x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul TNB - Istoricul Neagu Djuvara da startul Conferintelor

TNB - Istoricul Neagu Djuvara da startul Conferintelor

de Diana Onciu    |    12 Mar 2006   •   00:00
TNB - Istoricul Neagu Djuvara da startul Conferintelor

Azi, la Sala Atelier a TNB, se reiau Conferintele Teatrului National, un veritabil regal de cultura.

Initiativa Conferintelor Teatrului National i-a apartinut in urma cu 75 de ani lui Ion Marin Sadoveanu, director al teatrului in trei randuri. Sirul conferintelor a fost intrerupt de multe ori, din cauza orientarii politice a Romaniei dupa cel de-al doilea razboi mondial. In 1958 au fost interzise de regimul comunist. Ion Marin Sadoveanu era unic conferentiar. Carturarul si-a dorit sa stranga toate aceste "bijuterii spirituale" intr-o "Istorie universala a dramei si teatrului", dar nu a reusit acest lucru.

MEGASPECTACOLUL COTIDIAN. Ionut Niculescu, directorul muzeului Teatrului National, marturiseste: "Conferintele i-au conferit lui I.M. Sadoveanu material pentru a schita un sumar al «Istoriei universale». Rostite liber si dactilografiate, ele au fost transcrise si pastrate in arhiva Bibliotecii Academiei Romane. Ionel Oprisan a publicat prelegerile impreuna cu alte studii si cronici intr-o succesiune cat mai fidela planului pentru «Istorie»".

De asta data, conferintele vor fi sustinute in fiecare duminica de alta personalitate. "Astazi se va intampla putin diferit. La directia teatrului nu se afla un alt Ion Marin Sadoveanu, ci cineva care nu are ambitii de conferentiar. Ca spectator, am fost incitat de discursurile celor care comenteaza ceea ce se intampla in societatea noastra, care e in tranzitie si are toate datele unui megaspectacol", spune Ion Caramitru, directorul TNB.

CONFERENTIARI SI CONFERINTE.Neagu Djuvara va fi primul invitat, cu o conferinta al carei titlu suna interesant: "Razboiul de 77 de ani (1914-1991)". Dezvaluim cateva titluri ale prelegerilor viitoarelor duminici: "Blestemul de a fi pamfletar", "Caragiale: pedagog si geometru", "Oare n-avem dramaturgi?", "Despre minciuna. Surse clasice ale moralei politice. Cazul Romaniei", "Cine sunt si ce vor neointerbelicii", "Conceptul de arta contemporana", "Cu melancolie, despre barbari", "Cazul Panait Istrati", "Ortodoxia si Europa unita", "Comunismul romanesc intre sperante si capcane" etc.

In actuala stagiune, conferintele se vor incheia la 18 iunie, urmand a fi reluate in toamna, o data cu debutul noii stagiuni. Discursurile invitatilor, care dureaza 50 de minute fiecare, sunt urmate, in cele mai multe cazuri, de discutii cu publicul. Conferintele vor fi filmate si tiparite intr-o publicatie a Teatrului National, cu acordul autorilor. Ion Caramitru spera sa se creeze un public fidel, prezent la majoritatea conferintelor. Intrarea se face pe baza de bilet, la un pret accesibil. "Nu pretul e problema, ci principiul. E vorba de un acces pe care ti-l impui la cultura, nu pe care il primesti gratuit", opineaza Caramitru.

Printre personalitatile care vor conferentia duminicile urmatoare se numara: Mircea Dinescu, Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Lucia Hossu Longin, Dan C. Mihailescu, Stelian Tanase, Octavian Paler, Andrei Plesu, H.R. Patapievici etc.
×
Subiecte în articol: spectator teatrului