x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Valcea, 1.000 de zile in fata Europei

Valcea, 1.000 de zile in fata Europei

10 Apr 2005   •   00:00

Situat in partea central-sudica a Romaniei, pe cursul mijlociu al raului Olt, in fosta provincie Oltenia, judetul Valcea, are o suprafata de 2,42% din cea a tarii. Resedinta administrativa a judetului este Ramnicu Valcea, oras mentionat documentar in 1388, in timpul domniei lui Mircea cel Batran.



  • de GABI GOLEA

  • UE? Marea casa europeana va asigura viitorul copiilor nostri? Pet-ul de plastic, una din putinele urme de civilizatie
    Depozitul de fosile cu o vechime de peste doua milioane de ani descoperit la Bugiulesti (comuna Tetoiu) este cea mai veche urma a existentei umane de pe continent - Australanthropus otenienis fiind prima legatura a antropogenezei in Europa. La Ocnita, Gradistea, Rotesti si Tetoiu, au fost descoperite fortarete dacice, care formeaza un sistem defensiv ingenios in partea sud-estica a resedintei regilor daci din Muntii Orastiei.

    LUPTE. In apropiere de Masivul Ocnele Mari, a fost scoasa la lumina cetatea dacica Buridava, mentionata de Ptolemeu. Dupa retragerea administratiei romane, populatia autohtona a trebuit sa faca fata invaziei popoarelor migratoare. Urme ale unor comunitati puternice au fost decoperite la Costesti, Goranu, Inatesti, Ionestii Govorei, Lacusteni etc. Diploma Cavalerilor Ioaniti, emisa in 1247, mentioneaza existenta Tarii lui Farcas in aceasta zona. Intre 9 si 12 noiembrie 1330, in depresiunea Lovistea, armata condusa de Basarab I a invins armata lui Carol Robert de Anjou, victoria consacrand independenta Tarii Romanesti. Valcea este primul judet atestat intr-un document datat 8 ianuarie 1392, aflat la Manastirea Cozia, care mentioneaza un dar facut de domnitorul Mircea cel Batran, conducatorul Tarii Romanesti, manastirea avand dreptul sa creasca albine in judetul Valcea.

    IMN. Prima carte in limba romana a fost tiparita in acest judet - "Pravila de la Govora", in 1640, in timpul domniei lui Matei Basarab. Judetul Valcea a fost atat centru de invatamant, cat si centru de arta populara si civilizatie in timpul lui Constantin Brancoveanu (1688-1714), care da si numele stilului arhitectonic preponderent in acea perioada. Manastirea Hures este o adevarata bijuterie a artei feudale romanesti. In judet a fost cantat pentru prima data, la 29 iulie 1848, "Desteapta-te Romane", cu muzica de Anton Pann si text Andrei Muresanu. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, muntii, padurile si manastirile din acest judet au adapostit grupuri armate de luptatori anticomunisti care au tinut vie speranta de libertate si democratie.

    O PALMA DE PAMANT
  • In judet se gasesc 8 localitati urbane, 77 de comune si 568 de sate, cu un numar total de 432.375 locuitori.
  • Ramnicu Valcea - 119.000 locuitori, Dragasani - 22.900, Baile Govora - 3.200, Baile Olanesti - 4.900, Brezoi - 7.700, Calimanesti- Caciulata - 9.000, Horezu - 7.400, Ocnele Mari - 3.650 locuitori.
  • 41,1% populatie urbana si 59,4% in sate.
  • Populatia activa 47,2%, din care: 40,73%, in agricultura si silvicultura, 32,85% in industrie si 26,32% in servicii.
  • Teritoriul judetului este strabatut de 2.028 km de drumuri publice, din care 550 sunt drumuri nationale.
  • 164 km de cale ferata.
  • Incepand din 1991, au fost inregistrate la Oficiul Registrului Comertului 9.067 societati comerciale si 2.750 persoane fizice care desfasoara activitati economice
  • GEOGRAFIE - DEALURI
    Teritoriul judetului este acoperit de culmi muntoase si dealuri, altitudinile scazand de la nord la sud, spre depresiunea intramontana a Lovistei. In partea sudica a judetului, dealurile cu altitudini cuprinse intre 600 si 700 m inchid depresiunile subcarpatice Jiblea-Berislavesti, Pausesti, Hurezu. In nord se inalta culmile Fagarasilor, la vest se desfasoara Muntii Lotrului, iar la sud, Muntii Capatanii. Pe partea stanga a Oltului se afla Masivul Cozia, care atinge 1.669 m. Principalul curs de apa care strabate judetul pe o distanta de circa 130 de km, este Oltul. Fauna este bogata, fondul cinegetic fiind reprezentat de specii ca: cerbul, rasul, caprioara, jderul, ursul, pisica salbatica si mistretul. Fauna piscicola cuprinde scobar, pastrav si boistean. In zona alpina se intalnesc pasari si animale rare ca vulturul plesuv, cinteza alpina, capra neagra, alaturi de vipera comuna si soparla de munte.

    TURISM - APE MINERALE
    Apele minerale de la Calimanesti-Caciulata, Baile Govora, Voineasa si Baile Olanesti sunt folosite in tratamentul a numeroase boli. Reteaua turistica consta in monumente culturale, istorice si arhitectonice, multe fiind unice - manastirile Cozia, Horezu, Govora, Bistrita, Dintr-un lemn, Surpatele, Arnota, Palatul Episcopal al Ramnicului. De asemenea, se mai gasesc pe Valea Oltului campuri geto-dacice si daco-romane, Cetatea Buridava sau Calea lui Traian. Rezervatiile naturale situate la Cozia, Buila, Vanturita si in Muntii Capatana sunt protejate ca monumente ale naturii, adapostind specii de flora si de fauna rare. In judetul Valcea sunt sase muzee. Cel mai mare este Muzeul de Istorie din Ramnicu Valcea. Alte muzee: Memorialul Nicolae Balcescu, Muzeul de Arta Ramnicu, Muzeul Gheorghe Magheru din Troianu, Casa Memoriala Anton Pann, Muzeul Vinului din Dragasani.

    ECONOMIE - SODA CAUSTICA SI VINURI
    SECTORUL INDUSTRIAL. Industria energetica utilizeaza potentialul energetic al Oltului si afluentilor sai, realizand o productie de 1000 MW, din care jumatate la statia Lotru-Ciunget, cea mai mare hirdrocentrala din Romania. Industria chimica - aici se gaseste una dintre cele mai mari capacitati de prelucrare in acest domeniu din tara pentru mai mult de 70 de produse diferite, printre care: soda caustica, PVC, insecticide, alcooluri, policarbonati, pesticide. Principalii reprezentanti ai acestei ramuri in judetul Valcea sunt: OLTCHIM SA si UZINA DE SODA GOVORA. Exploatarea si prelucrarea lemnului, incluzand si productia de mobila, pentru intern si export in Germania, Suedia, Belgia, Olanda. Industria constructoare de masini produce echipamente pentru industria petrochimica, pentru cea producatoare de autovehicule, elemente hidraulice etc.

    Industria usoara este de asemenea bine reprezentata, prin fabrici producatoare de incaltaminte si imbracaminte din piele si inlocuitori, textile si materiale netesute etc. Industria alimentara este reprezentata de fabrici de conserve din legume si fructe, de produse lactate, de panificatie si bauturi racoritoare si alcoolice.

    SECTORUL AGRICOL. Situat la o altitudine medie, in mijlocul dealurilor subcarpatice, si avand o clima blanda, judetul Valcea este renumit pentru legumele si fructele sale. In zona Dragasani se obtine o mare varietate de vinuri si de struguri de masa. Speciile pomicole sunt din cele mai variate, de la pruni si meri la aluni si nuci. Bine reprezentate sunt si culturile de cereale (porumb, orz, grau).
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul valcea