x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Zaharul, mai bun decat indulcitorii

Zaharul, mai bun decat indulcitorii

31 Mar 2006   •   00:00

Care este primul lucru la care renuntam atunci cand vrem sa dam jos kilogramele in plus? Bineinteles, dulciurile. Si pentru ca este greu sa rezistam dorintei de a manca "un dulce", multi dintre noi apeleaza la produsele fara zahar. Bomboane fara zahar, bauturi racoritoare light ne imbie de pe rafturile magazinelor si ne promit ca pe coapse, pe abdomen nu se va depune nici un gram in plus. Avem sau nu avem liber la dulciuri fara zahar vara asta? Este intrebarea la care ne raspunde prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: "A consuma dulciuri fara zahar este cea mai mare greseala pe care o putem face atunci cand ne hotaram sa slabim. Produsele care contin edulcoranti sau indulcitori artificiali sunt chiar mai periculoase pentru sanatate decat acelea care contin zahar. Cele mai blande efecte secundare ale consumului de edulcoranti sunt tulburarile intestinale. In cele mai grave situatii insa, acestia pot afecta sistemul nervos, pot avea efect cancerigen".

Produsele in care zaharul a fost inlocuit cu indulcitori artificiali au fost create special pentru persoanele cu restrictii alimentare, in special pentru diabeticii de tip II, noninsulino dependenti. In timp insa, aceste dulciuri au inceput sa fie consumate si de persoanele care vor sa scada numarul de calorii din dieta zilnica. Consumatorilor li se sugereaza ca, nefiind zaharuri, indulcitorii nu sunt calorigeni. Atentie insa! Exista o categorie de indulcitori – xilitolul (E 967), manitolul (E 421), sorbitolul (E 420), maltitolul (E 965) – care are acelasi numar de calorii ca si zaharul: 4 calorii/1 gram. Iar daca sunt consumati in cantitati mari, indulcitorii de acest tip pot produce tulburari intestinale, diaree, crampe. De aceea, mai bine mancam o bomboana cu zahar decat una care contine indulcitori.

Fara calorii


Edulcorantii de tipul aspartamului (E 951), acesulfamului-K (E 950), ciclamatului (E 952), zaharinei (E 954) au zero calorii. "Faptul ca nu contin calorii creeaza un stres metabolic puternic. Dulciurile fara zahar nu ne ajuta sa pierdem kilogramele in plus, ci dimpotriva. Organismul isi cere caloriile cu care a fost obisnuit. Iar cei care apeleaza la asemenea produse vor consuma o cantitate mai mare de alimente, ajungand la acelasi numar de calorii ca inainte si chiar mai mult", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In acelasi timp, aspartamului i se aduc si alte acuzatii – determina stari de oboseala si agitatie, iar pe termen lung este cancerigen. Acest indulcitor este format din fenilalanina si acid aspartic (doi aminoacizi naturali). Fenilalanina in exces blocheaza producerea in creier a serotoninei, substanta cu efect euforizant, ceea ce provoaca insomnie si uneori tulburari de comportament.

RECOMANDARI. Dulciurile, sucurile fara zahar pot fi consumate numai la recomandarea medicului sau a nutritionistului, a specialistului in fiziologie, care cunoaste starea de sanatate a pacientului. Acesti specialisti indica asemenea produse pentru perioade mai scurte sau mai lungi. Indulcitorii artificiali sunt contraindicati celor care depun efort fizic intens, femeilor insarcinate, copiilor si adolescentilor.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul zahăr