x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vara la borcan

Vara la borcan

13 Iul 2005   •   00:00
PAGINA COMPOTURILOR
Dintre toate conservele de fructe, compotul este cel mai bogat in vitamine. De asemenea, compotul contine multe saruri minerale. Acesta este un desert care fie este consumat pe loc, fie se conserva. La compoturile pentru iarna este necesar ca siropul sa fie mai legat, pentru ca fructul sa isi pastreze forma, sa nu se sfarame.

PREGATIRE. Compoturile se pot face atat din fructe descojite, cat si din fructe cu coaja. Fructele se asaza in borcan sau in sticle lasand deasupra un spatiu liber de circa doua degete (2-2,5 cm), iar siropul trebuie sa le acopere un centimetru, in asa fel incat sa mai ramana un spatiu liber pana la margine. Acest spatiu permite continutului sa se ridice in timpul fierberii, fara sa atinga celofanul sau capacul borcanului.

SIROP. Pentru a-l prepara aveti nevoie de 1,250 kg zahar pentru cinci borcane a cate 800 g. Se pune zaharul intr-o cratita curata, se adauga putina apa, numai atat cat sa-l acopere si se asaza la foc mic, unde sa lasa pana ce este complet dizolvat. Zaharul acesta trebuie amestecat continuu cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda de fundul cratitei. Cand s-a topit, vasul se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Atunci cand siropul este caldut, se imparte in mod egal in cele cinci borcane in care in prealabil s-au introdus fructele. In timp ce turnati siropul, este bine sa tineti borcanele usor aplecate pentru ca lichidul sa impinga in afara, treptat, aerul dintre fructe.
Daca siropul nu acopera in intregime fructele, se completeaza cu apa fiarta si racita pana la temperatura camerei, atat cat sa le acopere si sa treaca deasupra lor cu un centimetru. Datorita faptului ca aceste compoturi sunt destul de concentrate, atunci cand dorim sa le servim este bine sa mai adaugam putina apa, dupa gust. Se pot pregati si compoturi fara sirop de zahar. Acestea sunt recomandate persoanelor supraponderale sau celor suferinde de diabet.

CAIET DE RETETE

COMPOT DE STRUGURI


  • Ingrediente: un kg struguri, 1/2 kg zahar, 1,5 l apa
  • Preparare: Boabele de struguri se rup cu atentie de pe ciorchine, se spala, se scurg bine de apa si se asaza in borcan. Zaharul se dizolva in apa si se fierbe un sirop subtire, timp de 5-6 minute. Apoi se lasa 15 minute sa se racoreasca. Siropul se toarna peste boabele de struguri. Borcanul se inchide ermetic si se sterilizeaza o jumatate de ora, la foc mic.

    COMPOT DE CAISE


  • Ingrediente: 1,5 kg caise, 0,5 kg zahar, 1,5 l apa
  • Preparare: Caisele se spala, se lasa sa se zvante, se curata de coaja (sau nu) si se asaza in borcanele bine spalate si uscate, intregi sau jumatati. Daca se folosesc jumatati se pun cu partea rotunda in sus, unele peste altele ca sa incapa cat mai multe. Cand fructele se pun intregi, compotul are un gust mai amarui. De aceea, se recomanda ca si la compotul preparat din jumatati de fructe sa se adauge cativa samburi care au fost in prealabil opariti si curatati de pielite. Dupa ce s-au pus caisele in borcane se toarna siropul caldut, se mai adauga apa calda, daca este cazul. Se inchid si se asaza la sterilizat 30 de minute.

    COMPOT DE PRUNE


  • Ingrediente: 1,5 kg prune, 0,5 kg zahar, 1,5 l apa
  • Preparare: Prunele, curatate de codite, se spala, se scurg si se asaza in borcan. Pentru ca sa nu plesneasca la fiert coaja, prunele se inteapa de 4-5 ori cu un ac mai gros. Zaharul se dizolva cu apa si se prepara un sirop mai subtire, pe foc, apoi se lasa la rece 10-15 minute. Siropul racorit se toarna peste prune, apoi borcanul se inchide ermetic si se fierbe la baie de apa, timp de 30 de minute. Compotul se poate prepara si din prune descojite si fara samburi. Pentru aroma, se pot adauga una-doua linguri cu esenta de rom.

    COMPOT DE COACAZE


  • Ingrediente: doua kg coacaze negre, 0,5 kg zahar, 1,5 l apa
  • Preparare: Coacazele, curatate de codite, se spala rapid sub jet de apa rece, se scurg bine si se asaza in borcan. Zaharul se dizolva cu apa si se fierbe un sirop subtire, timp de cinci-sase minute. Siropul racorit se toarna peste coacaze, astfel incat sa ramana circa un cm liber pana la gura borcanului. Borcanul se inchide ermetic si se sterilizeaza, la baie de apa, timp de jumatate de o ora, la foc potrivit.

    COMPOT DE PIERSICI


  • Ingredientre: 700 g piersici, 250 g zahar, 750 ml apa
  • Preparare: Se aleg piersici sanatoase, fara pete. Este bine ca fructele sa nu fie moi. Piersicile se curata de coaja cu un cutit bine ascutit. Daca nu se curata usor se pun in apa si se tin un minut. Se portioneaza apoi, taindu-se in doua parti egale, dupa care se separa de samburi. Se scot si se pun in apa rece. Se face un sirop de 140 g de zahar si 250 ml apa. Se fierb piersicile bine, dupa care se asaza in borcane speciale. Se sterilizeaza.

    COMPOT DE MANDARINE


  • Ingrediente: 1,5 kg mandarine, 0,5 kg zahar, 1,5 l apa
  • Preparare: Mandarinele se curata de coaja si de vinisoare. Se separa felii si se asaza in borcane. Zaharul se dizolva cu apa si se face un sirop subtire. Se fierbe la foc mic timp de 5-6 minute. Siropul se lasa sa se raceasca, apoi se toarna peste feliile de mandarine, astfel incat sa le acopere un centimetru. Zeama trebuie sa umple borcanul aproape pana la gura. Borcanul se inchide ermetic si se sterilizeaza.
  • SFATURI
    VANILIE. La unele compoturi se adauga, la fiecare borcan, cate un pic de vanilie, care le da un parfum si un gust aparte. Nu se recomanda sa puneti vanilie in compoturile din fructe foarte aromate, cum ar fi compotul de piersici sau cel de caise.

    LAMAIE. Pentru imbogatirea gustului, puteti adauga si coaja de lamaie taiata cubulete. Putina sare de lamaie adaugata in compot va pastra culoarea naturala a fructelor. Compotul de visine nu are nevoie de sare de lamaie.

    DESCOJIRE. Compotul din prune curatate este mai fin si are o culoare galbuie limpede. Gustul insa nu se schimba daca fructele sunt descojite sau nu. Pielita de pe prune se scoate foarte simplu, se procedeaza ca si atunci cand descojim rosiile. Fructele se asaza intr-un tifon sau intr-o sita si se introduc cu totul intr-un vas cu apa clocotita. Dupa un clocot se scot si se asaza intr-un vas cu apa rece. Prin aceasta trecere brusca de la cald la rece, pielitele se incretesc si se scot foarte usor de pe prune.
    ×