x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un ziarist irakian i-a dat papucii lui Bush, la propriu

Un ziarist irakian i-a dat papucii lui Bush, la propriu

15 Dec 2008   •   00:00

Un jurnalist irakian şi-a aruncat pantofii spre Bush, în timp ce acesta susţinea o conferinţă de presă împreună cu premierului de la Bagdad.



"Acesta este sărutul meu de adio, câine ce eşti" i-a spus ziaristul în timp ce îşi arunca pantofii.

Liderul de la Washington a dovedit reflexe uimitoare. reuşind să evite proiectile.

Pentru comiterea acestei fapte, jurnalistul postului al-Bagdadia Mountazer al-Zaidi, în vârstă de 29 de ani, a devenit o celebritate, liderul mişcării radicale şiite Moqtada Sadr declarându-l deja erou. În schimb, Guvernul irakian a denunţat această "acţiune ruşinoasă", în vreme ce angajatorul său a solicitat eliberarea sa imediată.

Potrivit colegilor săi, gestul său era premeditat. "Mountazer ne-a prevenit de mai multe luni, de cel puţin şapte luni, că va arunca, de faţă cu jurnaliştii, cu pantofii în Bush dacă are ocazia să se afle în faţa lui", a declarat unul din colegii săi de la redacţia din Bagdad a postului al-Bagdadia.

Potrivit unui alt jurnalist al postului, "Mountazer dispreţuieşte Statele Unite". "Detestă militarii americani. Îl detestă de Bush", a adăugat el.

"Este cu adevărat un patriot din toate punctele de vedere legate de Irak", a menţionat un alt coleg, Jihad al-Roubaie, precizând despre Mountazer că "el este un comunist".

Mountazer al-Zaidi a fost reţinut duminică după ce a aruncat, în cadrul unei conferinţe de presă, cu pantofii în direcţia preşedintelui american George W. Bush.

Potrivit unui comunicat emis de postul de televiziune, angajatorul său a solicitat eliberarea sa imediată "conform democraţiei şi a libertăţii de exprimare pe care noul regim (irakian) şi autorităţile americane le-au promis poporului irakian".

"Toate măsurile luate împotriva lui Mountazer vor fi considerate drept opera unui regim dictatorial", a adăugat postul.

De asemenea, Guvernul irakian a condamnat într-un comunicat "acţiunea ruşinoasă" şi a solicitat postului al-Bagdadia "să-şi ceară scuze pentru acest gest care dăunează reputaţiei jurnaliştilor irakieni şi jurnalismului în general".

Potrivit avocatului irakian Tareq Harb, "dacă va fi inculpat pentru insultă la adresa unui preşedinte străin, aflat în vizită în Irak, el riscă o pedeapsă de minim doi ani de închisoare". "Dacă va fi acuzat de tentativă de ucidere a unui şef de stat, el riscă cel puţin 15 ani de închisoare", a adăugat avocatul.

Mountazer lucrează de trei ani pentru postul de televiziune şi este licenţiat la universitatea din Bagdad.

"El nu a avut legături cu fostul regim (al lui Saddam Hussein)", a declarat directorul de programe al postului al-Bagdadia, Moujir al-Khafaji.

Mountazer al-Jaidi este originar din regiunea Nassiriyah, situată la 350 de kilometri sud de Bagdad, şi locuieşte împreună cu fraţii săi. El a fost răpit în noiembrie 2007 din centrul Bagdadului de către persoane necunoscute şi a fost ţinut ostatic timp de o săptămână.

La Bagdad şi în oraşul sfânt şiit Najaf, sute de irakieni au manifestat luni dimineaţă, scandând "Nu Americii", dar şi "Bush, vacă, felicitări pentru pantofi".

La Sadr City, un bastion al mişcării şiite din Bagdad, sute de persoane s-au adunat scandând "Bush, ascultă bine, te-am lovit cu doi pantofi". Două vehicule ale armatei americane care erau în trecere au fost ţinta atacurilor cu pantofi.

200 de avocaţi dispuşi să-l apere pe jurnalistul care a aruncat cu pantofii în Bush
Khalil Dulaimi, fost avocat al lui Saddam Hussein, a afirmat luni că pregăteşte apărarea jurnalistului care a aruncat cu o pereche de pantofi în preşedintele american George Bush, duminică, la Bagdad şi a afirmat că cel puţin 200 de colegi de-ai săi şi-au oferit gratuit serviciile, relatează AFP.

"În acest stadiu, aproximativ 200 de avocaţi irakieni, dar şi de alte naţionalităţi, între care şi americani, şi-au exprimat dorinţa de a-l apăra gratuit pe jurnalist", a spus Khalil Dulaimi, la Amman.

"Am luat decizia de a-l apăra pe acest bărbat duminincă seara (...). Sunt în curs de a contacta asociaţiile de avocatură arabe, astfel încât să formez o echipă pentru apărarea lui", a adăugat el.

Muntazer al-Zaidi, în vârstă de 29 de ani, jurnalist al postului irakian al-Bagdadia, a fost arestat duminică după ce şi-a aruncat pantofii în direcţia preşedintelui american şi după ce l-a numit "câine", în plină conferinţă de presă la Bagdad.

În timp ce era scos din sală, el l-a atenţionat pe Bush: "Sunteţi responsabil de moartea a mii de irakieni".

"Pentru un irakian este prea puţin ce i s-a făcut lui Bush, un tiran criminal care a omorât două milioane de persoane în Irak şi Afganistan", a reacţionat Dulaimi, un fost avocat al dictatorului Saddam Hussein, care a fost îndepărtat de la putere după invazia americană din Irak din 2003 şi care a fost executat prin spânzurare la sfârşitul lui 2006.

"Zaidi ar trebui eliberat imediat", a continuat el.

Din Cairo unde îşi are sediul, angajatorul lui Zaidi a cerut şi el eliberarea sa imediată, dar Guvernul irakian a calificat gestul jurnalistului ca "un act ruşinos".

Potrivit unui avocat irakian, Tarek Harb, el riscă "minimum doi ani de închisoare" dacă este acuzat de "insultă adusă unui şef de stat străin, aflat în vizită în Irak".
Mediafax

×
Subiecte în articol: bush video bagdad irakian mountazer