x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Stiri sanatate 17 iulie 2007

Stiri sanatate 17 iulie 2007

17 Iul 2007   •   00:00

Căderea părului, apărută ca o consecinţă a chimioterapiei, poate fi evitată cu ajutorul unui nou medicament. O echipă de cercetători din Japonia a creat un antibiotic al cărui efect este reducerea cu 70% a căderii părului după tratamentul cu medicamente chimioterapice.

DIETĂ. Cercetătorii americani afirmă că femeile din China care adoptă dieta occidentală sunt predispuse la cancer de săn după instalarea menopauzei. Dieta occidentală se distinge printr-un conţinut ridicat de carne, lapte, alimente fast-food, in vreme ce dieta tradiţională a chinezilor inseamnă multă soia, legume şi mai puţină carne. Adoptarea dietei occidentale predispune la obezitate, afecţiune cunoscută ca factor de risc pentru cancerul mamar. Cercetarea efectuată la Centrul de studiu al cancerului din Philadelphia a arătat că tumorile mamare sunt mai frecvente la femeile europene şi americane decăt la chinezoaice.

ALERGII ALIMENTARE. Aproximativ 12 milioane de americani sunt alergici la diferite alimente. "Numărul persoanelor alergice a crescut foarte mult in ultimii 15 ani. Asistăm la un fel de epidemie de alergii alimentare", declară dr Wesley Burks, coordonatorul Departamentului de alergie şi imunologie al Universităţii Duke. dr Robert Wood, de la Universitatea "John Hopkins", arată că 90% dintre reacţiile alergice sunt provocate de lapte, ouă, arahide, nuci, peşte, fructe de mare, soia şi gluten.

VIRUS. O formă modificată genetic a virusului herpetic poate distruge celulele canceroase, afirmă cercetătorii germani. Experimentul efectuat de firma germană MediGene a demonstrat că forma modificată a virusului nu atacă ţesuturile sănătoase, dar se multiplică foarte rapid in celulele canceroase şi le distruge. Primele date despre eficienţa acestei metode au fost prezentate la Conferinţa 2007 a Asociaţiei europene de oncologie de la Lugano (Elveţia).

INDIA. Aproape jumătate dintre femeile din India nu au auzit niciodată despre HIV/SIDA, spun rezultatele unui studiu UNICEF. Studiul "National Family Health Survey" arată că in India trăiesc 5,7 milioane de persoane cu SIDA. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, in această ţară, 40% dintre persoanele infectate cu HIV sunt femei casnice.

GRAVIDE. Fumatul poate fi factor de risc pentru dezvoltarea diabetului in timpul sarcinii. Cercetătorii americani au ţinut sub observaţie gravide care au fumat tot timpul sarcinii, femei care au renunţat la ţigară imediat ce au rămas insărcinate şi femei care nu au fumat niciodată. S-a demonstrat că femeile care fumează tot timpul sarcinii au un nivel al glucozei in sănge considerabil mai mare decăt cele care nu fumează. Astfel, diabetul de sarcină apare la 4% dintre femeile care fumează şi doar la 1,8% dintre nefumătoare.

CAFEINĂ. In prezent există peste 140 de produse cosmetice pe bază de cafeină, de la numai 21 in 2003, arată o statistică a companiei americane de cercetare Mintel. "Cremele şi loţiunile pe bază de cafeină inregistrează un mare succes in ultimii ani, după ce mai multe studii au demonstrat efectul tonic şi anticelulitic ale cafeinei", explică Rachel McFarland, analist al Companiei Mintel. Majoritatea produselor cosmetice au intrat pe piaţă in urma unui studiu publicat in 1999 in revista Societăţii Americane de Dermatologie, care explica efectul cafeinei asupra celulelor adipoase. Â

ACUPUNCTURĂ. Pentru recuperarea după un atac vascular cerebral (AVC), acupunctura este la fel de eficientă ca şi recuperarea standard. Conform unei statistici, peste jumătate dintre bolnavii din China recurg la această practică pentru a restabili deficienţele motorii cauzate de un AVC. Aceeaşi statistică, realizată de dr. Ming Liu, profesor neurolog la Spitalul West China, Universitatea Sichuan, arată că 63% dintre medicii chinezi sunt convinşi că terapia tradiţională este foarte eficientă in acest sens.

CREŢIŞOARĂ. Plantă de leac pentru femei, creţişoara este cel mai bun remediu al tulburărilor menstruale. Alchemilla vulgaris sau popular "umbrarul doamnei" are o acţiune directă asupra mucoasei uterine. In compoziţia plantei se găsesc fitosteroni, hormoni din plante ce reglează amenoreea, hipermenoreea, dar şi tulburările date de menopauză. Creţişoara poate fi utilizată sub toate formele, de la infuzie şi pănă la tincturi sau macerate.

AVOCADO. Un avocado pe zi scade colesterolul şi oferă bună protecţie cardiovasculară. Acest fruct exotic are un conţinut ridicat de acizi graşi mononesaturaţi, care scad colesterolul din sănge la fel de bine ca o dietă fără grăsimi. In plus, avocado este bogat in potasiu, care oferă protecţie vaselor sangvine. Nutriţioniştii spun că avocado este un fruct complet, datorită conţinutului crescut de minerale şi vitamine: A, C, E, zinc, potasiu, vitamina B6.

LONGEVITATE. Cei mai longevivi americani sunt cei din Hawaii, conform celor mai recente statistici realizate in Statele Unite ale Americii. Speranţa de viaţă a hawaienilor este de 81,3 ani, in comparaţie cu cea a restului ţării, de 77,9 ani. Motivele pentru care locuitorii insulelor trăiesc mai mult decăt restul americanilor sunt in primul rănd stilul de viaţă sănătos şi accesul la cele mai noi medicamente. Insă unii oameni de ştiinţă susţin că, de fapt, speranţa mare de viaţă a hawaienilor se datorează numărului mare de asiatici ce trăiesc pe insule. Asiaticii sunt recunoscuţi in intreaga lume pentru faptul că sunt cei mai longevivi de pe planetă.

MEDICAMENTE. Creşterea rapidă a preţurilor la medicamente conduce la renunţarea pacienţilor de a se mai trata, consecinţele fiind dintre cele mai grave in multe situaţii. Cel puţin aşa susţin o serie de studii realizate in ultimele două decenii in Statele Unite ale Americii. "Cu fiecare creştere de 10% la preţul pe care trebuie să il plătească pacienţii pentru un medicament, numărul celor care cumpără medicamentul respectiv scade cu 6%", arată statisticile publicate in Journal of the American Medical Association.

DIETĂ. Vă este greu să ţineţi o cură de slăbire? Universitatea din Toledo a realizat un studiu conform căruia dacă găndiţi pozitiv şi vă impuneţi să rezistaţi tentaţiilor alimentare, nu mai este nevoie să ţineţi diete drastice. Profesorul Janet Polivy, coordonatorul studiului, susţine că la majoritatea persoanelor supraponderale apare efectul "ce naiba?". Deşi pare ilar, acest efect există, şi din cauza lui grăsuţii fac cele mai nefericite alegeri alimentare, cum este grătarul de porc, cu cartofi prăjiţi şi salată. Cel mai important, arată studiul prof. Polivy, este să ne redefinim ideea de alimentaţie sănătoasă.

RECUPERARE. Exerciţiul fizic trebuie neapărat să fie urmat de o recuperare care include un aport suficient de lichide, carbohidraţi şi proteine. "Este dificil pentru muşchii corpului nostru să se recupereze după un antrenament solicitant dacă suferă din cauza deshidratării", atrage atenţia prof. dr. Jackie Berning, de la Universitatea din Colorado. Cel mai bun lichid pentru rehidratare este apa. In plus, pentru recuperare este indicat să consumăm fructe, legume şi cereale integrale, care au un conţinut bogat in carbohidraţi, fibre şi alte substanţe nutritive. Din mazăre, soia sau carne şi brănzeturi ne luăm cantitatea de proteine necesare muşchilor.

PLASTURE. Femeile care au suferit o operaţie de extirpare a ovarelor, in urma căreia le-a scăzut apetitul sexual, au o speranţă: un plasture cu testosteron. "Tratamentul" este deja utilizat in Marea Britanie, Franţa, Germania şi de curănd există şi pe piaţa farmaceutică din Italia. Plasturele este destinat deocamdată doar femeilor care au intrat la menopauză in urma unei intervenţii chirurgicale, situaţie in care se află aproximativ un milion de femei numai in Italia. In această ţară, plasturele se eliberează pe bază de reţetă, nu este suportat de asigurările de sănătate italiene. Un pachet de opt plasturi (tratamentul pentru o lună) costă 55 de euro.

CIOCOLATA. O cercetare a unei echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Pennsylvania arată că pofta irezistibilă de a mănca ciocolată, ingheţată, pizza sau cartofi prăjiţi provine dintr-o zonă a creierului responsabilă cu nevoia de a avea grijă de noi inşine şi de a ne hrăni. Aşa se explică de ce poftele noastre se concentrează in special pe alimente bogate in calorii şi grăsimi.

SPERANŢĂ. Căderea părului, apărută ca o consecinţă a chimioterapiei, poate fi evitată cu ajutorul unui nou medicament. O echipă de cercetători din Japonia a creat un antibiotic al cărui efect este reducerea cu 70% a căderii părului după tratamentul cu medicamente chimioterapice. Alopestatina (aşa se numeşte noul antibiotic) se aplică pe cap pe tot parcursul tratamentului de stopare a cancerului. Medicamentul este insă departe de a intra pe piaţa farmaceutică, deoarece nu au fost incă realizate nici măcar testele clinice. Medicii japonezi care au realizat antibioticul sunt optimişti şi speră ca in căţiva ani bolnavii de cancer să aibă acces la acest tratament.

×
Subiecte în articol: arată info