x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Un muzeu viu

10 Oct 2005   •   00:00
Un muzeu viu
MUZEUL NATIONAL FILATELIC
Infiintarea Muzeului National Filatelic, la 1 octombrie 2004, a fost o realizare majora a Postei Romane, dupa ce aproape un secol. Incercarile similare au ramas nefinalizate.

Situat in incinta Muzeului National de Istorie al Romaniei, Muzeul National Filatelic ocupa peste 600 mp, cuprinde trei sali de expunere si ofera iubitorilor de cultura piese din tezaurul Postei Romane. In Sala George Lahovary (semnatarul din partea Romaniei al actului de fondare a Uniunii Postale Universale, in 1874) este expusa o parte a celor peste 11 milioane de timbre din patrimoniul Postei Romane. Acestea se constituie in aproximativ 3 milioane de serii filatelice, unele unicate la nivel mondial. Printre piesele rare se regasesc celebrele Cap de Bour - emise in 1858, si Carol I cu favoriti, care dateaza din perioada 1866-1872. Demn de remarcat este faptul ca in majoritatea, cu exceptia notabila a timbrelor din seria Cap de Bour, emisiunile sunt expuse in coli si deseori sunt insotite de machetele artistului si probe de tipar sau culoare. In Sala Dimitrie C. Butculescu (presedintele fondator al Societatii Filatelice Romane), de obicei sunt montate expozitii filatelice temporare formate din colectii private. Sunt expuse, totodata, medalii obtinute de Posta Romana la expozitii filatelice interne si internationale. In Sala Cezar Librecht (primul director general al postei si telegrafului Moldova si Muntenia) pot fi admirate diferite obiecte postale datand din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului al XX-lea, ce ilustreaza evolutia Postei Romane in aceasta perioada. Sunt prezentate tablouri vechi, tiparituri si efecte speciale, mobilier din oficiile postale, trasuri de posta, lazi de valori. Printre piesele reprezentative expuse se regasesc costume de surugii, o lada cu valori metalice cu emblema Principatului Moldovei datand din 1840, documentele Congresului UPU de la Viena (1891), cartea postala din coaja de mesteacan, expediata in timpul bataliei de la Marasesti, din primul razboi mondial, harti postale din 1849 si 1873. Conceputa in stil neoclasic, cladirea este realizata dupa planurile arhitectului Al. Savulescu. Aici a functionat Posta Centrala a orasului pana in anul 1970, cand in cladire s-a mutat Muzeul National de Istorie al Romaniei. Posta Romana isi pune astfel in valoare comorile pe care le detine. Sunt piese unice, care nu se mai intalnesc niciunde in lume si care aici isi dezvaluie splendoarea. Asa sunt cliseele originale cu care s-au imprimat Capetele de Bour, la matrite intermediare, clisee sau chiar planse de tipar ale diferitelor emisiuni. Apoi sunt eseurile si colile nedantelate care au stat la baza aprobarii punerii in circulatie a marcilor respective. Machetele artistilor care au realizat emisiunile sunt deseori piese grafice de exceptie, deopotriva apreciate in lumea artistica, dar si in cea filatelica. Colile intregi ale emisiunii Carol I cu Barba sau Favoriti reprezinta cel mai bun exemplu de piese unicat, care ar fi mandria oricarui muzeu postal din lume.

PALATUL POSTELOR. In sedinta din 26 iulie 1892, Consiliul de Ministri hotaraste construirea Palatului Postelor pe locul numit Piata Constantin-Voda, situat intre Strada Carol, Stavropoleos si Calea Victoriei, iar cu intocmirea programului si a proiectului de constructie este insarcinat arhitectul Al. Savulescu. La 20 octombrie 1894, Regele Carol I pune piatra de temelie a Palatului Postelor. MS Regele si persoanele oficiale semneaza, cu aceasta ocazie, actul de fondare, care a fost zidit in coltul cladirii dinspre Biserica Sf. Dumitru si Strada Carol. Intre 1899 si 1901, se muta in noua cladire, unul cate unul, serviciile si compartimentele Administratiei centrale a Postelor. Palatul Postelor a functionat conform destinatiei initiale pana in 1972, cand in locul Administratiei centrale a Postei, in noua cladire este infiintat Muzeul National de Istorie al Romaniei. La 24 februarie 2004, Guvernul Romaniei aproba infiintarea, in incinta Muzeului National de Istorie, a Muzeului National Filatelic si ii acorda titulatura de muzeu de importanta nationala.

La sediul Muzeului National Filatelic se organizeaza periodic expozitii temporare, realizate cu colectiile unor mari filatelisti; acestea au avut la baza conceptul de parteneriat public-privat, au avut loc lansari de carte si lunar au loc sedinte ale Cercului de Studii si Cercetari Filatelice. "In trei sau patru ani, acesta va deveni unul dintre cele mai frumoase muzee filatelice din Europa!" - Jean Pierre Mangin, presedintele Academiei Europene de Filatelie

PREZENTA IN VIATA CULTURALA
Muzeul National Filatelic si-a propus sa fie o prezenta activa, dinamica in viata filatelica romaneasca. Astfel, in acest prim an de functionare, la initiativa domnului Jean-Pierre Mangin, presedintele Academiei Europene de Filatelie, muzeul a fost invitat sa devina membru al Clubului de la Monte Carlo, club filatelic de elita, care reuneste cei mai prestigiosi colectionari europeni si cele mai importante muzee postale sau filatelice. Muzeul s-a implicat activ in promovarea unor idei noi in filatelia romaneasca, precum clasa un panou sau o piesa, prin organizarea la sediul sau a expozitiei nationale Salonul LILIPUT 2005. Promovarea filateliei in randul tineretului este o preocupare constanta a muzeului nostru si in acest sens se pot cita expozitia filatelica de tineret JUNIMEA 2005 sau Zilele portilor deschise pentru copii si tineret.

×