x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri/Site-uri/Dicţionar

Ştiri/Site-uri/Dicţionar

03 Iul 2007   •   00:00

Ştiri

MENOPAUZĂ. In cazul femeilor aflate la menopauză, terapia de substituţie hormonală poate preveni tulburările de memorie şi alte efecte neplăcute ale imbătrănirii, arată un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences. "Tratamentul cu estrogen contribuie la formarea unor sinapse noi, mai active, care compensează efectul imbătrănirii", afirmă dr John Morrison, de la Universitatea New York. Pentru aceasta insă, terapia de substituţie hormonală ar trebui incepută inainte de instalarea menopauzei.

NAŞTERE-RECORD. O femeie in vărstă de 36 de ani, din Iordania, a adus pe lume prin cezariană o fetiţă de 7 kg. Mama, care căntăreşte 133 kg, se simte bine. Starea de sănătate a fetiţei nu este insă tocmai bună. Copilul are probleme cu respiraţia, de aceea este conectat la aparate. Fetiţa este cel de-al zecelea copil al familiei. Toţi fraţii şi surorile mai mari au venit pe lume cu greutăţi-record: intre 5 şi 6 kg.

PROTEZĂ. Compania japoneză Squse a elaborat o proteză de mănă cu musculatură pneumatică. Proteza are 23 de fibre musculare, căntăreşte in jur de 400 g şi poate efectua mişcări in diferite direcţii. "In timpul prezentării, modelul experimental a putut să ţină un ou proaspăt de găină, fără a-l sparge", a declarat profesorul Hiroshi Yokoi, de la Universitatea din Tokio. Firma producătoare intenţionează să trimită 50 de asemenea proteze in institutele şi laboratoarele de cercetare din Japonia. In următorii doi ani, producătorii vor adapta proteza pentru a putea fi folosită in spitale.

SPERANŢĂ. Terapia genică poate reduce cu 50% consumul de alcool in cazul persoanelor dependente. Metoda experimentată de cercetătorii de la Universitatea din Chile constă in introducerea in organism a unei gene care scade activitatea alcooldehidrogenazei, enzima responsabilă de metabolizarea alcoolului. Astfel, alcoolul este mai greu tolerat şi automat scade şi cantitatea consumată.

AFINE. O dietă bogată in afine poate reduce riscul de Alzheimer şi alte afecţiuni neurodegenerative, relevă un studiu al Institutului Naţional de Sănătate din SUA. Antioxidanţii din aceste fructe cresc performanţele cognitive şi reduc pierderile neuronale ce survin o dată cu vărsta. "Afinele au un efect similar produselor farmacologice recomandate in tratarea demenţelor, aşa incăt aceste fructe ar putea juca un rol foarte important in prevenirea şi tratarea afecţiunilor neurodegenerative", a explicat liderul echipei de cercetare, Kara Duffy.

Site-uri

www.legmed.ro  - Reţeaua Naţională de Medicină Legală

www.crucearosie.ro  - Societatea Naţională de Crucea Roşie din Romănia

www.addictionsinfo.eu  - site cu informaţii despre dependenţa de alcool şi droguri susţinut de Comisia Europeană

www.medicinainterna.ro  - Societatea Romănă de Medicină Internă

www.who.org   - Organizaţia Mondială a Sănătăţii

www.cmr.ro  - Colegiul Medicilor din Romănia

www.sraic.ro - Societatea Romănă de Alergologie şi Imunologie Clinică

Dicţionar

Fotosensibilizare - Creşterea sensibilităţii pielii la radiaţiile solare, mai ales la ultraviolete, cauzată adesea de substanţe chimice sau medicamentoase şi traducăndu-se printr-o erupţie cutanată.

Maculă - Mică zonă de depresiune situată in centrul retinei, unde acuitatea vizuală este maximă.

Papilom - Tumoare benignă, in general puţin intinsă, localizată pe piele sau pe o mucoasă, caracterizată prin dezvoltarea excesivă a papilelor dermului.

Sursa:Â Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info