x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Târgul olarilor

Târgul olarilor

20 Mai 2010   •   00:00
Târgul olarilor

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" a organizat în perioada 14-16 mai cea de-a doua ediţie a Târgului olarilor. Sub îndemnul "Hai, neamule, la oale!", cei care au trecut pragul muzeului au putut admira sau achiziţiona străchini, farfurii, căni, ulcioare sau vase decorative, realizate de cei mai pricepuţi meşteri populari din ţară.
Spre deosebire de ediţia precedentă, la eveniment au fost implicaţi şi meşteri din Algeria, Maroc, Republica Moldova, Vietnam sau Italia. (S.C.)


Târgul tradiţiilor maramureşene
Între 14 şi 16 mai, Centrul Cultural din Parcul Naţional a găzduit Târgul tradiţiilor maramureşene, un eveniment de "bun gust", la care au participat producători, meşteri populari şi artişti din nordul ţării. Gospodinele locului, numite "socăciţe", au pregătit mâncăruri din ingrediente naturale, după reţete strămoşeşti. Nu au lipsit pâinea bine aurită în cuptoare şi nici plăcintele ce merg tare bine cu o ulcică de vin din cel bun. De asemenea, participanţii au putut admira o pitorească paradă a costumelor populare, iar copiii de la Ansamblul artistic Vadul Izei - Călineşti au readus la lumină vechi tradiţii maramureşene. (S.C.)


Mâncăm româneşte, trăim sănătos!
În perioada 21-23 mai sunteţi aşteptaţi la Arenele Romane, din Bucureşti, la un târg de produse sănătoase. Vor fi prezenţi producători tradiţionali, restaurante, producători de dulciuri, panificaţie, patiserie etc. Evenimentul, promovat de actriţa Nuami Dinescu, va fi structurat pe trei secţiuni: târg de vânzare cu producători din domeniul tradiţional şi bio, demonstraţii ale meşterilor populari: ţesut, olărit, cioplit în lemn, dansuri populare, costume populare, iar a treia secţiune care nu trebuie ratată: demonstraţii de gătit. (C.D.)


Vin medaliat cu aur
În perioada 23-25 aprilie, la Palermo a avut loc cea de-a 16-a ediţie a Concursului Mondial de la Bruxelles. În cadrul acestui eveniment, vinul Mioriţa XO 12 Ani, produs Vincon Vrancea, a fost premiat cu medalia de aur. Este singurul vinars românesc răsplătit cu această distincţie la nivel internaţional. Sesiunile de degustare din cadrul concursului s-au desfăşurat pe parcursul a trei zile. Juriul a trebuit să deguste cele mai bune vinuri şi băuturi spirtoase dintre cele 7.000 de probe înscrise în concurs. România a avut în concurs 51 de probe (49 de vinuri şi două băuturi spirtoase). (C.D.)


Festivalul florilor comestibile
Asociaţia Unităţilor Hoteliere şi Restaurante din Sfântul Gheorghe şi-a propus să organizeze vara aceasta un festival al florilor comestibile. Scopul este de a prezenta florile care pot fi folosite în alimente, dar şi acela de a atrage cât mai mulţi turişti în zonă. Organizatorii au avut ca sursă de inspiraţie un festival similar din Ungaria. (C.D.)


Expoziţie cu har
În perioada 17-23 mai, la Muzeul Satului din Bucureşti se organizează expoziţia aniversară Ion Măric. "Am avut ca sursă de inspiraţie poveştile babelor, proverbele şi zicătorilor auzite prin sat", ne mărturiseşte artistul. "Pe bădiţa Ion îl găsim în rosturile frumoase ale vieţii", spune preotul din satul pictorului. Expoziţia din Muzeul Satului are darul de a ne introduce într-o lume care încă nu şi-a pierdut valorile. (C.D.)


Record după record
Peste 300 de bucătari libanezi au participat la stabilirea unui nou record mondial, pregătind nu mai puţin de cinci tone de falafel. Reţeta a presupus folosirea unor cantităţi uriaşe de năut, fasole, ceapă, usturoi, coriandru, piper şi chimion. Dar asta nu este tot. Cu doar câteva zile în urmă, bucătarii din Liban au mai înregistrat un record, pregătind un platou uriaş cu 10.452 kilograme de humus, un preparat foarte popular în această ţară. Reţeta cuprinde roşii tocate, ceapă, pătrunjel şi salată. (S.C.)

×
Subiecte în articol: food world