x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Tratarea transpiratiei

Tratarea transpiratiei

23 Mar 2006   •   00:00

La prima intalnire, indiferent daca e sentimentala sau de afaceri, avem mainile transpirate. Este o reactie normala a organismului nostru la emotii si la stres. Ce ne facem insa daca, de fiecare data cand dam mana cu cineva, mainile noastre sunt lac de sudoare? Si cum sa procedam atunci cand, din cauza transpiratiei excesive in zona axilelor, nici un antiperspirant nu isi mai face efectul?

Va este cunoscuta situatia: "Nu pot sa ridic bratul in autobuz sau in metrou, din cauza petelor mari de transpiratie de la subrat"? Problema dumneavoastra poate fi rezolvata cu ajutorul microinjectiilor cu toxina botulinica in palma sau la nivelul axilei. Toxina botulinica blocheaza fibrele nervoase ce stimuleaza glandele sudoripare, stopand producerea de transpiratie in exces.

"Substanta injectata pentru tratarea transpiratiei excesive este aceeasi cu cea utilizata de obicei pentru umplerea ridurilor, insa difera dilutia. Pentru microinjectiile in palma sau la subrat, toxina se dilueaza in cantitati mai mari de ser fiziologic decat pentru indepartarea ridurilor din zonele fine. In cazul transpiratiei de la nivelul picioarelor, toxina botulinica nu s-a dovedit eficienta", explica dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Miko Palace. Acul utilizat pentru aceasta procedura este mic si nu patrunde adanc in piele, astfel incat injectiile sunt suportabile.

MAI MULTE INJECTII


Tehnica este urmatoarea: mai intai, specialistul traseaza linii pe lungimea si pe latimea palmei sau axilei. Apoi, in centrul fiecarui dreptunghi astfel obtinut se injecteaza o cantitate mica de toxina. In palma se realizeaza intotdeauna mai multe microinjectii decat in zona axilei. Tratamentul dureaza aproximativ 5-10 minute, iar efectul sau persista intre sase si opt luni. Daca rezultatele nu apar din prima zi, nu va speriati, deoarece toxina isi face efectul in maximum o saptamana. "Pentru rezultate maxime, dupa tratament persoana respectiva trebuie sa evite sauna si baile fierbinti. Sunt recomandate baile la temperatura corpului", precizeaza specialistul Viviana Iordache. Costurile unui astfel de tratament se ridica la 500-550 de euro.

"Tratamentul transpiratiei excesive cu toxina botulinica nu are efecte adverse si nici contraindicatii. Singura categorie de persoane care nu pot beneficia de aceasta metoda este cea a femeilor insarcinate. Dupa injectarea cu toxina botulinica nu apar umflaturi, iritatii sau vanatai. Motivul: microinjectiile cu toxina sunt intradermice (nu patrund adanc) si nu se strapung cu acul pachete vasculare, care pot fi afectate si care astfel pot da nastere unor semne neplacute"
Dr. Viviana Iordache
medic primar dermatolog

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul toxina