x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sorgul, o planta putin cunoscuta, dar care face minuni!

0
19 Apr 2018 - 09:29
Sorgul, o planta putin cunoscuta, dar care face minuni!

Sorgul, a cincea cea mai cultivata cereala din intreaga lume, dupa grau, orez, porumb si orz, este destul de putin cunoscut la noi, fiind folosit preponderent in preparate traditionale din Africa, Europa de Sud dar si in America Centrala si Asia.

 

Rezistent la seceta, sorgul este mult mai nutritiv decat porumbul, continand o cantitate surprinzatoare de 22 de grame de proteine la o cana (192 grame) de cereale intregi, gatite. Doza zilnica recomandata de proteine pentru femei este de 46 grame, iar pentru barbati, de 56 grame. In medie, sorgul contine 43% din necesarul zilnic de proteine.

In plus, o portie de sorg asigura 47% din necesarul de fier, 55% din valoarea recomandata de fosfor si aproximativ 30% din cantitatea recomandata de niacina si tiamina, doua tipuri de vitamina B necesare pentru metabolizarea corecta a carbohidratilor si a nutrientilor. Sorgul este si o sursa excelenta de de magneziu, cupru, calciu, zinc si potasiu.

De precizat ca invelisul bobului de sorg prezinta o cantitate mai mare de antioxidanti (contribuie la incetinirea procesului de imbatranire) decat afinele, capsunile sau prunele. Pe de alta parte, sorgul este unul dintre cele mai bune surse de fibre alimentare. O portie contine 48% din doza zilnica recomandata de fibre, vitale pentru functionarea optima a sistemului digestiv.

Inhiba dezvoltarea cancerului

Anumite fitochimicale din sorg s-au dovedit a avea proprietati de inhibare a cancerului, in special cancerul gastrointestinal si cel de piele. Studiile arata ca exista o legatura intre consumul de sorg si incidenta scazuta de cancer la esofag, la nivel global, in zone din Africa, Rusia, India, China si Iran. Consumul de grau si porumb este asociat cu rate ridicate de cancer la esofag.

Cerealele integrale sunt corelate cu un risc redus de alte forme de cancer ale tractului digestiv, in special cancerul la colon.
Sorgul poate fi consumat in siguranta de persoanele care sufera de boala celiaca. Studiile au confirmat faptul ca glutenul lipseste din toate speciile de sorg.

Cum se consuma

Cel mai bine se consuma in forma sa integrala pentru a beneficia de continutul sau complet de nutrienti. Poate fi gatit la fel ca orezul. La lasa la inmuiat mai multe ore pentru a descompune enzimele si a-l face mai usor digerabil. Apoi se fierbe intr-o cantitate de apa de trei ori mai mare timp de o ora.

Faina de sorg, tot mai apreciata ca alternativa fara gluten pentru faina de grau, se obtine din bobul intreg macinat. Din sorg se pot face diverse produse de panificaţie, atât dospite cât şi nedospite, poate fi gătit în aburi, sub formă de fulgi, integral sau extract siropos.

Citeşte mai multe despre:   planta,   cereala,   sorg,   gluten,   antioxidanti,   cancer,   faina sorg,   bob sorg,   proteine sorg,   fier fosfor vitamina b

 



Mai multe titluri din categorie

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia
Noua tulpină a virusului SARS CoV-2 a fost descoperită în Belgia. Este vorba despre un pacient care a călătorit în străinătate recent, au anunțat autoritățile belgiene. Aceasta provoacă îngrijorare...

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri
În momentul de față treci printr-o perioadă în care te simți constant obosit, ești în imposibilitatea de a-ți duce la final sarcinile zilnice, sau nu dai randament maxim? Corpul tău îți cere pauze mult prea...

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 
Galerie Foto Perioada menopauzei este una adesea mai complicată, de aceea e bine să adoptăm din timp un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să reușim să ne adaptăm cât mai bine. În mod normal, menopauza apare...

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, joi, autorizarea vaccinului anti COVD-19 produse de Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani de către Comisia Europeană. Președintele...

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață
Galerie Foto În ziua de azi, oamenii moderni sunt stresați, unii suferă de depresie și anxietate și tind să aibă probleme de somn. Conform statisticilor, aproape jumătate din oamenii din SUA au probleme cu somnul și...

Botox versus Acid Hialuronic

Botox versus Acid Hialuronic
Cu toate că tratamentele cu botox și acid hialuronic sunt din ce în ce mai frecvente, multora nu le este foarte clar care este diferența între cele două substanțe Am întrebat medicii specialiști în chirurgie...

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării
Miocarditadezvoltată în urma infecției cu COVID-19 este mai frecventă decât după administrarea vaccinurilor, precizează Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV. "Ceea ce vom face în perioada următoare...

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor
Comisia Europeană ar putea aproba, vineri, administrarea vaccinului Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților pr...

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 
Galerie Foto Comisia Europeană a aprobat recent folosirea drept hrană a unui anumit tip de lăcuste și este a doua decizie de acest fel luată anul acesta. Se întâmplă pentru că odată cu creșterea spectaculoasă a populație...

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajung în spitale

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajung în spitale
Ministerul Sănătății a anunțat luni că a distribuit, în weekend, un număr de 1470 flacoane de Tocilizumab de 400 mg. Medicamentele au fost ridicate de direcțiile de sănătate publică de la Unifarm în...
Serviciul de email marketing furnizat de