x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Anunț important de la OMS despre variola maimuței

Anunț important de la OMS despre variola maimuței

de Redacția Jurnalul    |    28 Noi 2022   •   16:15
Anunț important de la OMS despre variola maimuței
Sursa foto: Hepta

OMS anunță că variola maimuței se va numi "mpox", după ce a primit plângeri că termenul actual este rasist, scrie Reuters.

"Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, iar termenul variola maimuţei va fi eliminat treptat", transmite  OMS, care precizează că acest termen se va alfa în continuare în clasificarea afecțiunilor. 
"Problema utilizării noului nume în diferite limbi a fost discutată pe larg. Termenul preferat 'mpox' poate fi folosit în multe limbi. Acest lucru serveşte la atenuarea îngrijorărilor exprimate de experţi cu privire la confuzia cauzată de schimbarea numelui în mijlocul unui focar global", aprecizează organizația.

Totodată, OMS spune că vor fi lansate consultări cu autoritățile competente și lumea științifică dacă noul termen va aduce probleme. 

Termenul "Mpox" va înlocui astfel complet "variola maimuţei" după un an.

În ultimele luni, OMS a lansat o consultare publică pentru un nou termen al variolei maimuței iar printre cele mai răspândite propuneri a fost "mpox" sau "Mpox", lansată și de organizaţia pentru sănătatea bărbaţilor REZO.



Variola maimuţei a fost descoperită în 1958 la animalul care poartă numele afecțiunii. S-a răspândit mai ales în statele vest și central africane. Însă boala a ajuns acum în 110 țări, cu 80.000 de cazuri înregistrate și 55 de decese. 

 

×
Subiecte în articol: Variola maimuței mpox oms