x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ursitoarele tes cursul vietii

Ursitoarele tes cursul vietii

24 Mai 2006   •   00:00
CALENDAR GASTRONOMIC
Credintele populare spun ca omului ii este cu neputinta sa-si croiasca viata dupa vointa lui. Cu mult inainte de a se naste, cursul vietii este hotarat, in cele mai mici amanunte, de catre ursitoare. Ele stabilesc varsta la care va muri cineva, ce va face in viata, daca va avea parte de prea multe nenorociri sau de bucurii cu nemiluita. Una dintre vorbele batranesti spune ca "ce ti-e scris in frunte ti-e pus", astfel incat orice impotrivire este in zadar.

TRADITIE. Nu se stiu prea multe despre cum au aparut cele trei ursitoare. O legenda, descrisa in volumul "Mitologie romaneasca" (M. Olinescu), ne spune ca ele ar fi fost trei servitoare de pe vremea imparatului Alexandru Macedon. In calatoriile lui, acesta a ajuns la un izvor cu apa vie si a umplut un vas cu elixirul nemuririi. Cele trei servitoare au furat apa vie, au baut-o si au devenit nemuritoare. Dumnezeu a hotarat ca ele sa stabileasca de atunci inainte cursul vietii fiecarui om de pe pamant.

Legenda mai spune ca ele traiesc intr-un palat, neasemuit de frumos, in care ard tot atatea candele cate suflete umplu pamantul. Din cand in cand se stinge cate o lumina, dar apare alta in loc atunci cand se naste un copil. Una dintre ursitoare toarna ulei in candela, iar aceasta va arde tot atat timp cat va avea copilul de trait.

Interesant este ritualul indeplinit de ursitoare. Ele merg noaptea, de trei ori la rand, in casa unde s-a nascut un copil, pentru a-i ursi. Prima dintre ele, numita Ursitoare, tine furca si fuiorul si stabileste, pana la cele mai mici detalii, ceea ce urmeaza sa se intample. Cea de-a doua este Soarta, care "toarce caierul vietii", iar a treia, cea mai de temut, este Moartea, care are puterea de a curma firul vietii.

Dupa ce ursitoarele au indeplinit ritualul, se infrupta din ceea ce le-au lasat stapanii casei. Pe masa, la fereastra sau pe soba se asaza ofrande alimentare, de cele mai multe ori paine, apa, sare sau un pahar cu vin. Si toate acestea, pentru a nu le atrage furia.

CUM TI-E SCRIS
Cea de-a treia ursitoare are puterea cea mai mare. In fiecare zi, ea se imbraca cu alte haine. Daca intr-o zi poarta haine de pret, ca o adevarata regina, cei nascuti atunci au parte de bogatii si de fericire. In alte zile se imbraca in haine de negustori sau de tarani. Aceasta inseamna ca oamenii isi vor castiga traiul din greu. Cea mai crunta soarta o au copiii nascuti in ziua in care ursitoarea s-a imbracat in zdrente. Ei nu vor avea parte de prea multe lucruri bune in viata.

24-30 MAI
Sfantul Mucenic Terapont
  • 24 M Cuv. Simeon; Sfantul Mucenic Serapion; Sfanta Mucenita Marciana.
  • 25 J 〠A treia aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul; Sfantul Mucenic Celestin
  • 26 V Sf. Apostoli Carp si Alfeu dintre cei 70; Sf. Mc. Averchie si Elena
  • 27 S Sf. Mucenic Iuliu Veteranul; Sf. Sfintiti Mucenici Terapont si Eladie; Sfantul Mucenic Alipie
  • 28 D Cuviosul Nichita Marturisitorul, Episcopul Calcedonului; Sfantul Sfintit Mucenic Eutihie
  • 29 L Sf. Mucenita Teodosia fecioara; Sfantul Mucenic Olivian si Alexandru
  • 30 M Cuviosii: Isaachie Marturisitorul si Varlaam; Sfantul Mucenic Natalie
  • ×