x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vrea sa afle cum ajunge pe lume - Cine-i spune?

Vrea sa afle cum ajunge pe lume - Cine-i spune?

de Roxana Ioana Ancuta    |    26 Noi 2006   •   00:00

Odata si-odata copilul trebuie sa stie in ce fel ajunge pe lume. Mitul berzei care aterizeaza cu el chiar in patut sau in bratele mamei nu mai e la moda.

DIRECT. Pregatiti-va pentru momentul cand va intreba: "de unde vin copiii?". Nu-l pacaliti pe copil cu o poveste oarecare
Odata si-odata copilul trebuie sa stie in ce fel ajunge pe lume. Mitul berzei care aterizeaza cu el chiar in patut sau in bratele mamei nu mai e la moda.

Intr-o lume saturata de imagini si mesaje erotice, interesul copilului pentru sex se trezeste mult mai devreme. Pentru ca parintii sunt aceia care-l iubesc cel mai mult si neconditionat, ei trebuie sa poarte discutii pe tema educatiei sexuale cu fiul (fiica) lor si nu sa astepte sa afle de pe strada, intr-un mod nepotrivit, de la o persoana nepotrivita.

FIRESC. Pentru cei mici, intrebarea "cum se fac copiii" sau "cum se formeaza norii" reprezinta aceeasi curiozitate a cunoasterii si nimic mai mult ("Cum sa discutam cu copiii probleme legate de sexualitate", UNICEF Romania). Daca parintii vor evita raspunsul la aceasta intrebare, fireasca, daca se vor eschiva si se vor balbai, copilul va sesiza ca nu este ceva in regula si ca a "atins" o zona interzisa si, imitandu-si parintii, va incepe si el sa evite aceasta discutie, dar va incerca sa afle pe ascuns despre sex si asta numai din cauza tacerii parintilor. Incepeti sa-i oferiti informatii incepand chiar de la 2-3 ani, pana devine adult, conturand treptat o imagine din ce in ce mai completa despre acest subiect. Raspundeti la intrebarea lui in cel mai simplu mod.

Comunicare buna

Poate copilul vrea sa afle ceva in plus fata de informatiile pe care i le oferiti legate de acest subiect. Nu-l coplesiti cu informatii de la inceput. Lasati-l sa mai puna o a doua intrebare. Gasiti un raspuns scurt, care sa raspunda exact la intrebarea din acel moment. Dati raspunsul pe loc, direct, raspundeti fara ezitari si copilul se va convinge ca nu e nimic rau, rusinos sau interzis.

×
Subiecte în articol: lumea copiilor