x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vila cu Clopotei de la Sosea

Vila cu Clopotei de la Sosea

12 Apr 2007   •   00:00

CLADIRI DE PATRIMONIU
Bulevardul Kiseleff, "pavat cu piatra de rau lustruita oglinda de roatele trasurilor si copitele cailor", avea pe vremuri ultimul rond la Vila cu clopotei sau Muzeul "Dr. Nicolae Minovici", cum se numeste astazi " Muzeul "Dr. Nicolae Minovici" in 1939
CLADIRI DE PATRIMONIU
Bulevardul Kiseleff, "pavat cu piatra de rau lustruita oglinda de roatele trasurilor si copitele cailor", avea pe vremuri ultimul rond la Vila cu clopotei sau Muzeul "Dr. Nicolae Minovici", cum se numeste astazi

Muzeul de arta populara "Dr. Nicolae Minovici" sarbatoreste anul acesta 101 ani de existenta, fiind din 1906 si pana in prezent unul dintre muzeele Bucurestiului ce adaposteste colectii de arta populara. Dupa 1947 a fost mult timp inchis, dar nu desfiintat, asa cum s-a intamplat cu multe alte colectii private de arta. Inchis din 1990, muzeul a fost redeschis pentru scurt timp intre 2000-2002, in prezent asteptand inceperea lucrarilor de consolidare, restaurare si modernizare.

Pana in anul 2005, cand s-a infiintat Asociatia "Prietenii Muzeelor Minovici", condusa de Georgiana Pogonaru, Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu parea ca ar initia vreun tip de masuri privind consolidarea si restaurarea. Insa in urma actiunilor asociatiei si ale mass-media, in anul 2006 s-au alocat fonduri pentru "activitati de igienizare si reparatii urgente ale cladirii", in acelasi timp incepand reamenajarea parcului muzeului. Tot din initiativa asociatiei, arhitectul George Polizu a realizat proiectul tehnic de executie si cel de fezabilitate, fiind posibila inceperea lucrarilor de consolidare si restaurare anul acesta. In acest scop urmeaza a avea loc in noaptea de Sanziene, 24 iunie 2007, in parcul muzeelor Minovici o petrecere campeneasca pentru strangere de fonduri.

MANAGEMENT MUZEAL?

Insa, odata incheiate lucrarile de consolidare, restaurare si modernizare, ce se va intampla? Exista o strategie de construire a unei imagini moderne a muzeelor Minovici? Putem vorbi despre lansarea si desfasurarea unor programe de valoare, in colaborare cu alte institutii, pentru stabilirea si consolidarea unor contacte relevante din punct de vedere cultural? Sau asteptam sa inceapa si sa se incheie lucrarile de consolidare si restaurare si apoi mai vedem?

Muzeele bucurestene au nevoie urgenta de o reciclare completa a imaginii depasite, vetuste si saracacioase. Singura solutie fiind crearea unui context cultural creativ, inovator, sustinut de institutii culturale si academice publice si private, care sa poata reprezenta o modalitate originala si vizibila de a conecta sensibilitati si de a conferi un argument in favoarea necesitatii acestor muzee.

Dificultatea realizarii unor asemenea initiative - desi exista cu siguranta si exemple notabile - tine de o serie de factori: de la viziunea atat a muzeografilor, cat si a autoritatilor fata de acest gen de initiative la lipsa de informatii si experienta in conceperea si administrarea unor asemenea initiative, la lipsa unor resurse financiare suficiente sau a unor parteneri.

1905-2007

Calatorul de la inceputul secolului al XX-lea era deja in afara Bucurestiului dupa ce trecuse de ultimul rond al Bulevardului Kiseleff, situat in fata Vilei cu clopotei si peste calea ferata spre Constanta ajungand in comuna urbana Baneasa.

Construita in anul 1905 dupa planurile arhitectului Cristofi Cerchez, cladirea de patrimoniu reprezinta un exemplu de arhitectura neoromaneasca, ce denota echilibru, masura si un simt al proportiilor, imprumutand multe elemente din limbajul arhitectural traditional. Volumetria cladirii din Strada Minovici nr. 1 prezinta un caracteristic parter si etaj inalt, masiv, luminat prin deschideri inguste, subliniate prin ancadramente bogat decorate.

Plastica decorativa exterioara este eleganta, pictura policroma exterioara fiind imbinata cu bogate elemente sculptate ale ancadramentelor ferestrelor si loggiei. Interioarele demonstreaza o continuitate a fatadelor, redand formele arhitecturii traditionale. Unul din punctele forte ale muzeului, pe langa amplasarea la bulevard, in imediata apropiere a Parcului Herastrau, este frumoasa sa gradina.

PROTECTIA JURIDICA A MONUMENTELOR ISTORICE

"Vila Minovici" si colectia de arta populara "Dr. Nicolae Minovici" sunt inscrise in Lista Monumentelor Istorice din 2004, pozitia 1134, cod 41B1149. "Se afla sub protectia juridica dedicata monumentelor, fiind obligatorii conservarea si punerea in valoare a principiilor in baza carora a fost conceput ansamblul actual, principii care stabilesc ierarhia componentelor din punctul de vedere al relatiei dintre functiunea predominanta si pozitia pe parcela si in raport cu spatiul public, dimensiuni, precum si caracter arhitectural si care ilustreaza evolutia generala a imobilului."

  • Vila cu clopotei in 1907-1908
  • Vila cu clopotei in 1912 dinspre gradina
  • Vila cu clopotei in 1912 dinspre bulevard
  • Ferma Minovici in 1910
  • Muzeul "Dr. Nicolae Minovici"in 1939
  • Multumim domnului Adrian Majuru pentru materialul informativ oferit redactiei
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul minovici vila clopotei