x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Turcia da peste cap Constitutia

Turcia da peste cap Constitutia

17 Ian 2005   •   00:00

Pentru ca cei mai multi dintre membrii europeni intampina foarte mari dificulati in a isi convinge cetatenii sa voteze Constitutia, o noua propunere a venit chiar din partea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Dur"o Barroso.

MARIA TOADER

Pentru a reduce temerile francezilor legate de eventuala integrare a Turciei in comunitatea europeana si de puterea pe care aceasta o va obtine deoarece numarul de voturi care ii va fi reparizat in functie de numarul locuitorii va fi cel mai mare dintre statele deja membre ale Uniunii, Barroso a declarat intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro ca anumite articole ale Constitutiei ar putea fi schimbate. "Daca este absoult necesar sa modificam regulile pentru aderarea Turciei o vom face, dar nu este o problema stringenta", a explicat presedintele Comisiei Europene, referindu-se la sistemul de vot utilizat in luarea deciziilor cuprins in actul constitutional.

SISTEM. Dupa multe discutii si negocieri tarile UE au stabilit pana la urma un sistem majoritar dublu bazat pe numarul cetatenilor si cel al statelor membre. O decizie este luata daca este adoptata de 55% dintre statele UE, reprezentand aproximativ 65% din totalul populatiei europene. Pana la momentul aderarii statului turc, care nu va fi posibila mai inainte de 2015, se asteapta ca populatia acesteia sa o depaseasca pe cea a Germaniei care in momentul de fata este cel mai mare stat din intreaga Uniune.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul