x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un pic mai bine pentru bolnavi?

Un pic mai bine pentru bolnavi?

15 Mar 2006   •   00:00

Din 16 martie medicamentele eliberate cu prescriptie medicala sunt mai ieftine cu 3 pana la 5%. E a treia ieftinire la aproximativ 1.000 de medicamente. Procentul este calculat in functie de cursul valutar – de aceasta data cursul din ultima saptamana a lui februarie si prima saptamana a lui martie – si de valuta in care a fost importat medicamentul. Unicul beneficiar al acestei masuri este bolnavul. Si cum marea masa a bolnavilor sunt pensionari cu venituri mici si foarte mici, evident este o masura buna.
Se pune intrebarea cine pierde. Raspunsul este simplu: farmacistii. Deoarece, potrivit unui ordin al ministrului Sanatatii, procentul de reducere a preturilor se aplica inclusiv medicamentelor aflate in stoc. Si orice farmacie care-si respecta clientii are un stoc de medicamente destinat bolnavilor care vin luna de luna la aceeasi farmacie pentru medicamentele care ii tin in viata. Dar cu un ordin si speculand intr-un fel deontologia breslei, ministrul acopera aceste procente de reducere a preturilor medicamentelor compensate cu bani luati din depozitele farmacistilor, nevoiti sa vanda la preturi mai mici medicamente achizitionate anterior ieftinirii.
Veti spune ca sunt carcotasa. Nu. Repet, pentru bolnav este un pic mai bine. Dar numai un pic. Deoarece in farmacii, mai ales in cele din tara, ritualul este acelasi de 15 ani, care pare sa nu mai sensibilizeze pe nimeni. Cu atat mai putin pe ministrul Sanatatii, interesat strict de calculul contabilicesc si ordine respectate la litera. Din nefericire, si farmacistii sunt din ce in ce mai constransi sa vada cu ochi rece reteta bolnavului. Fondurile pentru compensate se epuizeaza in primele 10, maximum 15 zile, si din a doua jumatate a lunii bolnavii ies la colindat in speranta de a gasi farmacia care mai are ceva fonduri. Deoarece casa de asigurari nu mai deconteaza un banut peste plafon.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul