Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 5 greșeli pe care să le eviți pentru o pensionare mai liniștită

5 greșeli pe care să le eviți pentru o pensionare mai liniștită

​​​​​​​Pensionarea este un moment inevitabil și trebuie să te pregătești din timp pentru el. Îți prezentăm principalele cinci greșeli pe care să le eviți pentru zile mai liniștite la bătrânețe.

1.Consideri că timpul este de partea ta

Prima greșeală ține de percepția că ai timpul de partea ta, ceea ce nu este deloc așa. Prin urmare, cu cât te apropii de anii pensionării, fără să te preocupi de acest aspect, cu atât îți va fi mai dificil. Astfel, pentru a avea un trai bun la pensie, trebuie să îți planifici viitorul financiar.

 

Sfat: Bucură-te de anii tinereții, însă folosește-i și în perspectiva pensionării. Gândește-te la la cum va arăta viața ta atunci. Dacă la tinerețe o poți lua de la capăt ușor, schimbând joburi și asumându-ți riscuri mai mari, în preajma pensionării lucrurile stau complet diferit.

2.Nu te interesezi de pilonii de pensie

Tu știi câți piloni de pensie există? Pe lângă pilonul 1, respectiv pensia primită de la stat, mai există un sistem obligatoriu de pensie privata pilon 2, dar și o pensie privată facultativă, denumită pilonul 3. Mai mult, mai este și un pilon 4, și anume pensia ocupațională.

 

Sfat: Indiferent că alegi să contribui la o pensie privată facultativă, să deschizi un cont de economii, un depozit bancar sau să investești, stabilește-ți un plan financiar de care să te preocupi. Pe scurt, pune încă de pe acum bani deoparte pentru o viață mai liniștită în momentul pensionării. Una este să pui bani deoparte de la 30 de ani, una este să faci asta începând cu 50 de ani.

3.Omiți importanța asigurărilor de viață

O asigurare de viață, încheiată la timpul potrivit, este esențială din mai multe puncte de vedere. Pe lângă faptul că îți protejează financiar partenerul de viață sau copiii, în cazul unui eveniment nefericit, poate veni la pachet cu o componentă de economisire sau acoperire suplimentară pentru nevoi medicale, precum accidente, boli, recuperare medicală și multe altele.

 

Sfat: Să te informezi nu te costă nimic. Vezi ce presupun aceste asigurări și, mai ales, cum te pot ajuta mai târziu. Ai acces rapid la oferte și consultanță gratuită de la asiguratori.  

4.Te bazezi excesiv pe investițiile făcute

În perspectiva în care te-ai decis să investești toți banii într-o anumită afacere, crezând că îți va asigura liniștea la timpul pensionării, nu te baza excesiv pe reușita investiției pe termen lung. Inflația, crizele economice și schimbările socio-economice pot schimba oricând bunul mers al lucrurilor.

 

Sfat: Specialiștii financiari recomandă să îți diversifici investițiile în mai multe domenii, respectiv să nu te bazezi pe succesul de moment. Poți lua în calcul și titluri de stat, acțiuni cu dividente sau fonduri tranzacționale la bursă.

5.Nu-ți evaluezi corect activitățile de după pensionare

Mai mult ca niciodată, la bătrânețe vei avea timp liber. Să cazi într-o stare de letargie nu reprezintă deloc o abordare pozitivă, așadar, va trebui să găsești ceva de făcut pentru a avea în continuare o viață activă. Gândește-te inclusiv la varianta de a te muta într-un mediu mai favorabil unei vieți active, cum ar fi la o casă cu grădină.

 

Sfat: Gândește-te din timp ce îți propui să faci la bătrânețe. Bazează-te pe pasiuni sau dorința de a învăța lucruri noi. De exemplu, poate vrei să călătorești, pescuiești, grădinărești sau să îți construiești un atelier de tâmplărie. Astfel, pentru a te bucura de activitățile preferate și de noul mod de viață, va trebui să ai pregătite și resurse financiare.

 

 

În concluzie, evită greșelile și pregătește-te din timp pentru această perioadă a vieții. Planificarea resurselor financiare, prevenția față de starea de sănătate și preocuparea față de activitățile de după pensionare sunt, așadar, aspecte-cheie. Odată puse la punct, vei reuși să ai o bătrânețe mai liniștită.

 

Sursa foto: Shutterstock

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri