x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Tentatia de a construi pe malul apei

Tentatia de a construi pe malul apei

22 Mar 2007   •   00:00

VIATA LA TARA
Un subiect reluat la cererea cititorilor
VIATA LA TARA
Un subiect reluat la cererea cititorilor In toamna anului trecut am publicat cateva articole continand sfaturi si indrumari generale adresate acelora dintre cititori care doresc sa-si construiasca o casa pe malul apei. O data cu venirea primaverii (si redeschiderea sezonului de... construit), multi dintre dumneavoastra au solicitat reluarea subiectului. Inca de la aparitia primelor asezari umane, cursurile de apa au fost repere importante, apa fiind unul dintre elementele esentiale in dezvoltarea vietii.

PRECAUTII DE ORDIN TEHNIC

Daca intentionati sa cumparati un teren pe cursul unui rau sau pe malul unui lac, trebuie sa va luati cateva precautii de ordin tehnic. Cea dintai este de a cerceta istoricul hidrologic al locului, cel putin pe termen mediu, pentru a afla care sunt riscurile previzibile de revarsari sau inundatii. In mod obligatoriu trebuie sa solicitati vanzatorului sau sa comandati pe cheltuiala proprie un studio geo-tehnic al terenului.

Veti putea astfel obtine informatii pretioase privind consistenta solului, stabilitatea sa, adancimea panzei freatice si, in final, posibilitatile reale si costurile aproximative pentru fundarea unei viitoare constructii. Alte date importante pe care le mai puteti solicita de la factorii competenti sunt gradul de poluare a apei riverane, intensitatea si durata precipitatiilor in zona sau expunerea medie a terenului la viteza si directia vantului.

DRUMURILE SI IAR DRUMURILE

Inarmati cu datele tehnice mentionate mai sus, urmatorul pas esential (asupra caruia credem ca e necesar sa revenim cu insistenta) este sa va informati asupra existentei si a starii drumurilor de acces.

Constructia unui drum practicabil presupune un efort financiar considerabil si multi proprietari de terenuri scoase la vanzare incearca in timpul negocierilor sa escamoteze ori sa minimalizeze importanta problemei. Si in cazul in care exista un drum de acces deja construit e recomandabil sa va interesati daca el este practicabil tot timpul anului, daca exista si alte variante ocolitoare ce pot fi utilizate in cazuri de urgenta. Este important sa culegeti date si in legatura cu valorile si consistenta traficului pe drumul cu pricina. Pe un drum circulat intens de camioane de mare tonaj, tractoare sau carute se formeaza toamna si primavara sleauri ce pot deveni o problema.

CONSTRUCTII HIDROTEHNICE

Daca intentionati sa cumparati un teren aflat pe malul unui curs de apa, va sfatuim sa va interesati si daca in amonte de viitoarea proprietate exista constructii hidrotehnice pentru regularizarea debitului. Prezenta unor lacuri de acumulare artificiale sau barajele cu bazine-tampon va pot da siguranta ca puteti fi protejat in situatii de calamitate naturala. Constructii hidrotehnice de mici dimensiuni pot fi amenajate si pe propriul teren, daca acesta este suficient de mare si, evident, daca obtineti de la autoritatile competente avizele si aprobarile necesare. Oricat de costisitoare ar fi, astfel de amenajari sunt intotdeauna binevenite.

Am vorbit despre drumurile de acces, dar nu trebuie deloc neglijate nici caile de circulatie trasate pe teritoriul pe care il aveti in proprietate. Aleile ce fac legatura intre zonele importante ale proprietatii, indiferent de marimea sau sinuozitatea lor, trebuie mentinute in stare buna, asa incat circulatia sa se desfasoare nu numai in conditii de maxima siguranta, dar sa produca si o reala placere oricui trece pe acolo. Elemente esentiale sunt un pavaj stabil, o buna panta de scurgere a apei, un decor ingrijit si atractiv


Nu numai zonele din imediata apropiere a casei sunt importante ci, in egala masura, si portiunile de teren aflate la oarecare distanta. Acestea trebuie intretinute la fel de bine pe tot parcursul anului


Nu lasati nicio portiune de drum sau de curte in paragina, pentru ca, pe langa dezavantajele de ordin estetic, o astfel de atitudine poate crea reale probleme dumneavoastra, proprietarilor sau vizitatorilor proprietatii
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul