x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ceapa, leac magic pentru ficat

Ceapa, leac magic pentru ficat

de Florian Saiu     |    18 Sep 2024   •   06:00
Ceapa, leac magic pentru ficat

Ceapa aparține genului Allium, un grup care include și eșalota, ceapa verde, usturoiul, cepșoara și leurda. Să le dezvăluim, pe rând, tainele. Îndrumător ne va fi Dr. William W. Li, autorul studiului „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

„Legumele din această familie - menționa Dr. William W. Li în lucrarea citată anterior - sunt esențiale în bucătăria mediter-asiatică. Ele sunt pline de compuși bioactivi care ajută la combaterea grăsimii și accelerează metabolismul. Ceapa, reprezentativă pentru familia de legume din care face parte, reprezintă bulbul plantei învelit într-o coajă subțire ca hârtia care poate fi albă, galbenă sau roșie-mov. Sub coajă, stratul exterior și miezul cepei sunt pline de compuși bioactivi. Când toci ceapa, unii dintre ei se scurg din celulele tăiate și se amestecă, producând un compus chimic sulfuros care plutește în aer și face ca ochii să te înțepe și să lăcrimeze.” 

Alicina, regulatoarea tensiunii arteriale

În continuare: „Alicina este un compus bioactiv sulfuros puternic care se găsește în ceapă. Ea stimulează grăsimea brună să declanșeze termogeneza și să accelereze metabolismul. Studiile de laborator arată că alicina împiedică îngrășarea și îmbunătățește metabolismul, scăzând rezistența la insulină. De asemenea, alicina activează mecanismele de apărare angiogenice și poate dezvolta vase sanguine care să ajute la vindecarea rănilor. În același timp întrerupe dezvoltarea vaselor sanguine nocive care hrănesc cancerul. Nu în ultimul rând, ajută la scăderea tensiunii arteriale.”

Quercetina, protectoare a ADN-ului

Pe același fir: „Ceapa este o sursă bună de quercetină, compusul bioactiv care stimulează mecanismele de apărare a sănătății. Quercetina activează celulele stem pentru regenerare, stimulează sănătatea intestinală, este un puternic protector al ADN-ului și susține imunitatea. Tot quercetina declanșează termogeneza grăsimii brune și previne extinderea grăsimii. Studiile clinice au demonstrat că ceapa poate ajuta la pierderea în greutate. Cercetătorii de la Universitatea de Informatică Hokkaido și de la Organizația Națională de Cercetări Alimentare și Agricole din Japonia au selectat 70 de adulți sănătoși supraponderali și le-au prescris ceapă sub formă de pudră adăugată în mâncare. Au fost create două tipuri de pudră de ceapă, unul cu quercetină și unul din care quercetina a fost eliminată de cercetători.”

Studii și rezultate

Și? „În fiecare zi, timp de 12 săptămâni, subiecții au inclus pudra de ceapă în mesele lor obișnuite. Aveau voie să mănânce orice și să folosească orice metodă de gătit doreau. Cantitatea de ceapă consumată zilnic era echivalentul unei jumătăți de bulb din varietatea Quergold sau o treime din varietatea Sarasara. Aceste tipuri de ceapă au valori ridicate de quercetină, cam de trei ori mai mult decât cantitatea care se regăsește în ceapa roșie obișnuită. La începutul și la sfârșitul studiului au fost colectate mostre de sânge de la toți subiecții.”

Împotriva grăsimii

Rezultatele? „Li s-a măsurat tensiunea arterială, precum și grăsimea abdominală cu ajutorul unui CT. Rezultatele după 12 săptămâni au fost revelatoare. La subiecții care prezentau un risc crescut de boli cardiovasculare din cauza nivelului scăzut al colesterolului bun (HDL) (sub 74 mg/dL), consumul de ceapă a condus la o scădere de 8,2 ori a cantității grăsimii viscerale din abdomen. Testele de sânge analizate în cursul studiului au arătat că ceapa a ajutat la recuperarea sănătății ficatului. Valoarea unui marker hepatic denumit alaninaminotransferaza (ALT) poate fi ridicat la persoanele obeze.”

Sfaturi și ponturi

Ce înseamnă alaninaminotransferaza?„ALT este o enzimă care se găsește în celulele hepatice și care ajută la transformarea proteinelor în energie. Când ficatul este afectat, ALT se scurge afară din celule. La consumatorii de ceapă, valorile ALT au scăzut cu 98% pe durata studiului, ceea ce reflectă vindecarea ficatului.” În încheiere, câteva sfaturi: „Când cumperi ceapă, alege-o pe cea grea, fermă și uscată, fără puncte moi. Evită bulbii cu muguri verzi, care pot da cepei un gust amărui. Păstrează ceapa într-un loc uscat și rece. La temperatura camerei ceapa ține până la o lună. Ceapa tocată sau feliată ar trebui să fie păstrată în frigider într-o pungă sigilată. Astfel va ține între șapte și zece zile. Pentru a beneficia de cât mai multă quercetină, reține că stratul exterior este plin cu acest compus bioactiv. Folosește cât mai mult din acesta când gătești. Coaja de ceapă este utilă și ca bază de mâncăruri sau pentru asezonat supe. Ea poate fi gătită cu orez, pentru a-i conferi acestuia o aromă plăcută.”

Substanța chimică din ceapă care te face să plângi este Soxid sinpropanetial și este cunoscută ca factor lacrimogen, adică declanșează lăcrimarea.

Pont: răcirea cepei 30 de minute înainte de a o toca încetinește reacțiile chimice și diminuează lăcrimarea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: ceapa leac magic ficat