x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri/Site-uri/Dicţionar

Ştiri/Site-uri/Dicţionar

21 Aug 2007   •   00:00

Ştiri

PERICOL DE ORBIRE. Fumătorii işi expun ochii unei boli grave: degenerescenţa maculară, din cauza căreia se ajunge la orbire, informează Journal of the American Medical Association. Profesorul Sudha Cugati şi echipa sa de la Universitatea din Sydney au monitorizat, timp de 11 ani, 3.654 de persoane cu vărste de peste 49 de ani. Cercetătorii au observat că fumătorii prezintă un risc de patru ori mai mare de a dezvolta degenerescenţă maculară in comparaţie cu cei care nu au fumat niciodată. Nici cei care renunţă la fumat la un moment dat nu scapă de riscul de a-şi pierde vederea. Foştii fumători prezintă un risc triplu de a fi diagnosticaţi cu degenerescenţă maculară.

APEL. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) au lansat un apel către toate ţările membre, pentru a lua măsuri drastice in domeniul siguranţei alimentare. Autorităţile sanitare sunt indemnate să lupte mai eficient impotriva toxiinfecţiilor alimentare, unele dintre ele mortale. Pe parcursul ultimului an, OMS şi FAO au anchetat peste 200 de abateri de la regulile siguranţei alimentare. Salmoneloza, botulismul, listerioza sunt numai căteva dintre bolile grave provocate de nerespectarea siguranţei alimentare. Consumul de apă şi alimente contaminate cu agenţi infecţioşi provoacă anual moartea a peste 1,8 milioane de copii in lume.

SALVARE. O adolescentă americancă de 13 ani, care se afla in vacanţă la Nisa, a suferit o gravă criză cardiacă, a fost salvată de chirurgii francezi, care i-au implantat o inimă artificială, a anunţat Direcţia spitalelor publice din Marsilia. Katarina, tănăra originară din Colorado Springs, nu a avut nici o problemă medicală pănă la 14 iulie, cănd a fost spitalizată de urgenţă. Medicii i-au pus diagnosticul de insuficienţă cardiacă gravă. Chirurgii de la Spitalul de Pediatrie La Timone din Marsilia au hotărăt că singura soluţie pentru a-i salva viaţa Katarinei este implantarea unei inimi artificiale para-corporală, un dispozitiv aflat in afara corpului. Această tehnică nu este utilizată in SUA, ci este practicată de doar căteva echipe in Europa. Tănăra a fost operată la 4 august, iar starea ei se imbunătăţeşte pe zi ce trece. Katarina se va intoarce in curănd in SUA, unde se află pe lista de aşteptare pentru transplant de cord.

NEUROLOGIE. O genă-medicament injectată direct in creierul unor pacienţi cu Parkinson s-a dovedit eficientă in reducerea mişcărilor necontrolate specifice bolii. Noua terapie genică a fost testată pe 11 pacienţi de Michael Kaplitt şi Matthew During, neurochirurgi la Cornell University din New York. Gena a fost introdusă intr-un virus inofensiv, injectat apoi in creier. Odată integrată in genomul celulelor cerebrale, gena-medicament impiedică degradarea neuronilor, proces care conduce la apariţia bolii Parkinson.

UROLOGIE. Tratamentul incontinenţei urinare prin injectarea de celule musculare a dat primele rezultate incurajatoare, informează cel mai recent număr al revistei Science et Vie. Dezvoltată la Innsbruck (Austria), această terapie constă in prelevarea unui mic eşantion de muşchi din zona braţului, pe baza căruia se cultivă in laborator celule musculare care apoi sunt injectate la nivelul sfincterului urinar. La studiu au participat 42 de paciente cărora li s-au injectat celule musculare. După un an, 90% dintre ele au scăpat de incontinenţă urinară. Noua metodă va fi utilizată in curănd pe scară largă, in tratarea cazurilor severe de incontinenţă urinară.

FERTILITATEA LA GEMENI. In cazul gemenilor de sex opus, fata prezintă mai multe riscuri de a avea probleme cu fertilitatea la maturitate decăt dacă ar fi avut o soră geamănă. Scăderea fertilităţii este cauzată de expunerea la testosteron provenit de la fratele său in timpul sarcinii. In schimb, băiatul nu este influenţat de acţiunea estrogenului provenit de la sora sa geamănă. Concluziile aparţin unui studiu asupra mai multor perechi de gemeni din Finlanda.

AUTISM ŞI PESTICIDE. Cancer, diabet, boli neurologice şi psihiatrice… afecţiunile de care se fac vinovate pesticidele sunt numeroase. Cel mai recent studiu pe această temă evidenţiază o legătură intre autism şi expunerea viitorului bebeluş la pesticide incă din viaţa intrauterină. Publicat in revista Environmental Health Perspectives, studiul arată că femeile care trăiesc la mai puţin de 500 de metri de cămpuri agricole prezintă un risc de 6 ori mai mare de a aduce pe lume copii autişti, in comparaţie cu mamele care nu sunt expuse la pesticide.

OMS. Peste 30% din totalul afecţiunilor din intreaga lume sunt cauzate de factorii de mediu, iar copiii sunt cei mai vulnerabili, se arată intr-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. In ceea ce-i priveşte pe cei mici, efectele expunerii la substanţe chimice nocive depind de cantitatea de elemente toxice, dar şi de vărsta copiilor. Substanţele poluante din aer, apă, pesticidele din alimente, plumbul din sol, toate perturbă metabolismul copiilor, care este extrem de sensibil, conducănd la apariţia bolilor.

AMOR. Cei care nu au altă preocupare in viaţă decăt serviciul, aşa-numiţii dependenţi de muncă sau "workaholics", sunt de fapt persoane care fac sex rar sau care au o viaţă sexuală nesatisfăcătoare. Confirmă această ipoteză un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Gottingen, Germania. Rezultatele studiului arată că 36% dintre bărbaţii şi 35% dintre femeile care au cel mult un raport sexual pe săptămănă tind să muncească mai mult tocmai pentru a uita de problemele de acasă. In plus, 45% dintre bărbaţii şi 46% dintre femeile care nu au o viaţă sexuală activă se implică in mod voluntar la serviciu in activităţi dintre cele mai solicitante, atăt din punctul de vedere al timpului necesar pentru a le rezolva, căt şi al efortului pe care il implică.

SUCURI. Sucurile cu aromă de fructe pun in pericol sănătatea dinţilor celor mici, arată rezultatele unei cercetări efectuate de un grup de stomatologi din cadrul asociaţiei engleze "Dinţi pentru o viaţă" (Teeth For Life). Concluziile studiului mai subliniază că zahărul din compoziţia acestor băuturi dăunează dinţilor copiilor mai mult decăt băuturile carbogazoase. Iar consumul zilnic de sucuri cu aromă de fructe ar putea duce la distrugerea progresivă a smalţului dinţilor. Specialiştii din Marea Britanie recomandă părinţilor să dea micuţilor sucuri numai după masă. Şi să se asigure apoi că cei mici se spală bine pe dinţi. "Băuturile cele mai sigure şi mai sănătoase sunt apa şi laptele. Dacă micuţii preferă totuşi sucuri cu aromă de fructe, atunci e bine ca acestea să fie diluate cu puţină apă", a conchis Gordon Watkins, de la Asociaţia Dentiştilor din Marea Britanie.

ATRACŢIE. Un studiu realizat in Statele Unite demonstrează că atracţia sexuală nu este rezultatul unor procese care se produc in creier, ci depinde de simţul olfactiv. Mai exact, responsabil de atitudinea noastră atunci cănd suntem atraşi fizic de cineva este un organ situat in nas, care se numeşte vomeronazal. Acest organ captează feromonii, molecule care stimulează activitatea creierului, şi declanşează atracţia sexuală. Studiul a fost efectuat pe şoricei de laborator de o echipă de cercetători de la Institutul Howard Hughes din Boston şi a fost publicat in revista Nature. Conform cercetătorilor americani, dacă am efectua modificări ale acestui organ, o femeie ar incepe să se comporte la fel ca un bărbat in jocul flirturilor.

FAST-FOOD. Aşa-zisele produse "sănătoase" de tip fast-food au efecte negative asupra sistemului cardiovascular comparabile cu efectele provocate de produsele care nu au această menţiune, arată o cercetare a unei echipe de oameni de ştiinţă din Germania. Pentru că alimentele fast-food "sănătoase" conţin şi ele - pe lăngă legume, iaurt, lapte şi cereale integrale - şi cartofi prăjiţi, ketchup şi maioneză vegetală, arată un articol publicat in American Journal of Clinical Nutrition. "Proprietarii de restaurante de tip fast-food au impresia că, dacă adaugă produse cu adevărat sănătoase, efectele celor dăunătoare vor fi reduse. Nu este deloc aşa", subliniază dr Tanja K. Rudolph, de la Univrsitatea Hamburg-Eppendorf din Germania.

SIDA. Conform unor cercetări americane recente, HIV atacă creierul in două moduri: nu doar că ucide celulele creierului, dar impiedică şi naşterea altora noi. Studiul, unei echipe de cercetători de la Universitatea California, a scos la iveală că aceasta este cauza demenţei asociate cu SIDA. Simptomele acestui tip de demenţă sunt confuzie, tulburări ale somnului şi pierderi de memorie. "Nu se cunosc incă mecanismele, insă cercetările pe şoareci de laborator confirmă că proteinele din HIV lovesc pe două direcţii: in primul rănd distrug celulele neuronale, iar in al doilea rănd stopează regenerarea lor", arată Marcus Kaul, cel care a condus studiul.

VIN. Un pahar cu vin e sănătate curată, spuneau bunicii noştri. Se pare insă că, dacă bem mai mult de două pahare cu vin pe zi, creşte cu 25% riscul de a dezvolta o tumoare la nivelul intestinului. Acelaşi risc şi-l asumă şi persoanele care beau cel puţin două halbe cu bere zilnic. Avertismentul vine din partea Institutului de Studiu al Cancerului din Marea Britanie. "Un studiu recent arată in mod clar că o cantitate mai mare de alcool ingerat inseamnă o creştere semnificativă a riscului cancerului intestinal", precizează Tim Key, de la Institutul Cancerului. (pagini realizate de Steluţa Indrei, Andrada Floria şi Georgeta Licsandru)

INEDIT. Locuitorii oraşului italian Varallo vor fi plătiţi de primărie ca să slăbească. Bărbaţii vor primi căte 50 de euro dacă vor pierde 4 kg pe lună, iar femeile - aceeaşi sumă, dacă slăbesc 3 kg. "Persoanele care vor reuşi să işi păstreze greutatea timp de cinci luni vor primi suplimentar 200 de euro", afirmă primarul Gianluca Buonanno. Această campanie a fost demarată după ce OMS a arătat că 35% dintre italieni sunt obezi sau supraponderali. Vinovată de acest fenomen este renunţarea la dieta mediteraneană şi la consumul tot mai ridicat de grăsimi, zahăr, sare.

LONGEVITATE. Americanca Edna Parker deţine titlul de cea mai vărstnică femeie din lume. Aceasta ar putea fi insă depăşită de Varvara Semennikova, din Iakutia, care in mai 2007 a implinit 117 ani. Reprezentanţii Arhivei Naţionale a Republicii Iakutia caută o dovadă scrisă a faptului că Varvara Semennikova s-a născut in anul 1890, astfel incăt aceasta să poată fi inscrisă in Cartea Recordurilor.

SONDAJ. Un sondaj efectuat in Marea Britanie arată că bărbaţii de 35-44 de ani sunt cei mai nemulţumiţi de modul de viaţă. Sondajul la care au participat 3.600 de persoane a fost coordonat de Department for Environment, Food and Rural Affairs. Se pare că britanicii sunt mai fericiţi atunci cănd ies la pensie. Pe o scală de 1 la 10, aceştia au acordat note de 7,65-7,8 modului lor de viaţă. S-a dovedit că bărbaţii suferă de anxietate mai puţin decăt femeile.

CHINA. In China, sifilisul a căpătat proporţia unei epidemii, avertizează Ministerul Sănătăţii chinez. Dacă intre anii 1960 şi 1980, boala fusese aproape eradicată, in acest moment numărul imbolnăvirilor este in continuă creştere: 6,5 cazuri la 100.000 de locuitori. Pentru comparaţie, in 1993 se inregistrau 0,2 cazuri la 100.000 de locuitori. Autorităţile medicale explică acest fenomen ingrijorător prin schimbările economice şi sociale care au avut loc in China in ultimele decenii. De asemenea, creşterea demografică şi prostituţia sunt cauze de luat in considerare.

MICROUNDE. Multe femei preferă prepararea alimentelor la microunde, afirmănd că este mult mai rapid şi mai comod. Un experiment efectuat la Şcoala de medicină din Warwick (Marea Britanie) a demonstrat că alimentele pregătite la microunde pierd foarte multe substanţe nutritive. Britanicii au analizat substanţele nutritive din broccoli pregătit in diferite moduri. Astfel, in broccoli fiert 5 minute se pierd 15% din izotiocianaţi, substanţe cu proprietăţi anticancerigene. Prin comparaţie, la microunde s-au pierdut 95% din substanţele anticancerigene.

Site-uri

www.sangepentruviata.ro - Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sănge

www.perfmed.ro - Centrul Naţional de Perfecţionare in Domeniul Sanitar

www.suub.ro - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

www.kineto.ro - Informaţii despre recuperarea bolnavilor paraplegici, a celor cu boala Parkinson, cu deviaţii ale coloanei vertebrale

www.hivability.ro - Prevenirea şi managementul cazurilor de HIV/SIDA

www.sraic.ro - Societatea Romănă de Alergologie şi Imunologie Clinică

www.oamr.ro - Ordinul Asistentelor şi Moaşelor din Romănia

Dicţionar

Corticosteroid - Hormon secretat de glandele corticosuprarenale, pornind de la colesterol şi utilizat in terapeutică indeosebi ca antiinflamator şi ca imunosupresor.

Demenţă - Slăbirea progresivă a ansamblului de funcţii intelectuale, in urma unei lezări a celulelor nervoase cerebrale.

Incubaţie - Perioadă care se scurge intre contaminarea organismului cu un agent patogen infecţios şi apariţia primelor semne ale bolii.

Sursa: Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: studiu arată Marea Britanie info