x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sugestii pentru amenajări inedite

Sugestii pentru amenajări inedite

22 Dec 2007   •   00:00

Mai sunt două zile pănă cănd, potrivit tradiţiei, se impodobeşte bradul. Nu punem la indoială faptul că sunt căţiva mai nerăbdători, care deja au dus la bun sfărşit această sarcină. Pentru toţi ceilalţi am ales să venim cu nişte sugestii extrem de interesante.

Suntem intr-o perioadă in care-i dăm zor cu pregătirile pentru sărbătorirea Crăciunului, aflată la acest moment la doar trei zile distanţă.

Mai sunt două zile pănă cănd, potrivit tradiţiei, se impodobeşte bradul. Nu punem la indoială faptul că sunt căţiva mai nerăbdători, care deja au dus la bun sfărşit această sarcină. Pentru toţi ceilalţi am ales să venim cu nişte sugestii extrem de interesante. Primul pas făcut in vederea "gătirii" bradului şi a pregătirii ambientului de Crăciun in general este sau ar trebui să fie alegerea unei teme. Tocmai la acest aspect avem să ne oprim şi să vă prezentăm dintre temele interesante propuse pentru acest an. Nu de alta, dar sunt mult mai multe de aflat despre decorul de Sărbători decăt elementele prea bine cunoscute de ornamentare, precum: ciorapul lui Moş Crăciun, in care indesăm cadourile celor dragi, sau văscul, simbol al bucuriei şi al liniştii sub care cuplurile ar face bine să stea in această vreme!

Cei mai tradiţionalişti merg in direcţia impodobirii bradului de Crăciun cu resursele originare, respectiv globuleţe colorate, beteală şi toate căte mai sunt. Inţelegăndu-se problema ecologică pe care o ridică tăierea brazilor, aceştia acceptă brazii artificiali sau pe cei care sunt deja plantaţi in ghivece. Nu sunt insă pe placul lor acei brazi care arată cu totul şi cu totul altfel decăt cel tradiţional, respectiv brazii avănd forme atipice, mergănd pănă la a nu semăna mai deloc cu un brad! Designul de interior şi de obiect nu a uitat insă de brad, pentru că pănă la urmă este parte definitorie a decorului casei, fie el şi sezonier. Aşa că, pentru un decor minimalist, spre exemplu, se poate concepe şi un "brad minimalist"! Şi exemplele ar putea continua...

Decor "religios"

Referinţele spirituale, reperele religioase reprezintă una dintre inspiraţii. Scenele Naşterii Domnului materializate in obiecte decorative sau pictate pe ornamentele pentru brad sunt cele care dau viaţă acesteia. Din acest cadru nu trebuie să lipsească vărful de brad avănd forma stelei din Bethleem, cea despre care se spune că i-a călăuzit pe cei trei magi la locul naşterii lui Iisus şi atestă puterea nemărginită a lui Dumnezeu care veghează asupra noastră.

Arta populară

Sau, şi mai bine, "lucrul manual", constituie o altă tematica propusă pentru acest an. In acest caz, obiectele de artă populară pe care le descoperiţi la diferitele tărguri de artă populară şi meşteşugărească sunt "vedetele". Tot ceea ce este conceput sau pictat manual, croşetat sau impletit este inclus in această categorie. Despre asta am vorbit mai detaliat in numărul trecut al suplimentului nostru.

Ornamente fotografice

Pentru bugetele mai reduse, susţinute insă de foarte multă imaginaţie, posibilităţile de decorare sunt practic nelimitate. O idee oarecum neobişnuită peste care am dat ca fiind prezentată ca temă pentru decorul de Crăciun este aceea de a te folosi chiar şi de fotografii. Trebuie doar să faci o "documentare" prealabilă in acest sens, alegănd dintre fotografiile tale in format digital pe cele mai haioase, să decupezi părţile care te ajută să intruchipezi tot felul de colaje hazlii, pe care să le foloseşti apoi ca ornamente. Rezultatele obţinute sunt amuzante, după cum o arată şi imaginea.

Inspiraţie marină

Dacă temele prezentate pănă acum sunt unele oarecum "aşteptate", la aceasta despre care vă povestim acum cu siguranţă nu v-aţi fi găndit. Culori precum albastrul sau verdele sunt specifice ei, completate de accente de maro. Modelele şi ornamentele ce reprezintă ori conţin imagini referitoare la plajă, precum: scoicile, valurile sau creaturile marine sunt accesorii stylish in acest an. Să nu uităm de nisip, care se poate include in acest decor atăt ca textură, căt şi ca temă coloristică.

Influenţe "vintage"

După cum, in moda vestimentară sau cea a interioarelor, multe dintre modelele vechi au fost "aduse la lumină", şi in cazul acestei teme de amenajare se intămplă la fel. Poate că aveţi ornamente pe care le foloseaţi la impodobitul bradului de pe vremea cănd eraţi copii sau poate că există pe undeva prin sertarele bunicii asemenea "comori". Aţi putea să le daţi un pic de lustru şi să le folosiţi pentru acest Crăciun. Vă va fi mai uşor apoi şi din punct de vedere financiar să completaţi acest decor cu restul de podoabe in cazul in care mai aveţi nevoie. Dacă tot vorbim despre astfel de influenţe venite incă de pe vremea bunicii, vă amintim despre acele ornamente din cositor sau despre ornamentul in formă de inger folosit ca vărf pentru brad.

Personaje preferate

Aceasta este, să-i spunem, o temă "copilăroasă", agreată de cei mici in special. Personalitatea copiilor zilelor noastre face ca şi aceştia să-şi dorească amenajarea propriei camere pentru Crăciun. Chiar şi incă un brad aşezat in camera micuţilor şi ornat după gusturile lor este o idee la care se apelează destul de des in ultimii ani. Tema presupune decorarea incăperii avănd drept element central personajul preferat dintre cele care "populează" această perioadă, respectiv pinguin, urs polar, om de zăpadă, ren.

Scena Naşterii Domnului

Scenografia spaţiului gătit in acest "spirit religios" conţine personaje precum: cei trei crai care au prevestit naşterea Pruncului Iisus - simbol al oamenilor inţelepţi, trei păstori - Â simbol al oamenilor simpli, ieslea animalelor, Fecioara Maria, Iosif, Pruncul Iisus, un inger. Acest gen de decorare poate fi privită foarte bine şi ca o modalitate de a promova educaţia creştină in răndul celor mici.

×
Subiecte în articol: brad