x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Hipotermia

de Dr Dana Tinică    |    19 Dec 2010   •   17:50
Hipotermia
Sursa foto: /thinkstock

143287-think-stock-105637045-copy.jpgHipotermia este starea care se instalează atunci când pierderile de căldură ale corpului depăşesc capacitatea acestuia de a o genera. Nu, nu este doar un subiect de ştiri sau de film. Se poate întâmpla fiecăruia dintre noi în anumite condiţii dacă nu ne comportăm şi nu ne echipăm adecvat gradelor Celsius. Am putea spune că persoanele care prezintă un risc crescut sunt vârstnicii, copiii, bolnavii cu afecţiuni cronice (hipotiroidism, boli neurologice sau psihice, diabet etc.). Dar mai există o categorie destul de largă aflată în pericol: victimele modei, indiferent de vârstă, care se îmbracă după ultimele tendinţe, şi nu după rigorile anotimpului! Mai sunt şi alţi factori agravanţi: vântul, ninsoarea, scăderea mobilităţii sau pierderea cunoştinţei, consumul excesiv de alcool.

Temperatura normală a corpului este de 37 de grade Celsius, iar tulburările încep atunci când aceasta scade sub 35 de grade Celsius. Iniţial, apare tremorul, contracţii musculare menite să genereze căldură, mecanism depăşit când temperatura scade sub 31 de grade Celsius. Pielea devine palidă şi rece, scade frecvenţa cardiacă şi respiratorie, creşte diureza (ceea ce conduce la deshidratare, fenomen periculos după reîncălzire), apar somnolenţa, letargia, confuzia, tulburările de echilibru, iritabilitatea, halucinaţiile şi, dacă nu se intervine în timp util, se poate ajunge la comă şi moarte.

Pentru a preveni aceste neplăceri, îmbrăcaţi-vă adecvat. Purtaţi mai multe rânduri de haine, care pot fi scoase şi puse la loc dacă faceţi efort sau dacă aţi transpirat. Cea mai mare greşeală este să se rămână îmbrăcat în haine ude. Lenjeria de bumbac este bună în timpul verii, dar când e frig preferaţi-o pe cea din polipropilenă, care atrage umezeala de pe corp spre straturile exterioare de îmbrăcăminte pentru a se evapora.

Peste aceasta, purtaţi un strat călduros de îmbrăcaminte confecţionată  din lână sau tot din material sintetic (poliester) tip lână. Hainele trebuie să fie destul de lungi, cămaşa sau tricoul trebuie să poată fi băgate în pantaloni. Deasupra se poartă o haină sau jachetă călduroasă, căptuşită, impermeabilă, uşoară, comodă, închisă cu nasturi sau fermoar. Nu uitaţi căciula sau gluga. O soluţie poate fi măcar o bentiţă pe frunte şi urechi, iar la gât, un fular. Mănuşile trebuie să fie groase, călduroase, de preferat cu un deget (pentru a permite contactul degetelor între ele) şi nu trebuie folosite când sunt ude. Purtaţi mai multe rânduri de ciorapi, lungi şi groşi, care trebuie schimbaţi când se udă. Încălţămintea trebuie să fie de mărime potrivită, solidă şi izolată. Dacă vremea e aspră – foarte frig, vânt, precipitaţii –, adăpostiţi-vă pentru un timp şi continuaţi să vă mişcaţi. Dacă sunteţi într-un loc izolat, până primiţi ajutor adoptaţi o poziţie în care se conservă căldura: cu genunchii strânşi la piept, picioarele lipite şi braţele în jurul lor sau împreunate în jurul gâtului. Dacă sunteţi pe drum sau pe munte, mai ales seara, asiguraţi-vă că puteţi lua legătura cu cineva. Dacă trebuie să staţi într-o maşină, nu lăsaţi motorul să meargă în permanenţă, pentru a evita expunerea la emisiile de monoxid de carbon.

Persoana care suferă de hipotermie trebuie transportată rapid într-un loc încălzit. I se scot hainele ude şi se acoperă cu pături. Persoana respectivă nu trebuie încălzită brusc, prin căldură directă. Se pun comprese sau sticle calde la gât, torace şi în zona inghinală. Dacă este conştientă, va bea lichide calde. Se urmăreşte frecvenţa respiratorie şi cardiacă şi se caută eventuale degerături. Dacă persoana este în comă sau dacă apar alte complicaţii, se contactează serviciul de urgenţă.

×
Subiecte în articol: medicul de familie