x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Zaharul, mai periculos decat s-a crezut pana acum!

Zaharul, mai periculos decat s-a crezut pana acum!

18 Dec 2017   •   18:58
Zaharul, mai periculos decat s-a crezut pana acum!

Un nivel ridicat de zahar in sagele viitoarei mamici in primele luni de sarcina sporeste riscul aparitiei unei afectiuni cardiace la copil, au stabilit cercetatorii Scolii de medicina a Universitatii Stanford. Studiul lor a fost publicat in revista The Journal of Pediatrics.

 

Pana acum s-a crezut ca astfel de probleme de sanatate apar doar la copiii nascuti de mame cu diabet. Oamenii de stiinta au ajuns insa la concluzia ca absenta diabetului nu reprezinta garantia unei dezvoltari sanatate a inimii fatului. "Am constatat ca putem estima riscul aparitiei unor boli cardiace la copil cu ajutorul unei analize a nivelului de glucoza din sangele viitoarei mame in primul trimestru de sarcina", a explicat unul dintre autorii studiului.

Expertii au analizat dosarele medicale a peste 19.000 de mame si copiii acestora. Din lista totala au fost eliminati bebelusii cu afectiuni genetice si mamele care depaseau mult normele indicelui greutatii corporale. In final, au ramas 811 copii care prezentau diferite boli ale inimii.

In faza a doua a cercetarii au fost elimate mamele car fie au avut diabet, fie a aparut in timpul sarcinii. S-a stabilit, astfel, ca eventualitatea ca nou-nascutul sa prezinte afectiuni cardiace avanseaza cu 8% de fiecare data cand nivelul de glucoza creste cu 10 miligrame la un decilitru de sange.

Daca rezultatele acestui studiu se confirma, medicii vor putea prescrie mamelor un tratament special, capabil sa previna aducerea pe lume a unui copil bolnav.

×