x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Poftă mare la micul dejun

Poftă mare la micul dejun

de Magda Marincovici    |    05 Mar 2008   •   00:00
Poftă mare la micul dejun

SEMNAL ● În toată lumea creşte numărul copiilor obezi
Un mic dejun consistent este o soluţie "sănătoasă" pentru a-i proteja pe copii de obezitate.



SEMNAL ● În toată lumea creşte numărul copiilor obezi
Un mic dejun consistent este o soluţie "sănătoasă" pentru a-i proteja pe copii de obezitate.


Un studiu publicat la începutul acestei săptămâni în revista American Academy of Pediatrics demonstrează că adolescenţii care au fost deprinşi cu bunul obicei de a avea zilnic un mic dejun suficient de consistent prezintă mai puţine riscuri de a fi supraponderali la maturitate.

Studiul a fost realizat pe un lot de 2.200 de adolescenţi. Scopul: a verifica dacă există o legătură între micul dejun luat consecvent în adolescenţă şi evoluţia masei corporale după cinci ani de monitorizare.

Rezultatul este încurajator. Adolescenţii care iau zilnic micul dejun sunt mai protejaţi de pericolul obezităţii. Cu o menţiune. Pe lângă micul dejun, ni se mai recomandă ca inclusiv prânzul şi cina să fie echilibrate nutriţional. De asemenea, specialiştii atrag atenţia asupra importanţei combaterii sedentarismului prin mersul pe jos zilnic a câtorva kilometri. După cinci ani de monitorizare s-a constatat că adolescenţii care şi-au făcut o regulă din a începe ziua cu micul dejun au o greutate normală. În cazul acestora, indicele masei corporale, considerat indicator de risc pentru obezitate, era inferior celui avut de adolescenţii care nu luau micul dejun. Doctorul Marc Pereira, autorul studiului, subliniază importanţa obiceiurilor alimentare asupra sănătăţii, deprinse încă din copilărie.


STUDIU. Un alt studiu publicat recent oferă un răspuns la întrebarea cum să ne păstrăm greutatea normală şi după vârsta de 40 de ani. Studiul britanic publicat în American Journal of Epidemiology ajunge la aceeaşi concluzie: a avea zilnic micul dejun. În ultimii 20 de ani, numărul copiilor obezi s-a dublat, iar la adolescenţi s-a triplat. Se apreciază că este în creştere numărul copiilor care ignoră micul dejun. În volumul "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos", prof. dr Pavel Chirilă ne propune şi câteva variante de mic dejun. Alimentele recomandate pentru micul dejun pot fi alese şi combinate după bunul nostru plac.


Propuneri

  • Pâine integrală sau lipie din făină integrală.
  • Unt.
  • Ou fiert moale sau ochi în apă.
  • Ou cu mărar: mărarul tocat se "căleşte" în puţină apă, apoi se adaugă puţin ulei; câteva ouă bătute cu sare se amestecă cu mărarul şi se fierb până ce ouăle se coagulează.
  • Ou cu ceapă verde: se aleg tijele fragede de ceapă ce urmează să facă flori sau frunze, se spală, se scurg, se taie în bucăţi de 1-2 cm şi se "călesc" în câteva linguri de apă, sub capac. Se adaugă puţin ulei, câteva ouă, sare şi se fierb până ce ouăle se coagulează.
  • Cafea infuzată filtru
  • Ceai verde din frunze întregi, infuzat 3 minute, neîndulcit sau îndulcit cu miere
  • Suc de fructe
  • Salată de fructe: mere, pere, portocale, grapefruit, smochine, curmale, nuci, struguri, kiwi, banane etc.; miere, cereale integrale cu sau fără frişcă
  • Grâu fiert cu miere şi nucă pisată
  • Lapte simplu sau cu o cantitate mică de cacao sau cafea
  • Iaurt
  • Lapte bătut.

×
Subiecte în articol: dejun micul alimentaţie sănătoasă