Jurnalul.ro Ştiri Observator 120 de ani de la naşterea medicului Ana Aslan, părintele Gerovitalului

120 de ani de la naşterea medicului Ana Aslan, părintele Gerovitalului

Medicul Ana Aslan, unul dintre pionierii gerontologiei medicale mondiale, născută la Brăila, la 1 ianuarie 1897, va fi celebrată la 120 de ani de la naştere, în cadrul unei conferinţe care se desfăşoară, timp de trei zile, în municipiu. 

Conferinţa Naţională 'Medicina de familie - prima linie în asistenţa medicală', aflată la cea de-a XII-a ediţie, este organizată de Societatea Medicilor de Familie Brăila şi se desfăşoară în perioada 12 - 14 octombrie, la Teatrul Maria Filotti. 

"Evenimentul va fi precedat de simpozionul 'Sindromul de instabilitate la vârstnic', susţinut de prof. dr. Gabriel Prada şi dr. Anna Marie Herghelegiu, de la Institutul Ana Aslan din Bucureşti. Prin ambele evenimente vom celebra 120 de ani de la naşterea prof. dr. Ana Aslan", se arată într-un comunicat de presă, semnat de preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Brăila, dr. Viorica Naumov. 

Specializată în cardiologie, Ana Aslan se îndreaptă, din 1949, spre studiul procesului de îmbătrânire, cercetările originale din domeniul biologiei vârstelor permiţându-i elaborarea criteriilor pentru aprecierea ritmului de îmbătrânire, cunoaşterea mecanismelor procesului de involuţie şi a fiziopatogeniei bolilor degenerative. S-a preocupat de gerontologia socială, indicând măsuri organizatorice privind crearea unui sistem de stimulare a activităţilor specifice ''vârstei a treia''. 

Academicianul Ana Aslan a descoperit acţiunea eutrofică şi regeneratoare a procainei în procesul de îmbătrânire şi a elaborat, în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu, medicamentul 'Gerovital H3', cu efecte profilactice şi curative asupra îmbătrânirii premature şi a bolilor legate de vârstă, demonstrând eficacitatea noului medicament în reumatism, stări depresive, arterioscleroză, maladia 'Parkinson', regenerarea şi repigmentarea părului, vitiligo şi alte boli cronice. 

În 1970, Ana Aslan a creat un alt produs, ''Aslavital'', lărgind aplicabilitatea terapeutică a ''Gerovitalului H3'', cu precădere asupra îmbătrânirii sistemului nervos şi cardiovascular, asupra reducerii stărilor depresive şi a anxietăţii, asupra îmbunătăţirii memoriei, auzului, văzului, mirosului etc., iar în 1973 - ''Aslavitalul de uz infantil'', folosit în terapia copiilor cu deficienţe mintale. 

A fost autoarea, singură sau în colaborare, a peste 300 de cărţi, studii, comunicări şi articole, apărute în ţară şi în străinătate, iar la 1 martie 1974, a devenit membru titular al Academiei Române. A fost distinsă cu ''Merrito della Repubblica'' (Italia), cu Ordinul ''Palmes Academiques'' (1974), cu medalia Institutului de Ştiinţe Medicale din New Delhi (1981), cu medalia de aur a Universităţii ''Jan Komensky'' din Praga (1980), cu medalia de aur a Societăţii de Gerontologie ''J.E. Purkyne'' din Praga (1981), cu premiul şi medalia ''Leon Bernard'' decernate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (1982), cu Premiul ''Marie Curie'' al Academiei Mediceea din Italia (1984). S-a stins din viaţă la 10 mai 1988, la Bucureşti, la vârsta de 91 de ani. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri