se folosi beţişoare cu vată pentru a elimina ceara din urechi. Deoarece este posibil să irităm canalul urechii, să împingem ceara în profunzime şi chiar să perforăm timpanul. Dimpotrivă, suntem îndemnaţi să lăsăm ceara în ureche.

CANCER. Sistemul imunitar protejează şi nu distruge celulele maligne, susţin cercetătorii de la Universitatea "Pierre şi Marie Curie", autori ai unui studiu publicat în Journal of Clinical Investigation. Cercetătorii au demonstrat, prin teste pe cobai, că apariţia tuturor celulelor canceroase declanşează imediat un răspuns al anumitor celule imunitare, numite limfocite T regulatoare. Acestea se deplasează rapid spre tumoare, recunosc celulele canceroase, apoi blochează acţiunea altor limfocite, împiedicându-le să atace şi să distrugă celulele maligne. Această descoperire ar putea fi un punct de plecare pentru noi terapii contra cancerului.

ANTIDEPRESIVE. Numărul americanilor care apelează la aceste medicamente s-a dublat între 1996 şi 2005, ajungând la 27 de milioane, adică peste 10% din populaţie, se arată într-un recent studiu. Şi numărul reţetelor pentru antidepresive a crescut, deşi avertismentele specialiştilor indică faptul că folosirea lor creşte riscul de comportament sinucigaş la copii şi la adolescenţi. Peste 164 de milioane de reţete au fost eliberate în 2008 pentru antidepresive, determinând vânzări de 9,6 miliarde de dolari în 2008, potrivit companiei IMS Health.

CIUMA PULMONARĂ. Trei persoane diagnosticate cu pesta pulmonară au murit, în ultimele zile, într-o zonă tibetană din nord-vestul Chinei. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pesta pulmonară este cea mai virulentă şi mai frecventă formă de ciumă, care se transmite foarte uşor. Specialiştii OMS spun că o eventuală epidemie de pestă pulmonara poate fi ţinută sub control. "Cu siguranţă este un motiv de îngrijorare, mai ales că este aproape cert una dintre cele mai periculoase forme de peste pulmonare", a declarat Vivian Tan, purtătorul de cuvânt al OMS la Beijing. "Din fericire, autorităţile au luat măsurile necesare pentru a împiedica extinderea maladiei", a anunţat oficialul OMS.

CONTRAFĂCUTE. Peste 130.000 de produse farmaceutice contrafăcute în India au fost descoperite în Havre, într-un transport naval cu destinaţia Guineea Bissau. În principal, falsurile erau sirop Amvityl, soluţie bentadină şi comprimate Penegra Sildenafil citrat. Valoarea capturii este de aproximativ 153.000 de euro. În ultima perioadă, a crescut captura de medicamente contrafăcute, dar şi a ofertei acestora online.

GRIPA PORCINĂ. Nu trebuie să ne lansăm în achiziţionarea unei măşti de protecţie pentru a preveni gripa porcină, spune FranÎoise Jubault, director adjunct al Direcţiei pentru probleme sanitare şi sociale din departamentul Loire-atlantique. Măştile sunt fragile şi trebuie folosite doar cu mâinile foarte curate. Ele ar trebui înlocuite din patru în patru ore pentru a fi eficiente, ceea ce presupune stocuri uriaşe de măşti. Mai eficientă în lupta contra gripei porcine este respectarea regulilor de igienă. De asemenea, sunt indicate soluţiile hidro-alcoolice, în situaţia în care nu avem apă şi săpun la îndemână.

FITOTERAPIE. Pacienţii cu virusul gripei noi au răspuns foarte bine la un tratament tradiţional chinez. Acest tratament este de cinci ori mai ieftin şi oferă şansa vindecării mai rapide, comparativ cu cel administrat de medicina alopată, la ora actuală. Tratamentul este obţinut dinplante medicinale şi a fost experimentat pe un lot de 117 pacienţi. Rezultatele au indicat un grad mai mare de eficienţă în cazul tratamentului cu plante medicinale. În China au fost confirmate peste 2.200 de cazuri de gripă de tip nou, fără nici un deces.

ANTIVIRALE. Ministerul Sănătăţii a cerut Guvernului o suplimentare a bugetului cu peste 3 milioane de lei din Fondul de rezervă al Executivului, pentru achiziţionarea de anitivirale şi echipamente de protecţie împotriva gripei porcine, destinate personalului medical şi populaţiei. Ministrul Ion Bazac spune că stocul de antivirale, 450.000 de cutii, acoperă puţin peste 2% din populaţia din România, în timp ce estimările CE arată că peste un milion de români lucrează în sistemul sanitar. Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu gripă porcină în România era la sfârşitul săptămânii trecute de 190.

ZINC. Deficitul de zinc din organism provoacă infertilitate, susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Aberdeen (Scoţia). Lipsa acestui element afectează sistemul imunitar, iar o dată cu înaintarea în vârstă facilitează apariţia bolilor de inimă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că aproximativ o treime din populaţie prezintă acest deficit. Tocmai, de aceea, recomandă persoanelor care îşi doresc să devină părinţi să mărească doza zilnică de zinc, în special celor care doresc să aibă un copil după vârsta de 35 de ani, atunci când metabolismul încetineşte. În acest caz, este indicat consumul de carne de vită, de pui şi nuci. Cercetătorii completează că zincul acţionează ca un antioxidant, ajutând şi la încetinirea procesului de îmbătrânire.

INCAPACITATE.
Specialiştii britanici cred că autismul împiedică desluşirea limbajului corpului, nepermiţând persoanelor cu autism să înţeleagă sentimentele altora. Cercetătorii de la Universitatea Durham din Marea Britanie au observat reacţiile unor adulţi cu tulburări de spectru autist în timp ce urmăreau un filmuleţ cu mişcări ale corpului. S-a constatat că participanţii au întâmpinat probleme în identificarea emoţiilor persoanelor din filmuleţ. În plus, o parte dintre participanţi au stabilit, cu dificultate, direcţia în care se mişcau personajele din film. Specialiştii cred că dificultăţile întâmpinate de persoanele cu autism în relaţiile sociale sunt provocate parţial şi de problemele pe care le au în prelucrarea imaginilor.

HIDRATARE.
Academia Naţională de Ştiinţă din Statele Unite a infirmat mitul conform căruia hidratarea optimă înseamnă doi litri de apă pe zi. Astfel, potrivit acestora, consumul exagerat de apă ne poate afecta sănătatea. Specialiştii ne recomandă să ne gândim bine înainte de a da pe gât cei doi litri de apă zilnic. Asta pentru că o asemenea cantitate de apă nu face decât să "dizolve" nutrienţii esenţiali din organism, cum ar fi potasiu, magneziu, sodiu şi cloruri. În plus, organismul nostru are nevoie de lichide în general, pe care le poate obţine din anumite alimente, nu doar din cei doi litri băuţi zilnic.

PERFORMANT. Un test sangvin capabil să identifice nouă compuşi din sânge ar putea fi o modalitate sigură şi eficientă de diagnosticare a cancerului pulmonar, spun reprezentanţii companiei Celera Corporation. Un astfel de test ar permite tratarea rapidă a cancerului pulmonar, care este detectat de regulă numai după ce s-a extins la alte organe, explică specialiştii. Oamenii de ştiinţă au folosit testul la persoane care erau deja diagnosticate cu cancer pulmonar şi au descoperit că testul respectiv a detectat cancerul cu o acurateţe de peste 905. "Acesta este unul dintre cele mai promiţătoare teste împotriva cancerului pulmonar pe care l-am văzut până acum", completează Harvey Pass de la Langone Medical Center din cadrul Universităţii New York, unul dintre coordonatorii experimentului.

PERICULOS.
Alcoolul dublează riscul de cancer. Prin urmare, persoanele care beau în mod frecvent cantităţi mari de alcool, în special băuturi spirtoase sau bere, prezintă un risc dublu de cancer la esofag, ficat sau plămâni, potrivit Daily Mail. Există însă şi excepţii: băutorii de vin nu prezintă acest risc. De asemenea, efectele nu sunt aceleaşi nici la persoanele care consumă alcool moderat. "Am observat un risc mare pentru diferite tipuri de cancer: la esofag, stomac, colon, ficat, pancreas, plămâni şi prostată. Riscul cel mai crescut, conform studiului, este de cancer esofagian şi ficat", precizează doctorul Andrea Benedetti de la Departamentul de medicină al Universităţii McGill, Montreal, Canada.

INFLUENŢĂ. V-aţi întrebat vreodată ce influenţă au prietenii asupra copiilor dumneavoastră? Potrivit unui nou studiu privind obezitatea la copii efectuat în Statele Unite, anumiţi factori sociali, cum este prezenţa prietenilor, îi pot stimula pe copiii supraponderali să mănânce şi mai mult. Studiul arată că prietenii te pot "îndemna" să mănânci mai mult. Dr Sarah Salvy, coordonatoarea studiului, a precizat că "rezultatele obţinute sunt importante, având în vedere rolul pe care îl au prietenii în formarea copiilor şi adolescenţilor". S-a descoperit, totodată, că prietenii care iau masa împreună mănâncă mai mult faţă de cei care iau masa cu un necunoscut.


SITE-URI


http://ec.europa.eu/health-eu/about_ro.htm - portalul oficial al Uniunii Europene privind sănătatea publică

www.e-spitale.info - Instituţii medicale din România: spitale, clinici, cabinete medicale, medici de familie, laboratoare de analize medicale etc.

www.suub.ro - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

www.medikal.ro - portal de medicină, medici, cabinete medicale, noutăţi despre rezidenţiat, dicţionar medical, informaţii despre copii, bătrâni, adolescenţi, educaţie sexuală, medicamente

www.cmb.ro - Colegiul Medicilor din Bucureşti


DICŢIONAR


· ALDOSTERON - hormon steroid secretat de glanda suprarenală, jucând un rol capital în menţinerea echilibrului sodiu-potasiu în organism şi în reglarea tensiunii arteriale


· HIPOCAPNIE - micşorare a concentraţiei de dioxid de carbon în sânge


· IONOFOREZĂ - metodă terapeutică ce constă în a face să pătrundă substanţele medicamentoase în piele sub acţiunea unui curent electric


· MECONIU - materii fecale dense şi lipicioase excretate de nou-născut în timpul primelor sale zile de viaţă


· PEDICULICID - medicament de uz extern folosit în tratamentul pediculozelor (afecţiuni cutanate provocate de infestările cu păduchi)


· VITILIGO - afecţiune cutanată caracterizată printr-o pierdere localizată a pigmentaţiei


· WILSON (boală a lui) - afecţiune ereditară legată de o acumulare de cupru în ţesuturi şi organe în special în ficat şi în encefal


· XANTOPSIE - anomalie a vederii în culori în cursul căreia totul pare colorat în galben


Sursa: Dicţionar de Medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti, 1998

×
Subiecte în articol: info