x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Summit-ul, un esec

Summit-ul, un esec

de Maria Toader    |    16 Iun 2005   •   00:00
Summit-ul, un esec

Reuniunea statelor Uniunii Europene, care a inceput astazi, va fi scena confruntarilor atat in privinta viitorului incert al Actului constitutional, cat si al celor legate de contributiile la bugetul Uniunii pe 2007-2013.

Summit-ul de la Bruxelles pune in discutie cele doua puncte care pot provoca o stare de criza a intregului organism comunitar: bugetul UE si Constitutia europeana. banii, mArul discordiei. Astfel, inca de ieri presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker, se declarase "aproape sigur" ca liderii europeni nu vor ajunge la un acord asupra bugetului comunitar pentru perioada 2007-2013 cu ocazia summit-ului. "Sunt aproape sigur ca nu vom reusi sa rezolvam problemele financiare la acest summit", a declarat el, la deschiderea sedintei Legislativului European. Juncker a confirmat, de altfel, ca Marea Britanie isi mentine pozitia in ceea ce priveste scutirile acordate, in timp ce restul statelor UE cer "corectarea" acestora. Semnarea acordului bugetar ar fi primul semn al iesirii din criza, dupa voturile negative inregistrate la referendumurile din Franta si Olanda. Statele europene incep cu ocazia summit-ului o perioada de reflectie privind calea pe care o va urma Tratatul constitutional, mai ales dupa ultima "lovitura de gratie" a Marii Britanii, care a suspendat referendumul prevazut pentru primavara anului 2006.

POLITICA UE, IN DECADERE
Respingerea Actului constitutional european de catre francezi si olandezi a adus in discutie capacitatea UE de a actiona pe plan international, mai ales in ceea ce priveste dosare complexe ca Iranul, China, precum si in relatiile transatlantice, comenteaza AFP. Potrivit unor analisti, respingerea textului de catre francezi si olandezi ar putea afecta viitorul constructiei europene. "Voturile negative sunt extrem de riscante pentru aspiratiile UE de a juca un rol mai important pe plan international. O lupta institutionala interna ar fi ultimul lucru de care are nevoie Europa in momentul in care incearca sa-si dezvolte politicile referitoare la tari ca Iran, China si Rusia", a declarat Alasdair Murray, din Centrul pentru Reforma Europeana. Renuntarea la Constitutie nu ar insemna pentru cei 25 de membrii ai UE renuntarea la reformele esentiale care urmaresc ca vechiul continent sa se adreseze lumii exterioare pe o singura voce.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul