x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vinokourov, prins dopat!

Vinokourov, prins dopat!

de Sorin Anghel    |    25 Iul 2007   •   00:00
Vinokourov, prins dopat!
Sursa foto: DOMINIQUE FAGET/

Alexandre Vinokourov, din Kazahstan, lider al echipei Astana, a fost depistat pozitiv la controlul antidoping efectuat la finalul etapei a 13-a, de sămbătă, pe care sportivul a căştigat-o, a informat aseară ediţia on-line a cotidianului L’Equipe.

Alexandre Vinokourov, din Kazahstan, lider al echipei Astana, a fost depistat pozitiv la controlul antidoping efectuat la finalul etapei a 13-a, de sămbătă, pe care sportivul a căştigat-o, a informat aseară ediţia on-line a cotidianului L’Equipe.

Â

Â

Lui Alexandre Vinokourov, rutier in vărstă de 33 de ani, i-a fost prelevat sănge la sosirea din cursa contracronometru de sămbătă, de la Albi, iar după analiza efectuată la laboratorul Chatenay-Malabry s-au depistat două tipuri distincte de globule roşii in eşantionul A. Acest lucru semnifică faptul că Vinokourov a recurs la o transfuzie homologă de sănge inainte de inceputul etapei, utilizănd săngele unui donator compatibil, care avea aceeaşi grupă sanguină şi acelaşi Rh. Rutierul echipei Astana a fost supus unui nou control antidoping luni după-amiază, după ce a căştigat şi etapa a 15-a. Acest nou eşantion este in curs de a fi analizat la laboratorul Chatenay-Malabry. L’Equipe menţionează că acest eşantion ar trebui să confirme primul rezultat pozitiv, ţinănd cont de faptul că respectivele două tipuri de globule roşii pot fi incă observate.

DECIZIE. Transfuziile homologe - administrare de sănge recoltat de la o altă persoană, spre deosebire de cele autologe - administratea de sănge recoltat de la propria persoană, sunt detectabile de la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, in baza unei metode puse la punct de laboratorul de la Lausanne. Americanul Tyler Hamilton a fost primul rutier controlat pozitiv, la finalul Turului Spaniei din 2004. In urma depistării pozitive a lui Vinokourov, Astana a decis să părăsească Turul Franţei, in condiţiile in care, după 15 etape este liderul pe echipe. Alexandre Vinokourov, locul 23 in clasamentul general al Turului Franţei, era creditat la startul actualei ediţii ca unul dintre favoriţii la căştigarea competeţiiei.

Â

Â

Individual

Â

1. Michael Rasmussen

Timp: 69h52’14"

Danemarca - Rabobank

2. Alberto Contador    +02’23"

Spania - Discovery Channel

3. Cadel Evans            +04’00"

Australia - Predictor-Lotto

4. Levi Leipheimer       +05’25"

SUA - Discovery Channel

5. Andreas Klöden      +05’34"

Germania - Astana

6. Carlos Sastre           +06’46"

Spania - Team CSC

7. Haimar Zubeldia      +07’27"

Spania - Euskaltel-Euskadi

8. A. Kashechkin         +07’54"

Kazahstan - Astana

9. Kim Kirchen            +08’24"

Luxemburg - T-mobile

10. Mikel Astarloza     +09’21"

Spania - Euskaltel-Euskadi

Â

Â

Controale inopinate

Â

Â

Ocupanţii primelor două locuri in clasamentul general individual, danezul Michael Rasmussen şi spaniolul Alberto Contador, au fost supuşi ieri unor teste sangvine inopinate in cursul zilei de repaus la Pau. Rasmussen şi Contador au fost declaraţi apţi să continue cursa, la fel ca şi ceilalţi 38 de rutieri care au mai fost testaţi cu această ocazie. De altfel, toţi componenţii echipelor Rabobank (Rasmussen) şi Discovery Channel (Contador), au fost supuşi controalelor antidoping in cursul zilei de ieri. De la inceputul Turului au fost efectuate in total 211 teste inopinate.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul vinokourov