Jurnalul.ro Ştiri Politică 8 octombrie - ofensiva totală politică şi judiciară

8 octombrie - ofensiva totală politică şi judiciară

de Ion Alexandru    |   

Cel puţin şase evenimente, cu implicaţii politice majore, vor avea loc lunea viitoare. Fiecare dintre acestea pot afecta, într-o mai mică sau mai mare măsură, atât stabilitatea coaliţei de guvernare, cât şi, punctual, a Guvernului Dăncilă. Pe 8 octombrie vom afla atât rezultatul Referendumului pentru definirea familiei, cât şi remanierile guvernamentale, dar în aceeaşi zi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începe, simultan, judecarea apelurilor în două dosare extrem de importante: dosarul lui Liviu Dragnea şi dosarul actualului secretar general al Guvernului, Toni Greblă.

Debutul celei mai fierbinţi zile a acestei toamne îl reprezintă centralizarea rezultatelor Referendumului pentru familie, care se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni. Guvernul, care organizează acest scrutin, dă testul electoral al scoaterii la vot a peste şase milioane de alegători, pentru a putea fi întrunit cvorumul necesar validării acestui referendum.

Prezenţa la vot reprezintă un test major pentru mobilizarea partidelor aflate la putere în perspectiva anului electoral 2019, care înseamnă două rânduri de alegeri – cele europarlamentare şi cele prezidenţiale. Pe 8 octombrie, urmează să aflăm dacă Referendumul urmează să fie validat sau nu şi dacă propunerea legislativă pentru modificarea definiţiei Familiei, din Constituţie, va întruni numărul de voturi necesar.

Remanierea Guvernului

Rezultatul de la urne se suprapune pe decizia pe care, tot în data de 8 octombrie, trebuie să o ia Partidul Social Democrat în privinţa anunţatei remanieri guvernamentale. Această problemă a generat, deja, anumite tensiuni atât în coaliţia de guvernare, cât şi în interiorul PSD. Asta, deoarece, pe lista neoficială a remanierilor, s-ar afla şi numele ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Data de 8 octombrie urmează să edifice, şi din acest punct de vedere, situaţia.

ALDE, prin preşedintele Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că nu este de acord cu o eventuală remaniere a lui Tudorel Toader. Liviu Dragnea, liderul PSD, a susţinut, la sfârşitul săptămânii trecute, că nu s-a discutat, până în prezent, în interiorul partidului despre o remaniere la Ministerul Justiţiei. Acesta a adăugat că evaluarea miniştrilor şi propunerile de remaniere sunt atributul exclusiv al primului-ministru Viorica Dăncilă. “Din această perspectivă, Tudorel Toader va fi evaluat ca şi oricare alt ministru”, a conchis preşedintele PSD.

 

Şefia PÎCCJ şi a DNA

Remaniat sau nu, Tudorel Toader urmează ca, tot pe data de 8 octombrie, să facă mult aşteptatul anunţ cu privire la evaluarea managerială a procurorului general al României, Augstin Lazăr. Anunţul trebuia făcut încă de săptămâna trecută, când s-a scurs termenul de 30 de zile de la declanşarea procedurilor de evaluare. O eventuală decizie a lui Tudorel Toader de a declanşa procedura de revocare din funcţie a lui Lazăr se va finaliza, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Laurei Kovesi, cu imposibilitatea preşedintelui Klaus Iohannis de a refuza.

Interesant, la acest punct, este că, ieri, Parchetul General a anunţat că dosarul în care s-a început urmărirea penală “in rem” faţă de modul în care Tudorel Toader a devenit notar public, fără examen, a fost clasat, pe motiv că fapta nu există.

Iar tot pe 8 octombrie, la CSM, are loc un alt eveniment de importanţă majoră. După ce, săptămâna trecută, Secţia de Procurori a ţinut cont de solicitarea lui Augustin Lazăr şi a amânat intervievarea procuroarei Adina Florea, candidată, la propunerea lui Tudorel Tader, pentru preluarea şefiei DNA, lunea viitoare, această audiere va avea loc. CSM urmează să emită un aviz consultativ cu privire la această candidatură, însă, indiferent de poziţia CSM, propunerea va ajunge pe masa preşedintelui României.

Ziua cea mai lungă, în care se va decide stabilitatea Guvernului şi a coaliţiei, dar şi în care se va bate în cuie soarta liderului PSD, Liviu Dragnea.

Două dosare importante pentru PSD

Pe data de 8 octombrie, la Completul de 5 Judecători în materie penală de la ÎCCJ, începe judecata în două cauze cruciale pentru conducerea PSD şi pentru Guvernul Dăncilă. Primul este apelul în dosarul DGASPC Teleorman, unde, pe fond, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru instigare la abuz în serviciu. Completul de judecată este condus de celebrul judecător Iulian Dragomir, desemnat, în această calitate, din oficiu. Asta, cu toate că, odată intrate în vigare noile pachete privind legile Justiţiei, desemnarea trebuie făcută prin tragere la sorţi. Conducerea instanţei supreme refuză să aplice această nouă reglementare considerând că legea prevede că tragerile la sorţi sunt obligatorii începând cu luna ianuarie a anului viitor. Surse judiciare susţin că rezultatul procesului lui Dragnea, judecat de Iulian Dragomir, este mai mult decât previzibil.

Ei bine, tot pe 8 octombrie şi tot la Completul de 5 judecători de la ÎCCJ, începe judecarea, în apel, în dosarul în care Toni Greblă a fost achitat pentru infracţiuni de corupţie, în dosarul instrumentat de DNA cu privire la “struţi şi capre”. Şi acest dosar poate afecta, la nivelul imaginii, Guvernul Dăncilă, deoarece, săptămâna trecută, Toni Greblă a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului.

 

 

 

Subiecte în articol: 8 octombrie rezultatul referendului
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri