x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Urechile clapauge, la operatie!

Urechile clapauge, la operatie!

27 Sep 2005   •   00:00
CHIRURGIE ESTETICA
Aveti urechile departate de cap? Foarte departate? Daca sunteti intr-adevar complexati de aceasta problema, chirurgia estetica va ofera solutia – corectarea chirurgicala a urechilor, interventie denumita otoplastie.

Cele mai mari complexe sunt cauzate de urechile clapauge sau decolate. Fie copilul s-a nascut cu aceasta forma a urechilor, fie s-au deformat pe parcursul copilariei din cauza caciulitei, dormitului prelungit pe o parte cu urechea indoita. Si asimetria urechilor – o ureche este normala, iar cealalta clapauga – reprezinta o problema estetica pentru numeroase persoane. De asemenea, sunt posibile si alte modificari congenitale de structura ale cartilajului urechii, precum deformarea varfului pavilionului.

"Rezolvarea deformarilor urechii nu se poate face decat prin otoplastie, intrucat cartilajul nu este maleabil de-a lungul timpului. Urechile decolate si deformarile pavilionului auricular se corecteaza prin operatii diferite, insa ambele se efectueaza prin spatele urechii", arata dr. Radu Voicu, medic primar chirurgie plastica in cadrul Spitalului Universitar CF 2.

In cazul urechilor departate de cap se elimina o parte din pielea din spatele urechii, iar cartilajul auricular se repozitioneaza cat mai aproape de osul mastoid. In cazul modificarilor de structura ale cartilajului auricular, se indeparteaza de asemenea o elipsa (felie) de piele, dupa care se face un pliu al cartilajului, astfel incat sa se obtina o forma estetica a urechii. De regula, operatiile se fac cu anestezie locala, numai in cazul copiilor se utilizeaza sedarea acestora.

In cazul ambelor interventii, doua saptamani dupa aceea, pacientul trebuie sa poarte un bandaj elastic in jurul urechilor si este recomandat a dormi pe lateral. Inca doua saptamani este nevoie sa mai poarte o bentita elastica peste urechi, dar numai in timpul somnului.

Postoperator este posibil sa apara dureri slabe, care nu au nevoie de medicatie antialgica. Potrivit doctorului Radu Voicu, otoplastia face parte dintre interventiile ale caror riscuri si complicatii sunt minime.

VARSTE. Operatiile de corectare a urechilor se pot face oricand dupa varsta de 10 ani. Majoritatea interventiilor efectuate de dr. Radu Voicu au fost la pacienti intre 20 si 30 de ani, cei mai multi fiind baieti. Este exact perioada in care ei devin mai activi social si sunt foarte complexati de aspectul urechilor. Din punct de vedere psihologic, otoplastia este o interventie care da mari satisfactii, pentru ca rezultatele se observa imediat si se vad in permanenta.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul urechilor