x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul UE lupta pentru fructe - Copiii trebuie sa se alimenteze corect

UE lupta pentru fructe - Copiii trebuie sa se alimenteze corect

de George Daniel Ripa    |    05 Feb 2007   •   00:00
UE lupta pentru fructe - Copiii trebuie sa se alimenteze corect

Comisia Europeana a propus mai multe masuri pentru cresterea consumului de fructe si legume, in special in randul copiilor, insa mai intai are de negociat problema subventiilor agricole.

In urma cu cateva zile, Comisia Europeana si-a dezvaluit planurile de a face din sectorul agricol european unul mai competitiv, scopul final fiind acela al cresterii consumului de fructe si legume in randul copiilor si al tinerilor. Pentru a spori consumul de produse proaspete si sanatoase, Comisia a propus sa creasca rata de cofinantare pana la 60% pentru produsele care au ca destinatie principala copiii si adolescentii. Masurile Comisiei au venit ca urmare a publicarii unor statistici ingrijoratoare, care arata ca doar doua tari din UE ating doza zilnica recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de 400 de grame de fructe si legume consumate zilnic, acestea fiind Italia si Grecia.

SUBVENTII. Totodata, UE a propus si modificarea sistemului de subventionare, prin ruperea legaturii dintre cantitatea produsa si ajutoarele primite. Prin acest proces, cunoscut sub numele de decuplare, horticultura va beneficia de subventii in cadrul sistemului unic de plati in domeniul agriculturii, aplicat deja in cazul altor culturi. Ideile reformatoare ale UE au fost primite diferit in tarile membre. Daca horticultorii italieni saluta decizia, in schimb, spaniolii, francezii si grecii se tem ca aplicarea reformelor ar duce la dezechilibre pe piata produselor proaspete. Printre altele, UE intentioneaza sa reduca sumele platite de UE producatorilor pentru produsele perisabile retrase de pe piata. UE recomanda in schimb ca toate aceste produse, carora li se apropie termenul de expirare, sa fie donate scolilor si gradinitelor.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul