x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Uniunea Europeana - Fara piraterie si produse contrafacute

Uniunea Europeana - Fara piraterie si produse contrafacute

de Radu Croitoru    |    19 Oct 2005   •   00:00
Uniunea Europeana - Fara piraterie si produse contrafacute

Sanatatea si siguranta europenilor sunt in pericol din cauza numarului tot mai mare al produselor piratate si contrafacute. In fata unui fenomen care continua sa ia amploare, Bruxelles-ul promite masuri ferme.

Comisia Europeana a prezentat o serie de masuri destinate protejarii Uniunii Europene si cetatenilor sai de produsele contrafacute si de piraterie. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, initiativele ar trebui sa intareasca protectia la nivelul comunitatii, in special prin imbunatatirea legislatiei de lupta impotriva acestor fenomene si a controlului in teren. Planul Comisiei pentru 2005 si 2006 prevede o mai buna colaborare atat la nivelul institutiilor cat si intre statele membre.

DATE. Statisticile privind articolele contrafacute si piratate releva ca fenomenele sunt in plina expansiune si ar putea fi din ce in ce mai periculoase pe piata comunitara. Cifrele arata ca cele peste 100 de milioane de produse contrafacute ori piratate in 2004 reprezinta o crestere cu 12 % fata de 2003 si cu 1 000 % in raport cu anul 1998.

Aceleasi statistici demonstreaza ca inmultirea produselor contrafacute si piratate submineaza economia Uniunii Europene prin diminuarea comertului si a investitiilor si au un efect dezastruos pe piata muncii. Intr-un clasament recent al expertilor, jucariile contrafacute se afla pe locul al treilea in topul produselor care invadeaza spatiul comunitar. Alimentele si medicamentele sunt, insa, cele care pun in pericol viata oamenilor, iar acestea sunt si ele din ce in ce mai multe.

Specialistii sustin ca articolele de menaj si piesele de schimb pentru masini sunt la fel de periculoase atunci cand vine vorba de contrafacere si piraterie, iar detectarea acestora este tot mai dificila.

URGENTE. Intre masurile imediate se numara cea de constituire a unui grup de lucru care sa analizeze in ce masura legislatia de specialitate ar putea lupta eficient impotriva acestui fenomen. Un alt grup de experti ar trebui sa stabileasca masurile care se impun la granitele Uniunii, pentru ca produsele contrafacute sa nu mai poata intra cu usurinta in spatiul comunitar. Bruxelles-ul considera ca in sprijinul acestei lupte ar putea veni inclusiv lansarea unui ghid care ar urma sa fie disponibil in toate statele membre si distribuit partenerilor externi. Comisia Europeana intentioneaza sa puna la punct un sistem informatic flexibil care sa transmita datele in timp real, in acest fel usurandu-se depistarea firmelor capusa care sunt certate cu legea. In plus, se doreste semnarea unor acorduri intre principalele companii de transport din spatiul comunitar prin care acestea sa colaboreze mai bine in transmiterea informatiilor despre produsele contrafacute.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul contrafacute