x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Stiri sanatate

Stiri sanatate

02 Oct 2007   •   00:00

ANOREXIE. Femeile care suferă de anorexie percep gustul alimentelor altfel decăt cele care nu au asemenea tulburări alimentare. Cercetătorii americani au efectuat un studiu la care au participat femei anorexice. Cu ajutorul unei aparaturi speciale, cercetătorii au analizat activitatea cerebrală a femeilor, măsurănd reacţiile creierului la un gust plăcut (zahăr) şi unul neutru (apă distilată). Anorexicele au avut aceeaşi reacţie atăt la gustul zahărului, căt şi la gustul apei. Motivul? Zona creierului responsabilă cu perceperea gustului alimentelor suferă unele modificări in cazul anorexiei.

CANCER DE SĂN. Potrivit statisticilor, numărul deceselor prin cancer de săn scade in medie cu 2% pe an. Această tendinţă se explică prin diagnosticul precoce şi accesul la tratamente de ultimă generaţie. Doctor Harmon Eyre de la Societatea americană de oncologie afirmă că speranţa de viaţă a femeilor diagnosticate cu cancer mamar este mai mare decăt in urmă cu căţiva ani. Studiul "Breast Cancer Facts % Figures" arată că in 2007 vor fi diagnosticate numai in SUA aproximativ 180.000 de noi cazuri de cancer de săn.

OBEZITATE. In nordul Olandei, serviciile de sănătate vor achiziţiona ambulanţe destinate pacienţilor care suferă de obezitate. In oraşul Assem, pentru transportul pacienţilor care căntăresc mai mult de 100 de kilograme, vor fi utilizate salvări cu aparatură specială care să uşureze munca personalului medical. Din cauza aparaturii speciale, noile ambulanţe vor căntări 5 tone, spre deosebire de ambulanţele standard care au numai 3,5 tone.

TABAGISM. Riscul de cancer pulmonar in cazul fumătorilor se menţine toată viaţa chiar dacă aceştia renunţă la un moment dat la tutun, informează revista Nature. Prof. Raj Chari şi echipa sa de la British Columbia Cancer Research Centre din Vancouver au analizat genele responsabile cu activitatea respiratorie in cazul unor grupuri de persoane care nu au fumat niciodată, fumători şi foşti fumători. "Am constatat că gena 124 rămăne cu anomalii la foştii fumători", a afirmat Chari.

MĂSURĂ. Pe sticlele de alcool comercializate in Franţa vor fi inscripţionate, incepănd de astăzi, mesaje sanitare privind riscurile consumului de alcool la femeile insărcinate. Mesajele se prezintă sub forma unor pictograme ilustrănd interzicerea alcoolului in timpul sarcinii şi următoarea frază: "Consumul de băuturi alcoolice in timpul sarcinii, chiar şi in cantităţi mici, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii copilului".

×
Subiecte în articol: cancer info