x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Alertă OMS: Obezitatea ameninţă 43 de milioane de copii

Alertă OMS: Obezitatea ameninţă 43 de milioane de copii

de Magda Marincovici    |    26 Ian 2011   •   18:32
Alertă OMS: Obezitatea ameninţă 43 de milioane de copii
Sursa foto: /Thinkstock

148359-thinkstock-dv1356097.jpgÎn lume, aproximativ 43 de milioane de copii sub 5 ani sunt supraponde­rali sau obezi, avertizează OMS. Co­piii sunt victimele unui marketing in­tens de publicitate la produsele foarte bo­gate în grăsimi, zahăr şi sare, se pre­cizează într-un comunicat OMS pu­blicat la 21 ianuarie a.c. În acelaşi co­municat, OMS pune acest fe­no­men îngrijorător în legătură directă cu publicitatea tv la produse hiper­ca­lo­rice, care modelează în sens negativ stilul alimentar al copiilor. Motiv pentru care OMS a elaborat şi a pu­bli­cat un set de 12 recomandări care să asigure copiilor o dezvoltare armonioasă.

Potrivit OMS, controlul acestui marketing publicitar presupune unele restricţii, un sistem de monitorizare, de control şi de aplicare a acestora, sancţiuni şi evaluări periodice ale im­pactului acestor măsuri. Mesajele pu­blicitare la alimente hipercalorice tre­buie interzise în şcoli, creşe, te­re­nuri sportive, spitale şi clinici de pedia­trie etc. În strategia OMS se pre­cizează că alimentaţia dezechili­bra­tă reprezintă factorul esenţial de risc în apariţia bolilor netransmisibi­le. Acest risc se manifestă din copi­lă­rie şi se accentuează pe parcursul vie­ţii. Pentru a preveni aceste boli, co­piii trebuie să aibă greutate normală cu ajutorul unui stil de viaţă normal: fără excese de grăsimi, dulciuri şi sare, fără sedentarism. OMS atrage atenţia că, pe lângă publicitatea tv, şi cea pe internet, precum şi  comercializarea acestor produse în şcoli, creşe, gră­dini­ţe încurajează consumul.

În Statele Unite, publicitatea la alimente, în special la cele destinate copiilor, este extrem de vastă. Un studiu recent al Rudd Center for Food Policy&Obesity din cadrul Universităţii Yale, care a inclus 12 lanţuri de restaurante americane, a demons­trat că 3.039 de meniuri pentru copii sunt dezechilibrate nutritiv. Cu toate protestele şi presiunile exercitate, Primăria San Francisco a decis să elimine jucăriile cu ajutorul cărora copiii sunt orientaţi spre fast-food. O altă iniţiativă menită să protejeze copiii de obezitate este interzicerea asocierii, de exemplu, a hamburgeri­lor cu personaje din desene animate, mult apreciate de copii.

În schimb, aceste personaje să apa­ră pe ambalajele pentru fructe şi le­gume. În Franţa, încă din 2009, prin „le­gea Bachelot” se interzicea publici­ta­tea la alimente grase, foarte dulci sau sărate în timpul emisiunilor pentru copii. Totuşi, până la urmă, Gu­ver­nul a cedat constrângerilor produ­că­torilor, interzicerea publicităţii fiind abandonată în favoarea unei carte de bună conduită care nu e obli­gatorie. Efectele acestei carte? Un studiu efectuat de UFC-Que Choisir, publicat la finele anului trecut, arată că într-o zi 80% din spoturile pu­blicitare la alimente destinate copiilor sunt la produse cu conţinut mare de grăsimi sau de zahăr, 32% – la dul­ciuri etc. Singurul punct pozitiv: aceste spoturi sunt mai rare în intervalul orar rezervat copiilor. Dar fiind di­fu­zate în prime time, evident că pot fi vi­zionate inclusiv de copii.

Cu mult înaintea comunicatului OMS, profesorul doctor Constantin Du­mitrache de la Institutul Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon” atră­gea atenţia asupra efectelor nega­ti­ve ale reclamelor la alimente hi­per­ca­lorice printre copii. „Ei sunt cei mai receptivi. Ei nu se ghidează după ce scrie pe etichetă, ci sunt atraşi de gus­tul nou al unor produse”, spune pro­fesorul Dumitrache. Excesul pon­de­ral la copii are mai multe cauze, prin­tre care alimentaţia hiper­ca­lo­ri­că, în care predomină carbohidraţii şi grăsimile, precum şi sedentarismul. Nerespectarea meselor principale, cina luată târziu în noapte, ne­res­pectarea orelor de somn şi obiceiul de a „ronţăi” biscuţi, chipsuri etc. între mese, la film, la televizor, la cal­culator; înlocuirea aproape totală a apei cu băuturi carbogazoase etc. sunt obiceiuri frecvente care explică numărul îngrijorător de copii graşi, ex­plică profesorul.

În ţara noastră, rata obezităţii in­fantile este între 6% şi 8%. Prof. dr Du­mi­trache semnalează că 80% din co­piii obezi de azi sunt adulţii obezi de mâine. Iar consecinţa acestui fe­no­men este dramatică: creşterea frec­venţei diabetului şi a bolilor cardio­vas­culare. De altfel, deja începem să ne obişnuim cu tineri între 18 şi 30 de ani victime ale infarctului miocardic, ale hipertensiunii şi chiar ale accidentului vascular cerebral.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei