x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Stop sindromului premenstrual!

Stop sindromului premenstrual!

22 Mar 2006   •   00:00

Luna de luna, un numar semnificativ de femei tinere si adulte, active sexual, prezinta, inainte de ciclul menstrual, semne de disconfort.

Luna de luna, un numar semnificativ de femei tinere si adulte, active sexual, prezinta, inainte de ciclul menstrual, semne de disconfort atat la nivel fizic, cat si psihic. Sani durerosi si mariti, dureri de spate si pelvine, balonari si stare de irascibilitate. Sunt doar cateva dintre neplacerile lunare ale femeilor, care definesc ceea ce in termeni medicali se numeste sindrom premenstrual (SPM). Aproximativ 40 de milioane de persoane de sex feminin din SUA sufera de sindrom premenstrual. Studii recente arata ca 70% dintre femeile cu SPM au probleme in relatiile de cuplu. Evident ca si barbatul are de suferit, atunci cand partenera prezinta sindromul premenstrual.

"Sindromul premenstrual se caracterizeaza printr-o asociere de simptome, ce apar in perioada postovulatorie, care dureaza in general intre 3 si 14 zile si care au ca urmari modificari ale starii fizice si psihice, in diferite grade de severitate", explica doctorul Luiza Vitan, medic specialist endocrinolog in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

Cazuri grave

Femeile si adolescentele care au unul sau mai multe dintre simptomele sindromului premenstrual trebuie sa consulte un medic specialist. Deoarece aceasta afectiune poate progresa de la un grad de severitate minor (dureri de spate si pelvine, tensiune la nivelul sanilor), pana la unul major, cu impact psihic semnificativ, care le impiedica sa isi desfasoare activitatea cotidiana. "Unele femei au chiar probleme grave de comunicare in familie: tipa, trantesc, lovesc, semne ale unei boli neuropsihice destul de grave, numita tulburare disforica premenstruala", arata medicul Luiza Vitan. Medicul specialist va stabili un diagnostic diferentiat, pentru fiecare persoana in parte, deoarece simptomele care caracterizeaza sindromul premenstrual coincid uneori cu semnele altor boli: afectiuni neuropsihice sau boli inflamatorii pelvine. Caracteristica SPM-ului este ca simptomele dispar imediat in momentul in care apare menstruatia. "Cel mai bine ar fi ca diagnosticul de sindrom premenstrual sa fie pus de un medic ginecolog si de un neuropsihiatru", subliniaza doctorul.

Tratament

Cauzele aparitiei sindromului premenstrual nu sunt cunoscute in totalitate. In trecut se credea ca SPM-ul este provocat de cresterea sau scaderea nivelului de estrogen, a nivelului progesteronului sau de modificarile aparute in metabolismul glucozei. Insa cercetatori din domeniu spun ca "vinovata" pentru aceasta afectiune este serotonina, o substanta prezenta in creier, care are rol de neurotransmitator si in lipsa careia se instaleaza starea de depresie. Activitatea hormonala specifica perioadei dinaintea ciclului menstrual duce la o scadere semnificativa a nivelului de serotonina. "Sindromul premenstrual, mai ales cel cu grad de severitate mare, trebuie tratat, pentru a ameliora mai ales simptomele de la nivel psihic. Cele mai eficiente substante care pot fi utilizate in acest tip de tratament sunt buspirona si alprazolamul. Acestea regleaza nivelul de serotonina sau noradrenalina (n.r. – hormon analog adrenalinei care se gaseste in glanda suprarenala si in terminatiile nervilor simpatici). Ele se administreaza doar la recomandarea medicului", atentioneaza dr. Luiza Vitan. Anxioliticele (medicamente cu puternica actiune calmanta asupra sistemului nervos central), de genul buspironei si alprazolamului, se administreaza strict in perioada premenstruala.

SIMPTOME. In simptomatologia specifica sindromului premenstrual intra o categorie variata de simptome. Migrenele si palpitatiile, durerile de spate, cele musculare si articulare, balonarile, urinarile frecvente, sanii durerosi si mariti, greata, constipatia sau diareea... Sunt semnele fizice ale SPM-ului. Cele psihice, care sunt si cele mai periculoase, sunt: iritabilitate, agresivitate, reactii emotionale amplificate, schimbari bruste de dispozitie, anxietate, modificari ale libidoului, tulburari de memorie, iar uneori se poate ajunge pana la depresie. Simptomele neplacute ale sindromului premenstrual scad ca intensitate dupa ce femeia naste un copil, insa uneori afectiunea recidiveaza.

INEFICIENT. Specialistul Luiza Vitan spune ca medicamentele anticonceptionale si administrarea de progesteron nu sunt la fel de eficiente ca anxioliticele (buspirona si alprazolamul) in ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. In plus, nici cunoscutul ulei de primula, nici vitaminele din complexul B si E Forte nu actioneaza mai bine decat un placebo, conform celor mai recente studii in domeniu. Se pare insa, arata specialistii, ca unele preparate farmaceutice pe baza de magneziu si calciu reduc intensitatea starilor specifice SPM-ului. "Totusi, nu este indicat consumul de lapte in perioada premenstruala, deoarece ar putea favoriza aparitia senzatiei de balonare", precizeaza medicul.

SFATUL MEDICULUI
Unul dintre simptomele sindromului premenstrual este apetitul pentru dulciuri. Specialistul Luiza Vitan le sfatuieste pe femeile care nu se mai satura de ciocolata, torturi, prajituri, bomboane sa incerce sa se abtina, deoarece aceste alimente ar putea accentua unele simptome ale SPM-ului. De asemenea, cele care sufera de sindrom premenstrual ar trebui sa evite cafeaua si sa diminueze consumul de alimente sarate, care intensifica senzatia de balonare, specifica perioadei dinaintea aparitiei ciclului.

STIRI
AFECTIUNI CARDIACE. Bolile inimii se instaleaza la femei in special dupa varsta de 60 de ani, spre deosebire de barbati care sufera de afectiuni cardiace incepand de la 50 de ani. Problema este ca la aceasta varsta, organismul femeilor este mai putin capabil sa lupte cu boala, dupa cum arata rezultatele unui studiu american. Motivul este ca estrogenul (hormon secretat de ovare) protejeaza inimile femeilor, insa dupa menopauza, aceasta protectie dispare. De aceea, persoanele de sex feminin ar trebui sa acorde mai multa atentie simptomelor unor afectiuni cardiace, care sunt mai subtile decat in cazul barbatilor. In timp ce barbatii care au suferit un infarct vomita, transpira abundent si simt o presiune sau o durere in piept, femeile care se afla in aceeasi situatie simt doar disconfort, oboseala si greata.

LACTATE. Un studiu publicat in American Journal of Obstetrics and Gynecology arata ca dietele bogate in calciu reduc la jumatate simptomele sindromului premenstrual. Rezultatele studiului au demonstrat ca femeile care au o dieta bogata in produse lactate, cu exceptia laptelui, sunt mai putin irascibile si deprimate si au mai putine crampe. In acelasi timp, durerile de spate si senzatia de balonare dispar.

SPORT. Exercitiile fizice putin solicitante calmeaza simptomele sindromului premenstrual. Astfel, medicii recomanda femeilor care sufera de sindrom premenstrual sa aloce 30 de minute, in fiecare zi, activitatii fizice: plimbari in natura, jogging, mers pe bicicleta, inot. Exercitiile Yoga sunt cele mai indicate, deoarece ajuta la inlaturarea tensiunilor musculare si confera o stare generala buna.
×