x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vacutele dau cel mai bun lapte

Vacutele dau cel mai bun lapte

01 Feb 2005   •   00:00

CALENDAR GASTRONOMIC

SIMONA CHIRIAC

Laptele este un lichid alb, secretat de glandele mamare ale unor mamifere domestice, folosit drept aliment (ma refer aici in special la laptele de vaca). Ati remarcat ca reclamele cele mai simpatice de la televizor sunt cele care au in prim-plan vacutele? Ele joaca fotbal cu multa nonsalanta, lasandu-i cu gura cascata pe adevaratii fotbalisti. In definitiv este si firesc, profita de toate cele patru picioare ale lor. Dar vacuta isi gaseste timp si pentru a se relaxa: se da in leagan, schiaza sau i se face masaj. In acest caz, beneficiaza de tehnica unui adevarat profesionist: neobosita marmota. De fapt, ce n-am face cu totii pentru un pahar cu lapte cald!? Poate ca unii dintre noi, in disperare de cauza, si-ar sufleca manecile si cu mare rabdare ar mulge o vaca. Problema este ca nu mai intalnesti vaci in oras. Totusi, daca te multumesti cu lapte de oaie, vei avea marea surpriza sa mai intalnesti cateva cutreierand agale prin zona de sud a orasului.

De ce este atat de bun laptele de vaca? In primul rand contine calciu care iti protejeaza oasele, dar si sistemul nervos, este bogat in proteine si contine o foarte mica cantitate de zahar. O cana cu lapte caldut inainte de culcare garanteaza un somn usor si cu vise frumoase. Daca nu va place gustul laptelui, puteti sa incercati produsele obtinute prin fermentarea acestuia: iaurtul, sana, chefirul, branza de vaci, cascavalul, untul, smantana. Sau puteti sa va amagiti cu "Lapte de pasare".

BOMBOANE CU NUCI
  • INGREDIENTE: 1 l lapte, 500 gr zahar, 60 gr nuci tocate, zahar vanilinat
  • PREPARARE: Jumatate din cantitatea de zahar se arde intr-o craticioara. Din restul de zahar si din lapte se fierbe un sirop gros, cu care se stinge zaharul ars. Se pun nucile tocate si un pliculet de zahar vanilinat, amestecand bine. Din compozitie se fac bile care se trec prin zahar tos sau nuca de cocos.
  • ASPIC. Extract limpezit de carne si oase de vita, pasare, peste, vanat. Serveste la imbracarea si decorarea diferitelor preparate.

    BAIE DE APA. Procedeu de coacere sau fierbere intr-un vas umplut pe trei sferturi cu apa clocotita.

    CANAPEA. Felie de franzela, cu sau fara coaja, unsa cu unt, prajita in ulei sau grasime.

    CRUTOANE. Patratele de paine rumenite in cuptor sau prajite in ulei.

    DEZOSARE. Curatirea de pe oase a carnii de vita, pasare, peste sau vanat.

    DEGRESARE .Buratirea grasimii depusa pe suprafata unui preparat din carne, dupa ce s-a racit.

    DRES. Completarea unei supe sau ciorbe cu galbenus de ou sau smantana.

    FILEURI. fasii de carne sau de peste fara oase.

    FLAN. Un fel de tarta sau aluat frantuzesc, crema de vanilie si fructe.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul lapte zahăr