x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sute de milioane, de cheltuit in 2005

Sute de milioane, de cheltuit in 2005

05 Ian 2005   •   00:00

Romania primeste in 2005 aproximativ 800 de milioane de euro, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana, urmand ca, in functie de gestionarea lor si de pregatirile efective pentru aderare, acestea sa ajunga la peste un miliard in 2006.


RADU CROITORU

PE HARTIE. Romania va primi din bugetul comunitar 800 de milioane de euro
Romania si Bulgaria sunt puternic sustinute financiar pentru a face fata exigentelor comunitare, avandu-se in vedere aderarea lor efectiva in 2007 si stadiul real al pregatirilor celor doua tari. In total, Romania si Bulgaria primesc, in acest an, mai bine de 1,5 miliarde de euro.

TEST. Bucurestiul va trebui sa treaca din nou testul cheltuirii eficiente a sumelor puse la dispozitie de Uniunea Europeana si sa faca dovada capacitatii de a atrage acesti bani. Directorul general al Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar din cadrul Ministerului Finantelor Publice, Razvan Cotovelea, a precizat pentru postul public de radio ca fondurile nerambursabile pregatite pentru Romania vor veni prin aceleasi programe europene - PHARE, ISPA si SAPARD. Banii alocati prin programul PHARE sunt destinati parcurgerii etapelor de pregatire a aderarii, cei ai programului ISPA sunt pentru investitii in infrastructura de transport si cea de mediu, iar SAPARD isi propune sa sprijine in continuare agricultura si dezvoltarea rurala. Razvan Cotovelea a declarat ca principalul beneficiar va fi si anul acesta programul PHARE pentru care sunt pregatite cam 400 de milioane de euro. Cu acesti bani ar trebui puse la punct proiecte de cooperare transfrontaliera si de vecinatate intre Romania, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova si Serbia.

Cotovelea a mai spus ca si banii programului ISPA vor fi mai multi, aproximativ 150 de milioane de euro, iar SAPARD are pusa la dispozitie aceeasi suma - 150 de milioane.

ANALIZE. Banii sunt disponibili, dar, pentru a beneficia cu adevarat de ei, este nevoie de proiecte care sa corespunda, la randul lor, cerintelor Bruxelles-ului. Mii de pagini de analize si de prezentari sunt necesare pentru a putea convinge ca suntem capabili sa ne dezvoltam.

Chiar si in aceste conditii, optimismul autoritatilor este manifestat cu precizarea ca numarul expertilor pe aceste proiecte va trebui sa fie mai mare.

ISTORIC. Bugetul pe 2005 al Uniunii Europene este primul al Europei largite, fiind aprobat in functie de necesitatile statelor nou-venite si de prioritatile politice ale "celor 25". "Pusculita pe 2005" are 106,3 miliarde de euro si a fost aprobata de un Parlament si un Consiliu care ii reprezinta pe toti cei 25 de membri. Cresterea cu 4,4% in raport cu bugetul pe anul trecut a fost necesara datorita integrarii efective a noilor state si reformei politicii agricole comune care continua sa faca probleme membrilor vechi. Un alt obiectiv prins in bugetul pe anul acesta il reprezinta politica de vecinatate a UE pentru care a fost alocata suma de 2,1 miliarde de euro. In aceasta strategie de preaderare este inclusa si Croatia, care va obtine un sprijin consolidat de 105 milioane de euro, in crestere cu 60% fata de anul trecut. Turcia va beneficia de peste 286 de milioane de euro.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul milioane