x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Stiri sanatate

Stiri sanatate

30 Oct 2007   •   00:00

Cercetătorii de la Universitatea Texas propun o metodă inedită de diagnosticare a sindromului de apnee in somn (intrerupere temporară a respiraţiei la persoanele care sforăie).

SFORĂIT. Cercetătorii de la Universitatea Texas propun o metodă inedită de diagnosticare a sindromului de apnee in somn (intrerupere temporară a respiraţiei la persoanele care sforăie). Metoda presupune supravegherea respiraţiei pacienţilor cu ajutorul unor camere video cu infraroşii, relatează Reuters. Camerele video sunt fixate la o distanţă de 2-2,5 metri de pacient şi urmăresc modificările de temperatură din zona feţei acestuia in timp ce respiră. Tulburările respiratorii din timpul somnului sunt diagnosticate prin analizarea datelor obţinute cu ajutorul camerelor cu infraroşii. Potrivit statisticilor, o treime dintre adulţi suferă de apnee in somn. Sforăitul şi apneea cresc riscul de hipertensiune arterială, tulburări de ritm cardiac, infarct miocardic şi chiar de moarte subită in somn. In prezent, apneea este diagnosticată prin conectarea pacientului la un computer cu ajutorul unor electrozi aplicaţi pe cap, faţă, nas, stomac şi piept.

CONFERINŢĂ. Nutriţia a fost principala temă a Conferinţei naţionale anuale a medicilor de familie, organizată la Bucureşti de Societatea Academică de Medicină a Familiei. Au fost abordate bolile care au la bază nutriţia (obezitatea, diabetul zaharat, afecţiunile digestive), dar şi bolile care sunt condiţionate de alimentaţie (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare). "In ultimii ani s-a constatat o creştere a afecţiunilor digestive, ca urmare a unei alimentaţii necorespunzătoare, a unei diete bogate in produse de tip fast-food", a atras atenţia conf. dr Dumitru Matei, şeful Catedrei de medicină de familie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" şi preşedintele Societăţii Academice de Medicină a Familiei. In acelaşi timp, medicii de familie prezenţi la conferinţă au discutat despre necesitatea vaccinării contra infecţiei pneumocice. Conf. dr Dumitru Matei susţine că "vaccinul pneumocic heptavalent ar trebui introdus in Programul naţional de imunizări, intrucăt ar preveni o serie de infecţii, precum septicemiile, otitele, meningitele, pneumoniile".

AUZ. Nevăzătorii au un auz foarte bine dezvoltat. In sprijinul acestei afirmaţii vine un studiu publicat in revista americană Journal of Neuroscience, care a demonstrat că persoanele care şi-au pierdut vederea in copilărie folosesc zona creierului responsabilă cu vederea pentru a auzi mai bine. La persoanele sănătoase, zona posterioară a scoarţei cerebrale este responsabilă cu funcţiile vizuale, iar zona temporală - cu funcţiile auditive. In cazul pierderii vederii, zona posterioară a creierului capătă noi funcţii. Astfel, nevăzătorii folosesc zona creierului responsabilă cu perceperea imaginilor pentru a recepţiona mai bine sunetele, arată studiul efectuat la Oregon Health & Science University.

TERAPIE PRIN RĂS. Vizionarea unui film de comedie şi 15 minute de răs in hohote cresc arderile metabolice cu 20%, afirmă cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt (SUA). Studiul americanilor a demonstrat că persoanele care răd in hohote măcar 15 minute zilnic pot să ardă mai mult de 2 kilograme pe an. Astfel, răsul in hohote are acelaşi efect asupra organismului ca şi căteva minute de gimnastică, jogging sau tenis.

TESTOSTERON. Bărbaţii in vărstă cu un nivel scăzut de testosteron (hormon sexual masculin) au o speranţă de viaţă mai mică decăt cei cu un nivel normal al acestui hormon. 794 de bărbaţi, cu vărste intre 50 şi 91 de ani, au fost ţinuţi sub observaţie intre anii 1985 şi 2004. Medicul Gail A. Laughlin şi colegii săi de la Universitatea California (San Diego, SUA) au descoperit că nivelul scăzut de testosteron poate favoriza obezitatea abdominală şi sindromul metabolic (diabet, afecţiuni cardiovasculare). Obezitatea, diabetul şi bolile de inimă reduc speranţa de viaţă.

COPII. Pentru prevenirea gripei la copii, Comitetul consultativ pentru practică imunologică din SUA recomandă un vaccin cu administrare nazală pentru prevenirea gripei. Vaccinul se administrează cu ajutorul unui spray şi poate fi folosit şi in cazul copiilor intre 2 şi 5 ani. Preparatul FluMist a fost inregistrat oficial in anul 2003 şi a fost folosit in profilaxia gripei la persoanele cu vărste intre 5 şi 49 de ani. In acest an, Autoritatea americană pentru controlul alimentului şi medicamentului a aprobat utilizarea vaccinului FluMist şi pentru grupa de vărstă 2-5 ani.

RECORD. Britanica Beth Ryder, in vărstă de 35 de ani, a adus pe lume o pereche de gemeni cu o greutate-record: 8,5 kilograme. Bebeluşii Teo (4,8 kg) şi Milli 3,7 kg sunt cei mai mari gemeni care s-au născut vreodată in Marea Britanie, arată un material publicat in Daily Mail. Potrivit specialiştilor, greutatea gemenilor la naştere ajunge in puţine cazuri la 3 kilograme. Naşterea micuţilor Teo şi Milli a durat patru ore. Mama afirmă că medicii au prevenit-o că va aduce pe lume doi gemeni uriaşi, insă nu a crezut că vor fi chiar atăt de mari. "După naştere m-am simţit mult mai uşoară. Căntăream cu 12 kilograme mai puţin", declară Beth Ryder.

TELVERDE. La linia verde cu numărul 0800 800 421 din Institutul Oncologic Bucureşti se pot obţine informaţii şi se acordă consiliere copiilor şi adolescenţilor bolnavi de cancer, precum şi părinţilor acestora. Pentru inceput, telefonul este activ cinci zile pe săptămănă, de luni pănă vineri, intre orele 9:00 şi 17:00, şi poate fi apelat in mod gratuit din reţeaua de telefonie fixă Romtelecom. Iniţiativa aparţine Asociaţiei P.A.V.E.L. şi Institutului Oncologic "Prof. dr Alex. Trestioreanu".

BOLI RENALE. Intre 11% şi 13% din populaţia globului suferă de boli renale cronice, iar numărul acestora este in creştere, a declarat dr Dimitrie Capşa, şeful Clinicii de dializă şi nefrologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni. In ţara noastră, primele rezultate ale Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei au arătat o prevalenţă de 3% a bolilor renale cronice. Este un procent mare, a apreciat dr Capşa, care a insistat asupra necesităţii depistării in faze incipiente a acestor boli, pentru a nu se ajunge la dializă.

ANTROPOLOGIE. Unii bărbaţi din Neanderthal aveau părul roşcat şi tenul deschis la culoare şi semănau cu contemporanii noştri de origine celtică, potrivit unei analize ADN realizată pe fosile descoperite la El Sidron (nordul Spaniei) şi Monti Lessini (Italia). Studiul a arătat că bărbaţii din acea perioadă erau purtători ai unei mutaţii genetice, responsabilă de apariţia părului roşcat şi a pielii albe. Potrivit cercetătorilor, roşcaţii erau minoritari printre bărbaţii din Neanderthal, reprezentănd circa 1% din populaţie.

CHIRURGIE ESTETICĂ. Cu fotografia idolului in mănă, femeile arabe dornice de a atinge perfecţiunea pornesc către Liban, un fel de Mecca regională a chirurgiei estetice. "Explozia chirurgiei estetice a inceput in anul 2000 in Liban, cea mai frecventată destinaţie a turismului frumuseţii in Orientul Apropiat", a declarat pentru AFP medicul Tony Nassar. Experţii estimează la 1,5 milioane pe an numărul intervenţiilor chirurgicale estetice şi la 10 milioane numărul intervenţiilor nechirurgicale (injecţii antirid, peelinguri etc.)

VACCINARE. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că programul de vaccinare ar putea fi simplificat, astfel incăt populaţia să fie vaccinată mai rar, dar mai eficient. "Trebuie să eliminăm acele vaccinuri perimate, care trebuie administrate in mod repetat, şi introduse in schimb vaccinuri care asigură imunizarea printr-o singură inoculare. Noile proceduri au insă şi un punct slab: sunt mult mai costisitoare", a spus Nicolăescu.

SPERANŢĂ DE VIAŢĂ. In Germania, speranţa de viaţă a populaţiei din vestul ţării se menţine mai crescută decăt cea a locuitorilor din est, informează AFP. La 17 ani de la reunificarea Germaniei democrate cu cea din fostul bloc comunist, bărbaţii din vest au o durată medie de viaţă de 76,9 ani, cu un an şi jumătate mai mult decăt cei din est. In timp ce la femei speranţa de viaţă este de 82 de ani in vest şi 80 in est. Cei mai longevivi sunt locuitorii landului Bade-Wurtemberg (sud-vest), la polul opus fiind landul Mecklembourg-Pomerania (est).

Site-uri

www.arsd.ro - Asociaţia Romănă pentru Studiul Durerii

www.suub.ro - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

www.crucearosie.ro - Societatea Naţională de Crucea Roşie din Romănia

www.lamedic.ro - Site dedicat informaţiilor din domeniul medical

www.digestie.ro - Informaţii despre digestie, boli digestive, tratamente

www.pansportmedical.ro - Primul site de medicină sportivă din Romănia

www.oab.ro - Simptomele, diagnosticul şi tratamentul vezicii urinare hiperactive (OAB)

Dicţionar

Antioncogenă - Genă a cărei absenţă sau distrugere poate antrena apariţia unei tumori canceroase

Sindromul lui Cushing - Ansamblu de tulburări legate de o hipersecreţie de corticosteroizi (hormoni produşi de glandele corticosuprarenale)

Letargie - Stare patologică de somn profund şi prelungit, fără febră sau infecţie, caracterizată prin faptul că bolnavul este capabil să vorbească atunci cănd este trezit, dar uită spusele şi adoarme pe loc. Este un simptom al isteriei.

Sursa:Â Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info