x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un somn de prunc!

Un somn de prunc!

26 Oct 2005   •   00:00
SANATATE
FRUMUSETE
Ore intregi petrecute la serviciu, iar atunci cand situatia o impune cateva si peste program. Multe cafele, situatii tensionate, stres... Cuvintele de ordine ce caracterizeaza in anumite situatii viata multora dintre noi. Atunci, cum sa ne mai mire ca o data ajunsi acasa avem insomnii, "iar mos Ene nu mai vine pe la gene"?

Insomnia apare in special dupa eforturi psihice mari (emotii, activitate intelectuala, suparari), prin aceasta intelegandu-se dificultatea de a adormi si de a avea un somn lin, fara intrerupere.

De multe ori ne plangem ca nu ne-am odihnit bine peste noapte, ne trezim cu ochii incercanati si mult mai obositi, insa fara sa stim motivele. Sau fara sa le acordam prea mare importanta. Spre exemplu, pozitia incorecta a corpului in timpul somnului, camera insuficient aerisita sau o alimentatie gresita sunt doar cativa dintre "inamicii" care ne impiedica sa avem o odihna placuta.

Dar, cum niciodata nu e prea tarziu sa remediem ceva, o sa incercam sa gasim impreuna cateva modalitati pentru a ne putea bucura de un somn linistit, cu vise frumoase.

Primul pas: o dieta sanatoasa. Schimbarile de program, viata agitata pot face dificila o alimentatie corecta si echilibrata, lucru care se va rasfrange si asupra orelor de somn. In primul rand, evitati sa consumati seara mancaruri grele (grasimi, preparate de tip fast-food) si sa beti cafea la ore tarzii. Legumele si fructele va pot deveni "aliati" de nadejde!

MISCARE. Un program regulat, cu exercitii fizice, plimbari pe jos, alergari prin parc, inot sunt lucruri care te vor face sa te simti mai bine si vei dormi "ca un prunc". Si pentru ca somnul sa fie cat mai reconfortant, evitand pozitia ghemuita, ideal ar fi sa dormiti pe spate si sa renuntati la perna. Totusi, cele mai bune remedii impotriva insomniei raman cele naturiste, preparate usor si accesibile tuturor.

Asa ca, treceti la somn si vise placute!

UTILE
MUSETELUL. Este considerat o planta promotoare a sanatatii. Ea are proprietati calmante si amelioreaza digestia. In acealasi timp, o singura ceasca de ceai inainte de culcare, face minuni.

HAMEIUL. Ceaiul de hamei este un bun calmant si relaxant, avand o mare influenta in ameliorarea durerilor abdominale si trateaza durerile musculare.

IASOMIA. Folosita sub forma de ulei aromatic, iasomia face baia mai placuta si somnul mai calm. Se poate folosi si ca afrodiziac, in combinatii reusite cu uleiurile de citrice, santal si trandafir.

LEVANTICA. Este un remediu clasic de relaxare si inlaturare a insomniilor, a depresiilor si chiar a durerilor musculare, cu efect relaxant asupra corpului si a mintii. Se maseaza usor zona dureroasa cu ulei volatil sau se toarna in cada cateva picaturi. In plus, uleiul de levantica ajuta la crearea unei atmosfere destinse, prielnica unui somn odihnitor.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul somn